Młoda kapusta jest idealna nie tylko do surówek, ale też zapiekania i nadziewania.
Fot. 123RF
Obiady
Czas na obiad z młodej kapusty! Proste przepisy na pyszne dania pełne witamin
Marta Barczyńska
18.05.2021 18:45
Młoda kapusta jest szczególnie bogata w olejki gorczyczne, które wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. Zawiera też bioflawonoidy, które wspierają układ krwionośny. Poznaj pyszne i lekkostrawne przepisy z kapustą w roli głównej.
Właściwości młodej kapusty
Młoda kapusta ma dużo błonnika, witaminy C i bioflawonoidów wzmacniających naczynia krwionośne. Jest ich najwięcej w głąbie, a w młodej kapuście jest on mały, chrupki i tak smaczny (nawet na surowo!), że grzechem byłoby go wycinać. Kapusta ma też dużo żelaza i kwasu foliowego, przeciwdziałających anemii. Jest ich najwięcej w zewnętrznych liściach, a u młodej kapusty są one bardzo delikatne.
Potrawy przygotowane z młodej kapusty są też znacznie lżejsze i mniej wzdymają niż ze starszej. Tak naprawdę kapusta staje się ciężkostrawna dopiero gdy dodamy do niej boczek, kiełbasę czy tłuste mięso. Dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić młodą kapustę, by była smaczna i zachowała swoje prozdrowotne właściwości.
Schabowe z młodej kapusty
Schabowy z młodej kapusty.123RF
Składniki:
4 jajka
mała główka kapusty
2 szklanki płatków kukurydzianych
olej
sól
pieprz
curry
4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na ćwiartki grubości ok. 2-3 cm.
Blanszujemy kapustę 2 minuty.
Odsączamy i osuszamy (bardzo młodej można nie blanszować).
Posypujemy solą, pieprzem i szczyptą curry do smaku.
Płatki kukurydziane miksujemy tak, by były widoczne większe okruszki.
Jajka mieszamy z mlekiem.
Kapustę maczamy w jajku i obtaczamy w płatkach. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na bardzo małym ogniu.
Jeśli lubisz grubszą panierkę, przed smażeniem kapustę możesz obtoczyć dwukrotnie w jajku i płatkach. Zamiast płatków, możesz użyć bułki tartej.
Kapusta faszerowana
Kapusta faszerowana.123RF
Składniki:
główka kapusty
70 dag mięsa mielonego
2 jajka
sól
pieprz
zmiażdżony ząbek czosnku
bazylia
Sposób przygotowania:
Mieszamy mięso, jajka, czosnek, po szczypcie soli, pieprzu, bazylii.
Kapustę gotujemy 15 min w osolonym wrzątku. Wycinamy głąb i zdejmujemy zewnętrzne liście.
Wkładamy mięso w miejsce po głąbie. Układamy też cienkie warstwy pomiędzy kolejnymi liśćmi. Owijamy gazą i obwiązujemy nitką.
Zalewamy 2 l wody. Gotujemy 45 min (do miękkości).
Młoda kapusta z grilla lub piekarnika
Pieczona młoda kapusta.123RF
Składniki:
główka kapusty
garść natki
strąk papryki chili
sól
papryka wędzona
pieprz
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na ćwiartki.
Polewamy każdą ćwiartkę łyżką oleju. Rozsmarowujemy olej pędzelkiem po całej kapuście.
Posypujemy kapustę szczyptą soli, pieprzu, papryki wędzonej, posiekaną natką i papryczką (jeśli mamy wrażliwy żołądek, chili zamieniamy na zwykłą paprykę).
Zawijamy w folię i grillujemy 20 min lub pieczemy godzinę w 180 st. w piekarniku.
Placki z młodej kapusty
Placki z młodej kapusty123 RF
Składniki:
ćwiartka młodej kapusty
2 jajka
2 łyżki jogurtu
4 łyżki mąki
cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
10 dag sera żółtego
olej
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy, a ser ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą.
Dodajemy jogurt, jajka, mąkę, po szczypcie soli i pieprzu.
Po łyżce masy wykładamy na rozgrzany olej i rozpłaszczamy. Smażymy z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym.