Dania obiadowe z mięsem i młodą kapustą. 4 wyśmienite i oryginalne propozycje
2 tygodnie temu
Młoda kapusta jest krucha i delikatniejsza od tej jesiennej, wymaga krótszego gotowania, a do tego można z niej przygotować wiele różnych dań obiadowych. I w każdym smakuje wybornie. Młodą kapustę łączy się z z mięsem i innymi warzywami. Wypróbuj nasze propozycje na dania obiadowe z młodą kapustą: sznycle schabowe, wiosenny bigos, gołąbki z kaszą pęczak i sałatkę z bekonem.
Maj i czerwiec to doskonała pora na przygotowanie dań z młodej kapusty. W sklepach pojawiają się pierwsze młode polskie kapusty, które mają doskonały delikatny smak i nie wymagają długiego ani skomplikowanego gotowania.
Z młodej kapusty warto przygotować nie tylko gołąbki. Doskonale komponuje się ona z mięsem i innymi warzywami. Świetnie będzie smakować w wiosennej wersji tradycyjnego świątecznego bigosu. W naszym przepisie młoda kapusta łączy się z pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, marchewką, cebulą i białym winem. Taki bigos jest w smaku delikatniejszy, łagodny i lżejszy niż tradycyjna wersja tego dania.
Pyszną i ciekawą propozycją jest także sałatka z pomidorami, rzodkiewką i... chrupiącym bekonem. Polana sosem jogurtowo-czosnkowym nadal jest lekka, ale też sycąca. Takie połączenie pozornie niepasujących do siebie składników daje przepyszny efekt. Warto spróbować!
Sznycle schabowe z młodą kapustą
Sznycle schabowe z młodą kapustąFot. 123rf.com
Składniki:
1 główka młodej kapusty
4 kotlety schabowe bez kości (po około 20 dag każdy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka tłustego mleka
3 łyżki oleju
10 dag żółtego sera
8-10 małych pomidorków
morska sól
pieprz
chili w proszku
ziołowa przyprawa do wieprzowiny
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Kapustę, potnij na 4 cząstki. Włóż je na 2 minuty do wrzącej posolonej wody. Wyjmij, osącz. Pomidorki umyj, wytrzyj, pokrój na połówki.
Sznycle posyp solą, pieprzem, ziołową przyprawą oraz chili. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż kotlety. Smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony.
Rozgrzej masło. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Dolej mleko. Beszamel gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. W formie ułóż kotlety, kapustę i pomidorki.
Żółty ser zetrzyj. Dodaj do beszamelu. Przypraw go solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj. Polej składniki w formie. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. C.
Sałatka z młodą kapustą i bekonem
Sałatka z młodą kapustą i bekonemFot. 123rf.com
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
6 pomidorków
1 mały pęczek rzodkiewek
6 plasterków bekonu
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
po szczypcie skórki startej z cytryny i cukru
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść, pokrój na cząstki, krótko gotuj na parze. Kapusta powinna pozostać chrupiąca. Z cząstek kapusty wytnij głąb. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Pomidorki opłucz, podziel na cząstki. Plasterki bekonu grubo posiekaj.
Kawałeczki wędliny wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wysmaż na chrupko. Jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, utrzyj. Do sosu domieszaj cukier i skórkę z cytryny.
Cząstki kapusty obłóż rzodkiewkami i pomidorkami. Oprósz solą i pieprzem. Polej sosem i posyp boczkiem.
Wiosenny bigos z młodej kapusty
Wiosenny bigos z młodej kapustyFot. 123rf.com
Składniki:
1 główka młodej kapusty
3 łyżki oleju
1/4 pęczka czosnku niedźwiedziego
1 cebula
1 marchewka
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
4 pomidory
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść, opłucz, grubo poszatkuj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, mieszając. Dodaj marchewkę. Smaż razem jeszcze 5 minut. Potem dodaj poszatkowaną kapustę. Dolej wino oraz bulion. Dołóż wszystkie przyprawy. Duś 15 minut.
Pomidory, sparz, obierz, potnij na kawałki. Dodaj do bigosu 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Pieczone gołąbki z młodej kapusty z kaszą pęczak
Pieczone gołąbki z młodej kapusty z kaszą pęczakFot. 123rf.com
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty,
70 dag mielonej karkówki
1 szklanka ugotowanego pęczaku
1 cebula
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
3 szklanki bulionu
sól
pieprz
po 1 łyżeczce suszonego majeranku, oregano oraz lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść, opłucz, włóż do garnka z wrzącą wodą. Po 2 minutach główkę wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wrzącej wody na 2 minuty, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście.
Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem, jajkiem oraz kaszą. Całość przypraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonymi ziołami. Wyrób.
Porcje mięsa rozłóż na 12 liściach kapusty, resztą liści wyłóż spód formy. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem z sosem sojowym. Zapiekaj ok. 40 minut w 190 st. C. Podawaj np. z zapiekanymi warzywami.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.