Kwiaty są piękną ozdobą deseru, ale też nadają smak, aromat i mają właściwości zdrowotne. Dlatego latem warto dodawać je do ciast.
Fot. 123RF
Ciasta i desery
8 najlepszych przepisów na ciasta i desery z jadalnymi kwiatami. Sprawdź jak smakują i jakie mają właściwości
Marta Barczyńska
19.04.2024 09:02
Jadalne kwiaty są zarówno ozdobą ciasta, jak i składnikiem nadającym mu aromat oraz… właściwości zdrowotne. Jest około 40 kwiatów jadalnych. Niektóre są doskonałe jako dodatek do dań wytrwanych jak kwiat kalafiora czy cukinii, inne - ze względu na słodkawy smak - doskonale sprawdzą się w deserach. Wybraliśmy najsmaczniejsze kwiaty, które warto dodać do ciast, ciasteczek czy tortów.
Kwiaty są źródłem polifenoli, karotenoidów i witamin, które zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie. Zbieramy je z daleka od szos i z rośliny, której liście nie mają przebarwień. Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do deserów możemy używać kwiatów bzu, fiołka, lawendy, stokrotki, rumianku, mniszka, nagietka, aksamitki jadalnej, nasturcji, goździka, jaśminu czy niecierpka. Podajemy przykładowe pomysły na desery.
Pieguski z lawendą
Lawenda poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Ma fitosterole, które łagodzą objawy menopauzy.
Składniki:
15 dag masła
30 dag mąki
jajko
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 kostek czekolady lub garść nietopliwych kropelek czekoladowych do zapiekania
2 łyżki śmietany
3 łyżki kwiatów lawendy obranych z łodyżki
Przygotowanie:
Czekoladę kroimy na małe kawałki.
Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Wałkujemy, wycinamy szklanką kółka. Pieczemy na papierze do pieczenia 15 minut w 180 st.
Tort biszkoptowy z masą stokrotkową
Stokrotka obniża ciśnienie krwi, wspiera pracę wątroby i przeciwdziała miażdżycy.
Składniki:
Ciasto:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
25 dag serka mascarpone
3 łyżki stokrotek
Dodatkowo
garść malin
1 szklanka sosu malinowego
garść stokrotek
Przygotowanie:
Ubijamy białka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy powoli do białek, mieszając. Mieszamy z mąkami. Wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy 40 minut w 160 st.
Miksujemy serek z kwiatkami.
Biszkopt kroimy na trzy blaty. Każdy skrapiamy sosem (by zrobić sos maliny gotujemy z cukrem na małym ogniu i przecieramy przez sitko). Przekładamy masą. Wierzch dekorujemy masą, sosem i kwiatami stokrotek. Chłodzimy w lodówce 4-5 godzin.
Babeczki z fiołkiem trójbarwnym
Fiołek trójbarwny (inaczej bratek) działa moczopędnie.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
2 szklanki cukru
10 dag masła
2 żółtka
łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki fiołków
1/2 szklanki śmietany
łyżka cukru żelującego
2 łyżki kakao
Masa:
budyń czekoladowy
1,5 szklanki mleka
10 dag masła
Dodatkowo:
garść wiśni lub czereśni
Przygotowanie:
Fiołki płuczemy i zalewamy wodą. Dodajemy połowę cukru zwykłego, cukier żelujący i sok. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
Ubijamy jajko, żółtka, resztę cukru, mąkę, masło, śmietanę, kakao i proszek. Wkładamy do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek lub papilotek po łyżce ciasta i masy fiołkowej. Pieczemy 25 minut w 180 st.
Budyń gotujemy z mlekiem. Chłodzimy i miksujemy z masłem na krem. Krem wkładamy do szprycy i dekorujemy babeczki.
Czereśnie lub wiśnie myjemy, drylujemy i układamy po jednej na każdej babeczce.
Babeczki dekorujemy umytymi i osuszonymi na ręczniku papierowym kwiatami bratka.
Marchewkowe ciasto z nagietkiem lekarskim
Nagietek działa żółciopędnie.
Składniki:
Ciasto
30 dag startej marchwi
szklanka oleju
4 jajka
szklanka mąki
łyżka proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
2 łyżki płatków nagietka
pomarańcza
szklanka cukru
garść orzechów włoskich
Polewa
5 dag masła
12 dag serka kremowego śmietankowego
10 dag cukru pudru
Dodatkowo:
garść płatków nagietka
Przygotowanie:
Płatki zalewamy szklanką wody. Dodajemy cukier i startą skórkę z pomarańczy. Gotujemy godzinę.
Orzechy siekamy. Dodajemy masę z płatków nagietka i resztę składników ciasta. Mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy godzinę w 180 st.
Ubijamy składniki na polewę. Nakładamy na ciasto.
Posypujemy ciasto płatkami nagietka.
Kruche ciasteczka rumiankowe
Rumianek działa rozkurczowo, likwidując wzdęcia.
Składniki:
20 dag masła
szklanka cukru
2 jajka
30 dag mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
3 łyżki kwiatów rumianku
Przygotowanie:
Rumianek miksujemy z jajkiem. Dodajemy mąkę, sodę, proszek i otartą skórkę z cytryny.
Ucieramy masło z cukrem. Mieszamy z masą rumiankową. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wykrawamy kółka. Na brzegach ciastek odciskamy widelcem „ząbki” i nakłuwamy je. Pieczemy na papierze do pieczenia 10 minut w 200 st. Po upieczeniu odstawiamy ciastka, by stwardniały.
Sernik z mniszkiem lekarskim
Mniszek obniża poziom cukru we krwi, poprawia trawienie i ułatwia przepływ żółci w przewodach żółciowych.
Składniki:
Spód:
15 dag mąki
5 dag cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
10 dag masła
Masa serowa:
1 kg sera białego
3/4 kostki masła
20 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
7 jaj
1 op. budyniu śmietankowego
łyżka kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki płatków mniszka.
Syrop:
25 dag mniszka
1/2 cytryny
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
garść kwiatów mniszka do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki syropu zalewamy szklanką wody. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy na dobę i odcedzamy.
Zagniatamy składniki ciasta. Ciasto chłodzimy. Następnie wałkujemy i wylepiamy nim wyłożoną papierem tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Miksujemy ser, żółtka, masło, cukry, budyń, proszek, kaszę i kwiaty mniszka. Ubijamy białka i mieszamy z resztą masy. Masę wylewamy na ciasto. Pieczemy godzinę w 180 st. Polewamy syropem i dekorujemy kwiatami.
Nugat z płatkami różanymi
Płatki różane mają dużo antocyjanów i flawonoidów, które działają przeciwzapalnie. Pomagają złagodzić objawy reumatyzmu.
Składniki:
białko jajka
20 dag cukru
15 dag płynnego miodu
5 dag syropu różanego
10 dag prażonych posiekanych migdałów
10 dag suszonej żurawiny
cukier puder do posypania
2 garście suszonych kwiatów róży
Przygotowanie:
Wykładamy formę do pieczenia folią aluminiową. Posypujemy połową płatków róż.
Ubijamy białko na sztywno.
Żurawinę zalewamy wodą. Moczymy 20 minut i odcedzamy.
Na małym ogniu gotujemy cukier z miodem i syropem, mieszając, aż osiągnie temperaturę 140 st. (sprawdzamy termometrem kuchennym).
Miksując białka wlewamy cienkim strumieniem syrop cukrowo-miodowy. Po zmieszaniu miksujemy 5-7 minut na najwyższych obrotach miksera aż białko będzie sztywne.
Dodajemy migdały i żurawinę.
Wylewamy masę na płatki róż i posypujemy resztą płatków. Odstawiamy do lodówki do stężenia na 6-8 godzin. Trzymamy w zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce, do tygodnia.
Galaretki lokum z kwiatami czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu pobudzają trawienie, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Regulują także pracę nerek.
Składniki:
10 baldachów kwiatów czarnego bzu
1,5 szklanki cukru
pół szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
pół szklanki skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
szklanka cukru pudru
łyżka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Kwiaty zalewamy szklanką wrzątku. Gdy ostygną, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Odcedzamy przez gazę wodę bzową i kwiaty. Zostawiamy szklankę wody i 3 baldachy.
Cukier, syrop i soki zalewamy połową szklanki wody. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu.
Mieszamy szklankę wody z moczenia kwiatów bzu, kwasek cytrynowy i skrobię kukurydzianą. Cały czas mieszając, gotujemy aż powstanie gęsty kisiel.
Powoli, cienkim strumieniem dolewamy do syropu bzowego - syrop cukrowy i miksujemy na gładką masę. Gotujemy masę na małym ogniu godzinę, mieszając.
Trzy baldachy kwiatów bzu miksujemy z masą.
Foremkę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Odstawiamy na dobę.
Skrobię mieszamy z cukrem pudrem. Z galaretki zdejmujemy papier i obtaczamy ją w cukrze pudrze. Galaretkę kroimy na małe kwadraty i ponownie obtaczamy w cukrze.