Pokrzywa to bogata w witaminy nowalijka. Sprawdź, jakie dania możesz z niej przygotować!
Pokrzywa może być dodatkiem lub bazą do przygotowania zdrowych wiosennych dań.
Fot. 123rf/picsel

Pokrzywa to bogata w witaminy nowalijka. Sprawdź, jakie dania możesz z niej przygotować!

Pokrzywa najlepsza i najbardziej delikatna jest wiosną – zanim zakwitnie. A ponieważ ma wspaniały świeży zapach i zawiera dużo witamin, warto włączyć ją do menu. Wbrew obawom wcale nie jest piekąca, wkrótce po zerwaniu nabiera łagodnego smaku. Oto przepisy na aromatyczne i sycące dania z pokrzywy.

Pokrzywa zawiera dużo żelaza, magnezu, witaminy A, C, witamin z grupy B. Jadalne są liście i całe młode pędy rośliny. Pokrzywę najlepiej zbierać w maju i kwietniu, jest wtedy delikatna, soczysta i zawiera mnóstwo cennych składników. W medycynie naturalnej pokrzywę, a zwłaszcza przygotowany z niej sok, uważa się za remedium oczyszczające krew, wzmacniające i przeciwkrwotoczne. Pokrzywę stosowano w leczeniu kataru siennego, anemii i artretyzmu, a świeże pędy używano do biczowania się przy chorobach reumatycznych.

Dzisiaj pokrzywa ze względu na swój przyjemny smak i dostępność może być z powodzeniem stosowana jako sezonowy, zielony składnik do przygotowania zdrowych dań. 

Dania z pokrzywą: zupa pokrzywowa

Wygląda jak popularna szczawiowa, ale ma zupełnie inny smak. Nie jest kwaskowata, ma ciekawy, „zielony” aromat, który świetnie harmonizuje z jajkiem.

Składniki

  • 2 duże garście liści pokrzywy
  • mały, cienki por
  • olej
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • jajka na twardo do podania
  • ewentualnie 1/2 szklanki śmietany

Przygotowanie

Pokrzywę opłucz, osusz i pokrój.

  • Czosnek obierz.
  • Por oczyść, pokrój w plasterki, zeszklij wraz z czosnkiem w rondlu na oleju.
  • Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
  • Podsmażony por zalej w garnku litrem wrzątku, wymieszaj (możesz też użyć gorącego rosołu).
  • Dodaj pokrojoną pokrzywę i ziemniaki oraz gałkę muszkatołową i suszony lubczyk.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ziemniaków (ok. 20 min).
  • Jeśli lubisz, możesz zaprawić zupę śmietaną.
  • Podawaj z jajkiem na twardo.
66914067_l
Zupa pokrzywowa.
123RF

Dania z pokrzywą: zielone naleśniki 

Pokrzywa w tym przepisie jest pokrojona, więc naleśniki są „marmurkowe”. Jeśli chcemy, by były jednolicie zielone, trzeba ją zmiksować.

Składniki

  • 2-3 garście liści pokrzywy
  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 25 dag twarogu wędzonego
  • olej
  • 400 ml jogurtu naturalnego (duży kubek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie

  • W szerokim garnku zagotuj wodę. Pokrzywę wyłóż na sitko, zanurz je we wrzątku, po 3 min wyjmij i osącz. Gdy liście ostygną, drobno pokrój.
  • Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soli zrób ciasto naleśnikowe. Wymieszaj je z pokrojoną pokrzywą, usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju. Trzymaj w cieple.
  • Wędzony twaróg rozgnieć widelcem. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem. Dodaj tyle jogurtu, by po wymieszaniu farsz miał dość gęstą konsystencję. Naleśniki napełnij nadzieniem, zwijaj w rulony.
  • Z cytryny wyciśnij sok, wymieszaj z pozostałym jogurtem. Przypraw solą i grubo mielonym pieprzem, podawaj do naleśników.

Bardzo dobrze smakuje również omlet z dodatkiem posiekanych liści pokrzywy.

153037314_l
Omlet z dodatkiem posiekanych liści pokrzywy.
123RF

Dania z pokrzywą: chleb pokrzywowy

Ma wspaniały zapach, a najlepiej smakuje bez dodatków, tylko z masłem.

Składniki

  • 45 dag mąki orkiszowej
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • torebka (7 g) drożdży instant 
  • czubata łyżka jasnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście liści pokrzywy

Przygotowanie

  • Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj drożdże instant i sól, wymieszaj.
  • Miód i olej wymieszaj z 600 ml przegotowanej wody o temperaturze ciała, wlej do mieszanki mącznej.
  • Wyrabiaj ręcznie 10 min.
  • Pokrzywę sparz, osącz, dość drobno pokrój.
  • Dodaj do ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj.
  • Podziel na pół, nałóż do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Odstaw na 2 godz. w ciepłe miejsce.
  • Blaszki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st.
  • Po upływie 10-15 min zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz ok. 40 min (do suchego patyczka).
  • Wyjmij z blaszek, ostudź na ściereczce.

Dania z pokrzywą: sałatka pasterska

W wersji oryginalnej sałatka była zrobiona wyłącznie z dzikich roślin: pokrzywy, gwiazdnicy i bluszczyka kurdybanka. My proponujemy bardziej „współczesną” wersję.

Składniki

  • spora garść liści pokrzywy 
  • pęczek szczypiorku 
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 małego ogórka węża
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, rzepakowego)
  • małe pomidorki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Pokrzywę opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz na ściereczce i drobno pokrój.
  • Tak samo pokrój też szczypiorek.
  • Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w cienkie krążki, a ogórek w półplasterki lub cienkie wstążki.
  • Wymieszaj z salaterce.
  • Do małego słoiczka wlej płynny miód, ocet jabłkowy i olej.
  • Dodaj soli i pieprzu do smaku, zakręć słoik i przez chwilę energicznie nim potrząsaj, aż składniki sosu dokładnie się połączą.
  • Sosem polej sałatkę, wymieszaj delikatnie i od razu podawaj.
144383139_l
Sałatka z pokrzywą.
123RF

Kotlety z kaszy i pokrzywy

Wymyśliły je wiejskie kobiety, które na przednówku przygotowywały potrawy z resztek kaszy. Nasza wersja jest „bogatsza”.

Składniki

  • szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej (drobnej)
  • olej 
  • 2-3 garście liści pokrzywy
  • sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • 1/2 szklanki dowolnych mielonych orzechów
  • łyżeczka
  • suszonego tymianku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry

Przygotowanie

  • Kaszę wypłucz.
  • W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju.
  • Wsyp kaszę, zamieszaj, zagotuj, przykryj pokrywką.
  • Po minucie zawiń garnek w kocyk i poczekaj, aż „dojdzie”.
  • Parę razy rozgarnij ugotowaną kaszę widelcem i poczekaj, aż ostygnie.
  • Przemyj pokrzywę w zimnej wodzie, osusz na ściereczce i dość drobno pokrój.
  • Kaszę przełóż do miski, wymieszaj z pokrzywą.
  • Wbij jajka, dodaj tymianek, kolendrę i czosnek niedźwiedzi.
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Wymieszaj masę ręką.
  • Formuj kotlety, panieruj je w mielonych orzechach.
  • Smaż z obu stron, aż orzechy lekko się zrumienią.
  • Można też ułożyć kotlety na blasze wyłożonej pergaminem i upiec w piekarniku (25 min w temp. 180 st.).
147001921_l
Pulpeciki z pokrzywą
123RF

 

 

Czytaj więcej