Dania obiadowe z mięsem i młodą kapustą. 4 wyśmienite i oryginalne propozycje
Wiosenny bigos z młodej kapusty
Fot. 123rf.com

Dania obiadowe z mięsem i młodą kapustą. 4 wyśmienite i oryginalne propozycje

Młoda kapusta jest krucha i delikatniejsza od tej jesiennej, wymaga krótszego gotowania, a do tego można z niej przygotować wiele różnych dań obiadowych. I w każdym smakuje wybornie. Młodą kapustę łączy się z z mięsem i innymi warzywami. Wypróbuj nasze propozycje na dania obiadowe z młodą kapustą: sznycle schabowe, wiosenny bigos, gołąbki z kaszą pęczak i sałatkę z bekonem. 

Maj i czerwiec to doskonała pora na przygotowanie dań z młodej kapusty. W sklepach pojawiają się pierwsze młode polskie kapusty, które mają doskonały delikatny smak i nie wymagają długiego ani skomplikowanego gotowania. 

Z młodej kapusty warto przygotować nie tylko gołąbki. Doskonale komponuje się ona z mięsem i innymi warzywami. Świetnie będzie smakować w wiosennej wersji tradycyjnego świątecznego bigosu. W naszym przepisie młoda kapusta łączy się z pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, marchewką, cebulą i białym winem. Taki bigos jest w smaku delikatniejszy, łagodny i lżejszy niż tradycyjna wersja tego dania. 

Pyszną i ciekawą propozycją jest także sałatka z pomidorami, rzodkiewką i... chrupiącym bekonem. Polana sosem jogurtowo-czosnkowym nadal jest lekka, ale też sycąca. Takie połączenie pozornie niepasujących do siebie składników daje przepyszny efekt. Warto spróbować!

Sznycle schabowe z młodą kapustą

98369087_m
Sznycle schabowe z młodą kapustą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 kotlety schabowe bez kości (po około 20 dag każdy)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag żółtego sera
  • 8-10 małych pomidorków
  • morska sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • ziołowa przyprawa do wieprzowiny
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę, potnij na 4 cząstki. Włóż je na 2 minuty do wrzącej posolonej wody. Wyjmij, osącz. Pomidorki umyj, wytrzyj, pokrój na połówki.
  2. Sznycle posyp solą, pieprzem, ziołową przyprawą oraz chili. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż kotlety. Smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony.
  3. Rozgrzej masło. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Dolej mleko. Beszamel gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. W formie ułóż kotlety, kapustę i pomidorki.
  4. Żółty ser zetrzyj. Dodaj do beszamelu. Przypraw go solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj. Polej składniki w formie. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. C.

Sałatka z młodą kapustą i bekonem

71080292_m
Sałatka z młodą kapustą i bekonem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 6 pomidorków
  • 1 mały pęczek rzodkiewek
  • 6 plasterków bekonu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • po szczypcie skórki startej z cytryny i cukru
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, pokrój na cząstki, krótko gotuj na parze. Kapusta powinna pozostać chrupiąca. Z cząstek kapusty wytnij głąb. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Pomidorki opłucz, podziel na cząstki. Plasterki bekonu grubo posiekaj. 
  2. Kawałeczki wędliny wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wysmaż na chrupko. Jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, utrzyj. Do sosu domieszaj cukier i skórkę z cytryny.
  3. Cząstki kapusty obłóż rzodkiewkami i pomidorkami. Oprósz solą i pieprzem. Polej sosem i posyp boczkiem.

Wiosenny bigos z młodej kapusty

96560360_m
Wiosenny bigos z młodej kapusty
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 pomidory
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, opłucz, grubo poszatkuj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, mieszając. Dodaj marchewkę. Smaż razem jeszcze 5 minut. Potem dodaj poszatkowaną kapustę. Dolej wino oraz bulion. Dołóż wszystkie przyprawy. Duś 15 minut.
  2. Pomidory, sparz, obierz, potnij na kawałki. Dodaj do bigosu 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Pieczone gołąbki z młodej kapusty z kaszą pęczak

32928966_m
Pieczone gołąbki z młodej kapusty z kaszą pęczak
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 70 dag mielonej karkówki
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku, oregano oraz lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, opłucz, włóż do garnka z wrzącą wodą. Po 2 minutach główkę wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wrzącej wody na 2 minuty, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem, jajkiem oraz kaszą. Całość przypraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonymi ziołami. Wyrób.
  3. Porcje mięsa rozłóż na 12 liściach kapusty, resztą liści wyłóż spód formy. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem z sosem sojowym. Zapiekaj ok. 40 minut w 190 st. C. Podawaj np. z zapiekanymi warzywami.

Czytaj więcej