Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym - oryginalny pomysł na przekąskę
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym wyglądają wspaniale i świetnie smakują.
Fot. 123rf.com

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym - oryginalny pomysł na przekąskę

Kwiaty czarnego bzu są znane od wieków jako skuteczne lekarstwo. Przyrządza się z nich syropy i napary, ale pewnie niewiele z Was wie, że można je jeść. My proponujemy Wam przepis na pyszne kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Są bardzo zdrowe, o czym możecie się przekonać poznając właściwości tej niezwykłej rośliny. Na przygotowanie tej potrawy nie musicie długo czekać - kwiaty czarnego bzu zbieramy właśnie w maju i czerwcu. 

Właściwości zdrowotne czarnego bzu

Czarny bez jest rośliną cenioną w Polsce od wieków ze względu na swoje właściwości lecznicze. A te posiadają zarówno owoce, jak i kwiaty rośliny. 

Kwiaty czarnego bzu słyną szczególnie ze swoich przeciwgorączkowych właściwości. Zawdzięczają je flawonoidom i kwasom fenolowym. Ponadto kwiaty działają przeciwobrzękowo, moczopędnie, rozkurczowo, a także uszczelniają ściany naczyń włosowatych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kwiaty czarnego bzu znakomicie sprawdzają się przy przeziębieniach oraz wszelkich infekcjach dróg oddechowych. Nasze babcie już lata temu używały ich do leczenia bólu gardła, kataru, kaszlu i obniżania gorączki. Właściwości przeciwzapalne czarnego bzu wykorzystuje się także do leczenia trudno gojących się ran, wyprysków oraz usuwania cieni i obrzęków oczu. 

Nie mniej cenne właściwości mają także owoce czarnego bzu. Są skarbnicą witaminy C i A, a także wapnia, potasu, sodu i żelaza. Dzięki temu, podobnie jak kwiaty, pomagają w grypie i przeziębieniu, działają przeczyszczająco i przeciwbólowo. Mogą pomóc w migrenach oraz rwie kulszowej. Oprócz tego owoce czarnego bzu działają oczyszczająco regulując pracę układu trawiennego i wspomagając nerki. 

Roślinie tej przypisuje się również działanie przeciwcukrzycowe, a nawet przeciwnowotworowe.

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

97392138_m
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 baldachy kwiatów czarnego bzu, 140 g

Ciasto:

  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej, 35 g
  • małe jajko
  • 1/4 szklanki mleka do 2 proc. tłuszczu
  • łyżeczka miodu, 12 g
  • łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • szczypta cynamonu
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty bzu połóż na białym papierze w jasnym miejscu (np. na parapecie) na 15 minut (aby wyszły robaczki), opłucz je i osusz.
  2. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, mlekiem, miodem, miętą i cynamonem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeżeli jest za gęste, dodaj trochę mleka.
  3. Rozgrzej patelnię z oliwą. Trzymając za łodyżkę kwiat bzu, zanurz go w cieście i przełóż na rozgrzaną oliwę. Smaż na zloty kolor.
  4. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z tłuszczu.

 

Czytaj więcej