Oczyszczanie wątroby. Sprawdź, co jeść i pić, by poczuć się lżej
Jeśli chcesz oczyścić wątrobę, pij dużo soków warzywnych.
Fot. 123RF

Oczyszczanie wątroby. Sprawdź, co jeść i pić, by poczuć się lżej

Wątrobie najbardziej szkodzi tłusta dieta, alkohol, słodycze. Ale dietetycy nie namawiają, by całkowicie zrezygnować z tych produktów. Chodzi o to, by kontrolować to, co jemy i co jakiś czas (np. raz w roku, po świątecznym objadaniu się) zastosować dietę oczyszczającą, która uwolni układ pokarmowy od zanieczyszczeń i pomoże w detoksie wątroby.

Wątroba to niezwykle ważny narząd, który odpowiada między innymi za oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Kiedy więc mówimy o oczyszczaniu samej wątroby, to mamy na myśli jej odciążenie - tak, żeby mogła sprawnie pracować i chronić nas przed toksynami. 

Zasady diety oczyszczającej wątrobę 

Najważniejsza rolę w oczyszczaniu wątroby pełni dieta. Nasz jadłospis nie powinien obciążać wątroby, bo to sprawia, że gorzej spełnia rolę filtra szkodliwych substancji, a gdy zaniedbujemy ją przez dłuższy czas, zaczyna chorować i staje się niewydolna. By odciążyć, oczyścić wątrobę należy, jeść regularnie małe posiłki. Obfite i ciężkostrawne dania zmuszają bowiem wątrobę do zbyt wytężonej pracy. Z kolei długie przerwy między posiłkami sprzyjają zastojowi żółci w pęcherzyku. Staraj się też ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Wybieraj raczej chude mięso, unikaj smażonych potraw i tłustego nabiału. Stanowczo wystrzegaj się syropu glukozowo-fruktozowego produkowanego ze skrobi kukurydzianej. Oto jaki jadłospis działa oczyszczająco na wątrobę:

  1. Wyeliminuj z jadłospisu: czerwone mięso (oraz tłuste wędliny), słodycze (ciastka, herbatniki, słone paluszki, krakersy, prażone orzeszki), pieczywo pszenne, grzyby (także pieczarki), herbatę, kawę, alkohol (postaraj się wyeliminować przynajmniej na jeden miesiąc z roku, aby dać czas wątrobie na regenerację). Wyklucz fast-foody, chipsy.
  2. Jedz codziennie 3 porcje warzyw, 1-2 porcje nasion (soczewica, otręby owsiane i ryżowe, siemię lniane), 2 porcje produktów pełnoziarnistych (kasza gryczana, razowe pieczywo i makaron), 1 porcję ryb (np. tuńczyk, sardynki), 2 porcje owoców. Do tego zdrowe tłuszcze, np. olej tłoczony na zimno, pasta sojowa, masło sezamowe. Dozwolone jest jedzenie miodu. Dbaj, by połowę talerza zajmowały warzywa i owoce, jedną czwartą produkty zbożowe, najlepiej z pełnego przemiału i jedna czwartą produkty białkowe. Na przekąskę możesz jeść porcję suszonych owoców.
  3. Pij codziennie sok warzywny oraz 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej.
  4. Jedz 5-6 posiłków dziennie o niewielkiej objętości. Nie podjadaj między posiłkami.
  5. Jedz jak najwięcej produktów świeżych, gotuj na wodzie lub na parze, piecz w folii. Unikaj produktów smażonych i wędzonych.
  6. Dieta odtruwająca powinna trwać 2-4 tygodnie, ale zacznij od 7 dni. 
  7. Gdy stosujesz dietę oczyszczającą unikaj zażywania leków przeciwbólowych bez recepty.

Jak oczyścić wątrobę, gdy zjadłaś za dużo tłustych produktów

  1. Włącz do menu dania gorące. Wątroba lubi ciepłe posiłki. Jedz zupy na wywarach z warzyw, lekkostrawne dania jednogarnkowe. Zmniejszysz aktywność pęcherzyka żółciowego, jeśli porcje będą małe i nie będą długo zalegać w żołądku. 1-2 dni po napadzie bólu lub uczuciu ucisku w prawym nadbrzuszu pozostań na ścisłej diecie, najlepiej, aby była to dieta półpłynna (przeciery, papki) lub płynna (herbata, napar z rumianku, nagietka), niewielkie ilości białego pieczywa i gotowanych warzyw. Unikaj dań gotowych. Jeśli lubisz soki, to pij je w wersji rozcieńczonej, najlepiej z mlekiem (do 2 proc. tłuszczu) lub woda mineralną.
  2. Wzbogać dietę o cytrusy i natkę pietruszki. Witamina C korzystnie działa na układ immunologiczny, pobudzając go do produkcji przeciwciał ułatwiających leczenie stanu zapalnego i odtruwających wątrobę. Dużo witaminy C ma papryka, brukselka, brokuł, kiwi.
  3. Uzupełniaj elektrolity w diecie. Jeśli atakowi kolki wątrobowej towarzyszą wymioty, pij wodę z elektrolitami, np. Orsalit, Plusssz Elektrolity. Wyklucz tłuste produkty, produkty smażone oraz żółtka jaj, które mogą wywołać silne skurcze pęcherzyka żółciowego.

Co oczyści wątrobę, gdy przesadziłaś z alkoholem

  1. Pij domowy izotonik i sok z cytrusów. Gdy poczujesz ból głowy, wypij szklankę domowego napoju, który cię orzeźwi i uzupełni straty elektrolitów. Potas, sód, magnez, wapń są niezbędne do utrzymania prawidłowej gospodarki wodnej organizmu. Tracimy je, gdy przesadzimy z alkoholem. Do 1 l wody dodaj 1/4 łyżeczki soli, sok z 1/2 cytryny, limonki i pomarańczy oraz 1 łyżkę miodu. Z kolei cytrusy mają dużo witaminy C (przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom komórek, które powstają podczas picia alkoholu), błonnika (usprawnia prace jelit) i potasu (łagodzi kaca). Wystarczy szklanka ciepłej wody z cytryną, by wspomóc pracę wątroby i proces jej oszczania. Odkwasi organizm, co jest ważne, gdy mamy napady apetytu dzień po (ochota na produkty zakwaszające – jak, np.. cukier). Napój dodaje energii, a ta przyda się, jeśli czujesz się ospała.
  2. Wypij szklankę esencjonalnego rosołu. Lipidy pomagają chronić śluzówkę układu pokarmowego przed podrażnieniami związanymi z bezpośrednim działaniem alkoholu. Zjedz małą porcję makaronu z oliwą i pomidorami albo esencjonalny bulion. Wystrzegaj się smażonych potraw, które mogą podrażniać i tak już mocno nadwyrężony układ pokarmowy.3. Zjedz kiszona kapustę lub jogurt z łyżką mioduKiszonki/fermentowane produkty mleczne (kefir, jogurt) mają drobnoustroje korzystne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Miód to glukoza – pomoże organizmowi zregenerować się po zatruciu alkoholem.

Jak oczyścić wątrobę, gdy przesadziłaś ze słodyczami

Wątroba bierze udział w przemianach glukozy i pełni rolę magazynu glikogenu. Jeśli zjesz zbyt dużo cukru obciążysz wątrobę i zakłócisz procesy jej regeneracji. Najgorzej na regenerację wątroby wpływają produkty z syropem glukozowo-fruktozowym oraz cukier rafinowany.

  1. Wypij wodę z cytryną i imbirem. Olejki zawarte z imbirze łagodzą nudności, które występują po zjedzeniu słodyczy. Z kolei cytryna normalizuje pracę układu trawienia (ale nie wolno jej pić na czczo, bo może podrażniać błonę śluzową. Do 1 szkl. Wody dodaj starty imbir (ok. 2 cm korzenia). Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kwadrans. Ostudź, dodaj sok z połówki cytryny. Pij ciepły napój 2-3 razy dziennie.
  2. Zjedz brokuły, kalafiora, seler albo daktyle. Cukier to produkt kwasotwórczy. Gdy przesadzimy ze słodyczami, układ pokarmowy się zbuntuje: będą dokuczać mdłości, zgaga lub wzdęcia. Wtedy warto wprowadzić warzywa i owoce. Bomba witaminowa pomoże w balansie równowagi kwasowo-zasadowej (marchewka, cytryna, jarmuż).
  3. Sięgnij po krople żołądkowe, które łagodzą niestrawność. Pij 3-6 razy dziennie po 15-40 kropli rozpuszczone w 1/4 szklanki przegotowanej wody.
  4. Pij 3-6 razy dziennie po 15-40 kropli rozpuszczone w 1/4 szklanki przegotowanej wody.

Oczyszczanie wątroby po przejedzeniu

  1. Sięgnij po herbatę z lipy lub kopru włoskiego. Kwiat lipy zawiera składniki, które działają osłaniająco na śluzówkę. Napar złagodzi pieczenie i zgagę. Z kolei olejki, które są w koprze mięśni gładkich, działają wiatropędnie i łagodzą bóle brzucha i wątroby. Unikaj za to mięty, która wprawdzie ma działanie rozkurczowe, ale może również podrażnić układ pokarmowy.
  2. Wypij szklankę ciepłej wody z łyżką miodu Miód działa kojąco na podrażnioną tkankę układu pokarmowego. Jeśli wypijesz go z ciepłą wodą, gdy tylko poczujesz pieczenie (pierwsze oznaki buntu układu pokarmowego), miód zahamuje wydzielanie się zbyt dużej ilości kwasu, który powstaje w żołądku. Napój nie może być gorący, bo w wysokiej temperaturze miód traci lecznicze właściwości. Na problemy z układem pokarmowym najlepszy jest miód akacjowy, mniszkowy i leśny.
  3. Do przyrządzanych potraw dodawaj zioła. Łagodząco na układ pokarmowy działają: lukrecja, kminek oraz korzeń prawoślazu. Z tego ostatniego przygotuj zimny napar: 1 łyżeczkę suszu prawoślazu zalej filiżanką wody i odstaw na noc. Gdy rano napój zgęstnieje, wypij małymi łyczkami. Napój ugasi pieczenie. Unikaj soli i ostrych przypraw.
  4. Po posiłku zjedz kleik z siemienia. Śluz znajdujący się w ziarnach siemienia lnianego chroni przełyk, żołądek i wątrobę przed działaniem kwasów trawiennych. 1 łyżkę świeżo zmielonych ziaren dodaj do szklanki wody, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut pod przykryciem. Przecedź, ostudź i pij ciepły kisiel, najlepiej godzinę po zjedzeniu.
  5. Zażyj lek. Gdy domowe sposoby zawiodą, kup lek bez recepty, np. krople trawienne Verdin, Hepatil, Goppelherz activ na wątrobę, które wspomagają procesy udtruwania.

Przykładowa dieta dla uspokojenia wątroby

Śniadanie I

pszenna bułka z twarożkiem lub kuskus z owocami

Śniadanie II

sok owocowo-warzywny lub mus owocowy albo zsiadłe mleko

Obiad

zupa jarzynowa i grzanki lub szklanka rosołu ( krupnik), plus ziemniaki gotowane lub drobna kasza kuskus, plus chudy indyk lub chudy dorsz, plus warzywa z wody lub na parze

Podwieczorek

jogurt naturalny z owocami lub mus z mrożonych owoców jagodowych

Kolacja

makaron z twarożkiem i pieczonym jabłkiem plus herbata ziołowa lub rozcieńczony z wodą lub mlekiem koktajl owocowy, np. z mrożonych jagód lub truskawek

Jak stosować post owocowo-warzywny dla oczyszczenia wątroby?

Post świetne oczyszcza wątrobę i odtruwa cały organizm, a dodatkowo przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. Dla detoksu wątroby proponujemy nowość: post warzywno-owocowy dr Ewy Dąbrowskiej w wersji płynnej.

Post składa się z czterech etapów, w tym najważniejszy jest etap drugi: trwa 1-2 dni (krótkie posty) lub 7-14 dni (2-3 razy w roku) i polega na spożywaniu trzech posiłków z warzyw i owoców.

Przygotowanie do postu Dobrze, żeby trwał ok. 4 dni (jeśli decydujesz się na długi post).

W tym czasie z menu wyeliminuj produkty wysokoprzetworzone, kawę, mięso, słodycze.

Post owocowo-warzywny trwa 7-14 dni. Dobrze, żeby pierwszy posiłek składał się z surowych warzyw (np. zakwasu buraczanego, soku z pomidora), które najlepiej się wchłaniają. Jako drugi posiłek jedz gotowane przeciery lub zupy, ale bez śmietany i jogurtu. Dzień zakończ też zupą. Nie podjadaj. Codziennie pij 2-3 litry płynów: wody niskozmineralizowanej, herbaty ziołowej. Zabronione jest jedzenie produktów mącznych i wysokoprzetworzonych.

Wyjście z postu 
powinno trwać ok. 10 dni. Do warzyw i owoców dołącz strączki, kasze, chleb razowy, mleko roślinne, orzechy.

Żywienie pełnowartościowe, czyli etap czwarty. Oparty jest na jedzeniu warzyw niskocukrowych z dodatkiem pokarmów nieprzetworzonych chemicznie (chude mięso, ryby, nabiał, kasze)

Przecier z buraka z jarmużem odtruwający wątrobę

Pij przecier z buraka z jarmużem.

1/2 buraka, garść jarmużu, garść posiekanej natki pietruszki, 2 plastry świeżej kurkumy, 1/2 szkl. Wody. Do wody wrzuć umytego i pokrojonego w kostkę buraka. Jeśli pochodzi z własnej uprawy nie musisz go obierać. Dorzuć resztę warzyw oraz kurkumę, i zblenduj na jendolita masę. Do napoju możesz dorzucić garść kiełków, np. rzodkiewki.

 

 

Czytaj więcej