8 najlepszych przepisów na ciasta i desery z jadalnymi kwiatami. Sprawdź jak smakują i jakie mają właściwości
Kwiaty są piękną ozdobą deseru, ale też nadają smak, aromat i mają właściwości zdrowotne. Dlatego latem warto dodawać je do ciast.
Fot. 123RF

8 najlepszych przepisów na ciasta i desery z jadalnymi kwiatami. Sprawdź jak smakują i jakie mają właściwości

Jadalne kwiaty są zarówno ozdobą ciasta, jak i składnikiem nadającym mu aromat oraz… właściwości zdrowotne. Jest około 40 kwiatów jadalnych. Niektóre są doskonałe jako dodatek do dań wytrwanych jak kwiat kalafiora czy cukinii, inne - ze względu na słodkawy smak - doskonale sprawdzą się w deserach. Wybraliśmy najsmaczniejsze kwiaty, które warto dodać do ciast, ciasteczek czy tortów.

Kwiaty są źródłem polifenoli, karotenoidów i witamin, które zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie. Zbieramy je z daleka od szos i z rośliny, której liście nie mają przebarwień. Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do deserów możemy używać kwiatów bzu, fiołka, lawendy, stokrotki, rumianku, mniszka, nagietka, aksamitki jadalnej, nasturcji, goździka, jaśminu czy niecierpka. Podajemy przykładowe pomysły na desery.

Pieguski z lawendą

 -
Pieguski lawendowe to aromatyczne, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i płatków lawendy.
123RF

 

Lawenda poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Ma fitosterole, które łagodzą objawy menopauzy. 

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 30 dag mąki
  • jajko 
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4-5 kostek czekolady lub garść nietopliwych kropelek czekoladowych do zapiekania 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 3 łyżki kwiatów lawendy obranych z łodyżki

Przygotowanie:

  1. Czekoladę kroimy na małe kawałki. 
  2. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chłodzimy w lodówce.
  3. Wałkujemy, wycinamy szklanką kółka. Pieczemy na papierze do pieczenia 15 minut w 180 st. 

Tort biszkoptowy z masą stokrotkową 

 -
Stokrotki świetnie się komponują ze słodkimi malinami i tłustym serem mascarpone.
123RF

 

Stokrotka obniża ciśnienie krwi, wspiera pracę wątroby i przeciwdziała miażdżycy. 

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 25 dag serka mascarpone 
  • 3 łyżki stokrotek 

Dodatkowo

  • garść malin 
  • 1 szklanka sosu malinowego 
  • garść stokrotek

Przygotowanie:

  1. Ubijamy białka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy powoli do białek, mieszając. Mieszamy z mąkami. Wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy 40 minut w 160 st.
  2. Miksujemy serek z kwiatkami.
  3. Biszkopt kroimy na trzy blaty. Każdy skrapiamy sosem (by zrobić sos maliny gotujemy z cukrem na małym ogniu i przecieramy przez sitko). Przekładamy masą. Wierzch dekorujemy masą, sosem i kwiatami stokrotek. Chłodzimy w lodówce 4-5 godzin.

Babeczki z fiołkiem trójbarwnym

 -
Kwiatki bratków wyśmienicie łączą się w czekoladą i wiśniami lub czereśniami.
Dzięki temu, że są drobne są też doskonałą ozdobą babeczek.
123RF

Fiołek trójbarwny (inaczej bratek) działa moczopędnie. 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko 
  • 2  szklanki cukru 
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • łyżka soku z cytryny 
  • 1 i 1/2 szklanki fiołków
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • łyżka cukru żelującego
  • 2 łyżki kakao 

Masa:

  • budyń czekoladowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • garść wiśni lub czereśni

Przygotowanie:

  1. Fiołki płuczemy i zalewamy wodą. Dodajemy połowę cukru zwykłego, cukier żelujący i sok. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
  2. Ubijamy jajko, żółtka, resztę cukru, mąkę, masło, śmietanę, kakao i proszek. Wkładamy do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek lub papilotek po łyżce ciasta i masy fiołkowej. Pieczemy 25 minut w 180 st.
  3. Budyń gotujemy z mlekiem. Chłodzimy i miksujemy z masłem na krem. Krem wkładamy do szprycy i dekorujemy babeczki.
  4. Czereśnie lub wiśnie myjemy, drylujemy i układamy po jednej na każdej babeczce. 
  5. Babeczki dekorujemy umytymi i osuszonymi na ręczniku papierowym kwiatami bratka. 

Marchewkowe ciasto z nagietkiem lekarskim

 -
Nagietek pasuje do ciasta marchewkowego. 
123RF

 

Nagietek działa żółciopędnie.

Składniki:

Ciasto

  • 30 dag startej marchwi
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki płatków nagietka
  • pomarańcza
  • szklanka cukru
  • garść orzechów włoskich

Polewa

  • 5 dag masła
  • 12 dag serka kremowego śmietankowego
  • 10 dag cukru pudru

Dodatkowo:

  • garść płatków nagietka 

Przygotowanie:

  1. Płatki zalewamy szklanką wody. Dodajemy cukier i startą skórkę z pomarańczy. Gotujemy godzinę.
  2. Orzechy siekamy. Dodajemy masę z płatków nagietka i resztę składników ciasta. Mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy godzinę w 180 st.
  3. Ubijamy składniki na polewę. Nakładamy na ciasto. 
  4. Posypujemy ciasto płatkami nagietka.

Kruche ciasteczka rumiankowe

 -
Rumianek dodaje ciasteczkom słodkiego ziołowego smaku i delikatnego aromatu.
123RF

Rumianek działa rozkurczowo, likwidując wzdęcia.

Składniki:

  • 20 dag masła 
  • szklanka cukru 
  • 2 jajka 
  • 30 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki kwiatów rumianku

Przygotowanie:

  1. Rumianek miksujemy z jajkiem. Dodajemy mąkę, sodę, proszek i otartą skórkę z cytryny. 
  2. Ucieramy masło z cukrem. Mieszamy z masą rumiankową. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wykrawamy kółka. Na brzegach ciastek odciskamy widelcem „ząbki” i nakłuwamy je. Pieczemy na papierze do pieczenia 10 minut w 200 st. Po upieczeniu odstawiamy ciastka, by stwardniały.

Sernik z mniszkiem lekarskim

 -
Kwiaty mniszka lekarskiego pysznie smakują z serem.
Zrobiony z nich syrop ma miodowy smak i świetnie zastąpi polewę do ciasta.
123RF

Mniszek obniża poziom cukru we krwi, poprawia trawienie i ułatwia przepływ żółci w przewodach żółciowych.

Składniki:

Spód:

  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła

Masa serowa: 

  • 1 kg sera białego 
  • 3/4 kostki masła
  • 20 dag cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 7 jaj 
  • 1 op. budyniu śmietankowego 
  • łyżka kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1,5 szklanki płatków mniszka.

Syrop:

  • 25 dag mniszka
  • 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

  • garść kwiatów mniszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1.  Składniki syropu zalewamy szklanką wody. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy na dobę i odcedzamy.
  2.  Zagniatamy składniki ciasta. Ciasto chłodzimy. Następnie wałkujemy i wylepiamy nim wyłożoną papierem tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem. 
  3.  Miksujemy ser, żółtka, masło, cukry, budyń, proszek, kaszę i kwiaty mniszka. Ubijamy białka i mieszamy z  resztą masy. Masę wylewamy na ciasto. Pieczemy godzinę w 180 st. Polewamy syropem i dekorujemy kwiatami.

Nugat z płatkami różanymi

 -
Nugat to popularny we Francji, Włoszech i Hiszpanii deser białkowy.
Delikatny smak róży świetnie łączy się ze smakiem białek i migdałów.
123RF

Płatki różane mają dużo antocyjanów i flawonoidów, które działają przeciwzapalnie. Pomagają złagodzić objawy reumatyzmu.

Składniki:

  • białko jajka
  • 20 dag cukru
  • 15 dag płynnego miodu
  • 5 dag syropu różanego 
  • 10 dag prażonych posiekanych migdałów
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania
  • 2 garście suszonych kwiatów róży

Przygotowanie:

  1. Wykładamy formę do pieczenia folią aluminiową. Posypujemy połową płatków róż.
  2. Ubijamy białko na sztywno.
  3. Żurawinę zalewamy wodą. Moczymy 20 minut i odcedzamy.
  4. Na małym ogniu gotujemy cukier z miodem i syropem, mieszając, aż osiągnie temperaturę 140 st. (sprawdzamy termometrem kuchennym).
  5. Miksując białka wlewamy cienkim strumieniem syrop cukrowo-miodowy. Po zmieszaniu miksujemy 5-7 minut na najwyższych obrotach miksera aż białko będzie sztywne.
  6. Dodajemy migdały i żurawinę.
  7. Wylewamy masę na płatki róż i posypujemy resztą płatków. Odstawiamy do lodówki do stężenia na 6-8 godzin. Trzymamy w zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce, do tygodnia.

Galaretki lokum z kwiatami czarnego bzu

 -
Galaretki lokum to popularne w Turcji i na Bałkanach słodycze.
Nie przypominają polskich galaretek, a raczej miękkie żelki.
Są bardzo słodkie i klejące.
123RF

Kwiaty czarnego bzu pobudzają trawienie, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Regulują także pracę nerek. 

Składniki:

  • 10 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • pół szklanki skrobi kukurydzianej

Dodatkowo:

  • szklanka cukru pudru
  • łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Kwiaty zalewamy szklanką wrzątku. Gdy ostygną, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Odcedzamy przez gazę wodę bzową i kwiaty.  Zostawiamy szklankę wody i 3 baldachy.
  2. Cukier, syrop i soki zalewamy połową szklanki wody. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu.
  3. Mieszamy szklankę wody z moczenia kwiatów bzu, kwasek cytrynowy i skrobię kukurydzianą. Cały czas mieszając, gotujemy aż powstanie gęsty kisiel.
  4. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy do syropu bzowego - syrop cukrowy i miksujemy na gładką masę. Gotujemy masę na małym ogniu godzinę, mieszając.
  5. Trzy baldachy kwiatów bzu miksujemy z masą.
  6. Foremkę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Odstawiamy na dobę. 
  7. Skrobię mieszamy z cukrem pudrem. Z galaretki zdejmujemy papier i obtaczamy ją w cukrze pudrze. Galaretkę kroimy na małe kwadraty i ponownie obtaczamy w cukrze. 

 

Czytaj więcej