Jadalne kwiaty. Dania z płatkami i całymi kwiatami to hit letniego przyjęcia!
Jadalne kwiaty mogą być efektowną ozdobą ciasta.
Fot. 123RF

Jadalne kwiaty. Dania z płatkami i całymi kwiatami to hit letniego przyjęcia!

Czy wiesz, że stokrotki, bratki, fiołki, nagietki, lawenda są doskonałe do dekoracji ciast i deserów, a także innych dań? Pięknie wyglądają, oszałamiająco pachną, a do tego oryginalnie smakują. Dania z płatkami i całymi kwiatami to prawdziwy hit letniego przyjęcia!

Najpopularniejsze kwiaty, które znamy z kuchni, to... kalafior, brokuły oraz kwiaty cukinii. Jednak medycyna naturalna od lat wykorzystuje napary, soki i nalewki ze świeżych oraz suszonych płatków: róż, fiołków, nagietka, lipy czy bzu... Dziś po barwne kwiatostany sięgają także kucharze i cukiernicy.

Do jakich dań pasują jadalne kwiaty?

Jadalne kwiaty można wykorzystywać w wytrawnych sałatkach, lekkich i słodkich deserach, a także jako dodatek do herbat. Te ostrzejsze w smaku urabia się razem z ciastem na makaron, aromatyczna lawenda może być składnikiem domowych lodów, zaś nasturcja – wytrawnych tart lub sałatek...Wszystkie jadalne kwiaty mogą urozmaicić twoje dania, dodając im koloru i intrygującego smaku. Podpowiadamy, jak je podać lub zmienić w wykwintną ozdobę!

 

 -
Kwiaty idealnie nadają się do zdobienia letnich deserów.
Fot. Flower Council Holland

Jadalne kwiaty do dekoracji deserów

To wielkie pole do popisu! Kryształowe pucharki z budyniem udekoruj bratkami. Mają delikatny, słodko-cierpki smak, dlatego nadają się także do dekoracji makaronów i sałatek. A może kwiatowe lizaki? Gałązki lawendy czy chabra zatop w skarmelizowanym cukrze i daj mu zastygnąć. Płatki róży mają delikatny, słodki i owocowy smak. Są wykorzystywane do produkcji dżemów, ale i do dekoracji deserów, koktajli...

 

pasen_gedecoreerde_drankjes
Bratki udekorują desery w pucharkach.
Fot. Flower Council Holland

 

139531194_s
Bratki, lawendę czy chabry warto wykorzystać do zrobienia lizaków.
Fot. 123 RF

Jadalne kwiaty zatopione w lodzie

Płatki jadalnych kwiatów takich jak stokrotki, róże, koniczyna czy bratki można też zamrozić. Warto zrobić z nich dekoracyjne kostki lodu do drinków czy lemoniady albo ozdobić nimi domowe lody na patyczkach. Będą prawdziwą ozdobą letniego spotkania i zachwycą wszystkich gości.

 

 -
Jadalne kwiaty to dobry dodatek do lodów lub sorbetów...
Fot. 123RF
60084438_m
Delikatne fiołki zatopione w kostkach lodu: ciekawy dodatek do napojów.
Fot. 123RF

pelar19
Takie kwiatowe kostki są świetne do lemoniady.
Fot. Pelargonium For Europe

Jadalne kwiaty jako subtelne dekoracje tortów i ciast

Pelargonie pachnące o różanym aromacie doskonale pasują do ciast, deserów czy dżemów. Ich delikatne płatki nie tylko ładnie zaprezentują się na białym torcie, ale i dodadzą mu smaku! Pomysł na niebanalną dekorację gotowy! Akacja zaś najlepiej smakuje na ciepło, usmażona w chrupiącym cieście naleśnikowym. Doskonale sprawdza się też w słodkich wypiekach, np. w sernikach lub tartach.

 

raniums_03
Tort zdobiony kwiatami pelargonii...
Fot. Pelargonium For Europe

 

geraa02
Tort zdobiony kwiatami pelargonii...
Fot. Pelargonium For Europe

Jadalne kwiaty w daniach wytrawnych

Do tego celu najlepiej nadają się kwiaty cukinii lub nasturcji. Duże kielichy cukinii świetnie nadają się do faszerowania mięsem, ryżem lub warzywami. Są też wykorzystywane do nadziewania serem ricotta, mozzarellą, ziołami, oliwkami. Można je również smażyć, dusić lub zapiekać. Z kolei duże płatki nasturcji mają ostry, pieprzny smak, podobny do rzeżuchy lub rzodkiewki. Dzięki temu są wspaniałym dodatkiem do mięs i serów.

Chabry to fenomen! Ich korzenny, słodko-pikantny smak dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i z deserami. Można jeść świeże lub suszone chabry.

Werbena ma lekko słonawy smak, co sprawia, że nadaje się do zdobienia wytrawnych przekąsek.

Wypróbuj też płatki aksamitki - mają intensywny cytrusowy aromat, który jest porównywany do smaku i aromatu skórki grejpfruta. Doskonale uzupełniają dania mięsne, dania z ryżem, zupy, różnego rodzaju sosy i pasty rybne.

126808288_s
Jadalne kwiaty są ciekawym dodatkiem do sałatek.
Fot. 123RF
184761216_m
Kwiaty cukinii nadają się do smażenia, faszerowania i zapiekania.
Fot. 123RF

Jadalne kwiaty jako przyprawy i barwniki

Płatki aksamitek czy krokosza barwierskiego wykorzystuje się jako przyprawę, która wspomaga trawienie, a także barwi na żółto zupy, sosy, ciasta i napoje (w zastępstwie szafranu). Podobne zastosowanie mają intensywnie czerwone syropy i napary z kwiatów maku oraz hibiskusa.

Gdzie kupić jadalne kwiaty?

Zestawy płatków kupisz w sklepach internetowych, na giełdach kwiatowych i bazarkach. Kwiaty możesz też zbierać w lesie lub na łące.

Przepis na lawendowy cukier

Możesz używać go do pieczenia, dosładzania herbaty lub lemoniady, a także do zdobienia gotowych ciast i deserów. Aby zrobić aromatyczny cukier, włóż do słoiczka z nim kilka świeżych kwiatów lawendy. Odstaw na tydzień i poczekaj, aż cukier przesiąknie aromatem lawendy.

21828463_m
Lawendowy cukier jest bardzo prosty do zrobienia.
Fot. 123RF

 

 

Przepis na fiołki w cukrze do dekoracji ciast i deserów

58400953_m
Babeczki udekorowane jadalnymi kwiatami.
Fot. 123 RF

Składniki:

  • ok. 20 szt. fiołków pachnących (z fragmentem łodygi),
  • białko jajka (ubite na pianę),
  • 2 łyżki drobnego cukru i mały pędzelek.

Przygotowanie:

  1. Chwyć kwiat za łodygę i za pomocą pędzelka smaruj płatki pianą z białek. Potem maczaj je w cukrze, delikatnie obracając. Nadmiar cukru strzepnij.
  2. Otoczone cukrem kwiaty ułóż na talerzu wyłożonym papierem i susz w temperaturze pokojowej około 24 godz. Gdy wyschną, udekoruj nimi babeczki.
24626243_m
Fiołki w cukrze domowej roboty to efektowny dodatek do ciast.
Fot. 123RF

Przepis na kwiaty akacji w cieście

149266574_s
Kwiaty akacji w cieście.
Fot. 123 RF

Składniki:

  • 20 kwiatostanów akacji
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Kwiatostany akacji zalej w misce chłodną wodą, odstaw do namoczenia. Po kilku minutach opłucz pod bieżącą wodą i osącz starannie na papierowym ręczniku kuchennym lub w obrotowej suszarce do sałaty.
  • Białka ubij na sztywną pianę z solą. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mleko, przesianą mąkę i skórkę pomarańczową. Na koniec wmieszaj delikatnie pianę z białek.
  • Kwiatostany akacji zanurzaj w rzadkim cieście, tak by pokryło płatki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kładź akację i smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.

Czytaj więcej