Dieta przy Helicobacter pylori: co jeść, a czego unikać w czasie leczenia wrzodów żołądka i po kuracji. Łatwe przepisy
Przy zakażeniu Helicobacter pylori warto jeść produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak awokado.
Fot. 123rf.com

Dieta przy Helicobacter pylori: co jeść, a czego unikać w czasie leczenia wrzodów żołądka i po kuracji. Łatwe przepisy

Dzięki diecie można złagodzić skutki zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która jest główną przyczyną choroby wrzodowej. Dobrą dietą możemy zapobiegać chorobie i wspierać leczenie wrzodów. Co jeść a czego unikać, żeby złagodzić stan zapalny i uniknąć bolesnych nadżerek w śluzówce żołądka?

Helicobacter pylori lubi kolonizować śluzówki przewodu pokarmowego. Ma ją większość z nas (choć nie u każdego pojawiają się wrzody). Wytwarza substancje drażniące, które wzmagają produkcję kwasu solnego. Powstaje zapalenie. Jeśli go nie zwalczymy, przechodzi w stan przewlekły. Tworzą się nadżerki, potem wrzody. Leczy się je antybiotykami i środkiem, który zmniejsza produkcję kwasu w żołądku. Dieta, którą proponujemy, działa zapobiegawczo, ale jest też zalecana podczas leczenia wrzodów i kuracji.

Zasady odżywiania przy chorobie wrzodowej

  • Jedz do każdego posiłku warzywa lub owoce, które działają bakteriobójczo i zapobiegają przyczepianiu się bakterii do śluzówki żołądka. A picie codziennie szklanki soku z żurawiny hamuje jej namnażanie.
  • Dwa-trzy razy dziennie jedz produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które likwidują stany zapalne (oleje, awokado, pestki, siemię lniane).
  • Z umiarem sięgaj po mleko. Wprawdzie zaleca się je wrzodowcom, bo znosi ból, ale pomaga na krótko. Nie wyleczy ono wrzodów ani nadkwasoty. A jeśli mamy nietolerancję laktozy, to objawy mogą się zaostrzyć.
  • Uwaga na gorące posiłki. Prowadzą do przekrwienia żołądka i dwunastnicy i mogą nasilać problemy. Idealne są dania ciepłe i chłodne.

Produkty zalecane:

  • Truskawki, maliny, jagody, jeżyny, borówka amerykańska; żurawina, dzika róża
  • Produkty zbożowe z białej mąki
  • Olej i siemię lniane, awokado, oliwa, olej z czarnej porzeczki
  • Warzywa kapustne: kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka
  • czosnek
  • Jajka, jogurty, kefiry, serwatka, rzadziej mleko (lepiej bezlaktozowe)
  • Miody, zielona herbata, kawa zbożowa
  • Cynamon, imbir, kardamon, kolendra, rozmaryn, majeranek, oregano, cząber, szałwia, mięta, bazylia, lebiodka, anyż
35619584_m
Kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka to warzywa zalecane przy chorobie wrzodowej
123.rf

Produkty niewskazane:

  • Owoce kandyzowane i w syropach
  • Ciastka z kremem, dżemy, marmolady, cukierki, czekolady nadziewane
  • Mocne wywary mięsne i warzywne
  • Potrawy smażone
  • Tłuste gatunki mięs i wędlin, podroby
  • Ciemne pieczywo, surowe warzywa
  • Ryby marynowane, solone produkty wędzone, peklowane, smażone oraz konserwy mięsne
  • Kawa i mocna herbata, napoje gazowane, słodzone jogurty
  • Chili, pieprz, musztarda, majonez, ocet

Miód dla wrzodowców 

Naukowcy z Izraela udowodnili, że łyżka miodu dziennie poprawia ukrwienie miejsc zajętych przez wrzody. To ważne zwłaszcza u palaczy. Nikotyna wywołuje u nich bowiem gwałtowny skurcz naczyń i zwiększa produkcję kwasu. Zauważono, że działanie miodu wzmacnia anyżek (pij napar anyżkowy z miodem).

Dania, które mogą pomóc przy wrzodach żołądka

Zielona zupa krem z grzankami i koperkiem

Ciemnozielone warzywa, takie jak brokuły, jarmuż, czy natka pietruszki zawierają dużo polifenoli, które działają na jeden ze szczepów Helicobacter pylori – ten najbardziej oporny na działanie antybiotyku, jakim leczone są wrzody.

65320740_m
Zielona zupa krem z grzankami
123rf.com

Składniki:

  • cebula, 80 g
  • 2 ząbki czosnku
  • brokuł
  • 2 pietruszki, 90 g
  • cukinia, 110 g
  • fasolka szparagowa, 80 g
  • bułka
  • 2 łyżki oliwy
  • po szczypcie kurkumy, kuminu, soli i pieprzu
  • koperek
  • 1 l bulionu z warzyw

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj i zeszklij w garnku na oliwie.
  2. Cukinię i obraną pietruszkę pokrój na plastry, brokuła podziel.
  3. Dodaj pietruszkę z kurkumą i podsmaż.
  4. Wrzuć fasolkę, wlej bulion.
  5. Po 10 minutach dorzucić cukinię i brokuła.
  6. Z bułki zrób grzanki.
  7. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną zmiksuj na krem.
  8. Dopraw kuminem, solą i pieprzem.
  9. Podaj z grzankami i koperkiem.

Pulpeciki drobiowo-warzywne w sosie

Duszone w jogurcie chude mięso jest bardzo odżywcze. Dodatek warzyw sprawia, że danie łatwo się trawi i dostarcza błonnika w najlżejszej postaci.

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1/2 kalafiora, 100 g
  • mała cukinia, 200 g
  • średnia marchewka, 90 g
  • mała cebula, 70 g
  • łyżka oliwy
  • opakowanie jogurtu naturalnego, 180 g
  • po szczypcie bazylii i lebiodki
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób  przygotowania:

  1. Wyszorowane warzywa pokrój i ugotuj na parze na półtwardo (cebulę też).
  2. Przypraw mięso, dodaj rozdrobione lub zmiksowane warzywa, połowę oliwy i część posiekanego koperku.
  3. Uformuj kulki i podsmaż je na reszcie oliwy.
  4. Podlej wodą i duś ok. 30 minut.
  5. Gdy woda odparuje wlej jogurt, dodaj resztę koperku i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Pieczone mielone na purée z ziemniaków

Przy stanach zapalnych żołądka lepiej jeść warzywa gotowane i rozdrobnione, np. kremowe zupy czy purée, bo działają trochę jak opatrunek.

137489267_m
Kotlety mielone na puree ziemniaczanym
123rf.com

Składniki:

  • porcja mielonego mięsa z indyka lub kurczaka, 150 g
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 1/2 kajzerki
  • łyżka masła
  • łyżka jogurtu naturalnego, 20 g
  • 2 ziemniaki, 200 g
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz jajkiem.
  2. Uformuj kotlety (możesz lekko obtoczyć w tartej bułce) i włóż do piekarnika. Piecz ok. 40 min w 180 st., czasem obracając.
  3. Ugotuj obrane ziemniaki i ubij je na puch z masłem, jogurtem i szczyptą soli.
  4. Zjedz z porcją kapusty kiszonej lub brokułem gotowanym na parze.

Pieczona ryba z kaszą kuskus 

Drobna kasza jest łagodniejsza dla podrażnionego żołądka. Z kolei ryba zawiera bardzo lekkostrawne białko, które wiąże nadmiar kwasu żołądkowego.

Składniki:

  • filet z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej), 150 g
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka mąki pszennej, 5 g
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, 10 g
  • 3 łyżki suchej kaszy kuskus, 60 g
  • 1/2 dowolnej papryki, 50 g
  • ząbek czosnku, 30 g
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Rybę umyj, osusz, natrzyj połową oliwy i przypraw, a następnie skrop z sokiem z cytryny i lekko obtocz w mące.
  3. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. przez około 35 minut.
  4. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż wyciśnięty czosnek.
  5. Dodaj wystudzony kuskus, przypraw solą i pieprzem.
  6. Na pięć minut przed końcem pieczenia ryby, dołóż do niej kaszę i pokrojoną na paseczki paprykę.
  7. Gotowe danie posyp zieleniną.
  8. Możesz dorzucić kilka oliwek, które z kuskusem smakują doskonale i służą żołądkowi.

 

Czytaj więcej