Pokrzywa może być dodatkiem lub bazą do przygotowania zdrowych wiosennych dań.
Fot. 123rf/picsel
Zdrowe odżywianie
Pokrzywa to bogata w witaminy nowalijka. Sprawdź, jakie dania możesz z niej przygotować!
Hanna Fronczak
23.05.2023 16:47
Pokrzywa najlepsza i najbardziej delikatna jest wiosną – zanim zakwitnie. A ponieważ ma wspaniały świeży zapach i zawiera dużo witamin, warto włączyć ją do menu. Wbrew obawom wcale nie jest piekąca, wkrótce po zerwaniu nabiera łagodnego smaku. Oto przepisy na aromatyczne i sycące dania z pokrzywy.
Pokrzywa zawiera dużo żelaza, magnezu, witaminy A, C, witamin z grupy B. Jadalne są liście i całe młode pędy rośliny. Pokrzywę najlepiej zbierać w maju i kwietniu, jest wtedy delikatna, soczysta i zawiera mnóstwo cennych składników. W medycynie naturalnej pokrzywę, a zwłaszcza przygotowany z niej sok, uważa się za remedium oczyszczające krew, wzmacniające i przeciwkrwotoczne. Pokrzywę stosowano w leczeniu kataru siennego, anemii i artretyzmu, a świeże pędy używano do biczowania się przy chorobach reumatycznych.
Dzisiaj pokrzywa ze względu na swój przyjemny smak i dostępność może być z powodzeniem stosowana jako sezonowy, zielony składnik do przygotowania zdrowych dań.
Dania z pokrzywą: zupa pokrzywowa
Wygląda jak popularna szczawiowa, ale ma zupełnie inny smak. Nie jest kwaskowata, ma ciekawy, „zielony” aromat, który świetnie harmonizuje z jajkiem.
Składniki
2 duże garście liści pokrzywy
mały, cienki por
olej
4 średnie ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
jajka na twardo do podania
ewentualnie 1/2 szklanki śmietany
Przygotowanie
Pokrzywę opłucz, osusz i pokrój.
Czosnek obierz.
Por oczyść, pokrój w plasterki, zeszklij wraz z czosnkiem w rondlu na oleju.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
Podsmażony por zalej w garnku litrem wrzątku, wymieszaj (możesz też użyć gorącego rosołu).
Dodaj pokrojoną pokrzywę i ziemniaki oraz gałkę muszkatołową i suszony lubczyk.
Przypraw solą i pieprzem.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ziemniaków (ok. 20 min).
Jeśli lubisz, możesz zaprawić zupę śmietaną.
Podawaj z jajkiem na twardo.
Dania z pokrzywą: zielone naleśniki
Pokrzywa w tym przepisie jest pokrojona, więc naleśniki są „marmurkowe”. Jeśli chcemy, by były jednolicie zielone, trzeba ją zmiksować.
Składniki
2-3 garście liści pokrzywy
szklanka mąki
1,5 szklanki mleka
2 jajka
sól, grubo mielony pieprz
25 dag twarogu wędzonego
olej
400 ml jogurtu naturalnego (duży kubek)
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
Przygotowanie
W szerokim garnku zagotuj wodę. Pokrzywę wyłóż na sitko, zanurz je we wrzątku, po 3 min wyjmij i osącz. Gdy liście ostygną, drobno pokrój.
Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soli zrób ciasto naleśnikowe. Wymieszaj je z pokrojoną pokrzywą, usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju. Trzymaj w cieple.
Wędzony twaróg rozgnieć widelcem. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem. Dodaj tyle jogurtu, by po wymieszaniu farsz miał dość gęstą konsystencję. Naleśniki napełnij nadzieniem, zwijaj w rulony.
Z cytryny wyciśnij sok, wymieszaj z pozostałym jogurtem. Przypraw solą i grubo mielonym pieprzem, podawaj do naleśników.
Bardzo dobrze smakuje również omlet z dodatkiem posiekanych liści pokrzywy.
Dania z pokrzywą: chleb pokrzywowy
Ma wspaniały zapach, a najlepiej smakuje bez dodatków, tylko z masłem.
Składniki
45 dag mąki orkiszowej
35 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
torebka (7 g) drożdży instant
czubata łyżka jasnego miodu
2 łyżki oleju
2 garście liści pokrzywy
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj drożdże instant i sól, wymieszaj.
Miód i olej wymieszaj z 600 ml przegotowanej wody o temperaturze ciała, wlej do mieszanki mącznej.
Wyrabiaj ręcznie 10 min.
Pokrzywę sparz, osącz, dość drobno pokrój.
Dodaj do ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj.
Podziel na pół, nałóż do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstaw na 2 godz. w ciepłe miejsce.
Blaszki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st.
Po upływie 10-15 min zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz ok. 40 min (do suchego patyczka).
Wyjmij z blaszek, ostudź na ściereczce.
Dania z pokrzywą: sałatka pasterska
W wersji oryginalnej sałatka była zrobiona wyłącznie z dzikich roślin: pokrzywy, gwiazdnicy i bluszczyka kurdybanka. My proponujemy bardziej „współczesną” wersję.
Składniki
spora garść liści pokrzywy
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek
1/2 małego ogórka węża
łyżka płynnego miodu
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, rzepakowego)
małe pomidorki (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie
Pokrzywę opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz na ściereczce i drobno pokrój.
Tak samo pokrój też szczypiorek.
Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w cienkie krążki, a ogórek w półplasterki lub cienkie wstążki.
Wymieszaj z salaterce.
Do małego słoiczka wlej płynny miód, ocet jabłkowy i olej.
Dodaj soli i pieprzu do smaku, zakręć słoik i przez chwilę energicznie nim potrząsaj, aż składniki sosu dokładnie się połączą.
Sosem polej sałatkę, wymieszaj delikatnie i od razu podawaj.
Kotlety z kaszy i pokrzywy
Wymyśliły je wiejskie kobiety, które na przednówku przygotowywały potrawy z resztek kaszy. Nasza wersja jest „bogatsza”.
Składniki
szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej (drobnej)
olej
2-3 garście liści pokrzywy
sól, pieprz
2-3 jajka
1/2 szklanki dowolnych mielonych orzechów
łyżeczka
suszonego tymianku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
łyżeczka mielonych ziaren kolendry
Przygotowanie
Kaszę wypłucz.
W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju.