Sok z pokrzywy może nie należy do najsmaczniejszych, ale za to jest bardzo zdrowy. To prawdziwa bomba odżywcza i naturalne lekarstwo na anemię i nie tylko. Znajdują się w nim witaminy i sole mineralne, które wspierają nasze zdrowie. Sprawdź, na co pomaga sok z pokrzywy i jak go przygotować.
Kontakt z pokrzywą bywa niezbyt przyjemny, roślina posiada parzące włoski o długości około 2 milimetrów. Przy zetknięciu się z ciałem obcym pękają, wbijają się w skórę i zaczynają wydzielać substancje drażniące. Pokrzywa jest rośliną pospolitą, rośnie dziko w wielu miejscach. Kontakt z pokrzywą mają często zwłaszcza dzieci, podczas zabawy na świeżym powietrzu. Poparzenie skóry, a potem bąble to doświadczenie wielu pokoleń.
Mimo tych dokuczliwych właściwości pokrzywa jest niezwykłym darem natury. Jest bardzo cenna dla zdrowia, znalazła zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce, hodowli zwierząt i kuchni. W dawniejszych czasach pokrzywa była wykorzystywana do gotowania zupy, współcześnie stosuje się ją raczej w herbatkach i naparach. Szczególnie cenny i coraz częściej stosowany jest sok z pokrzywy.
Pokrzywa zwyczajna, czyli urtica dioica L. należy do rodziny pokrzywowatych. Występuje powszechnie niemal na całej półkuli północnej. Najczęściej rośnie na glebach bogatych w azot. Może występować na polach, pastwiskach oraz w pobliżu jezior i rzek.
Pod względem właściwości zdrowotnych jest to niezwykle cenna roślina. Stanowi bogate źródło m.in. chlorofilu, ksantofilu, karotenu, witaminy C, E, K, B2, kwasu pantotenowego, garbników i flawonoidów, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, cynku i krzemu.
Sok przygotowujemy z listków młodej pokrzywy. Smakiem przypominają one nieco szpinak. Wykorzystujemy listki z górnych pędów rośliny.
Pokrzywy lubią rosnąć wzdłuż brzegów rzek i na skrajach lasów, ale można je spotkać również w ogrodach lub na polach. Wybieramy rośliny rosnące z dala od dróg i miejsc zanieczyszczonych. Liście zbieramy nim roślina zacznie kwitnąć. Sposobem na parzące właściwości liści jest założenie rękawiczek. Później, po zalaniu wrzątkiem liście tracą parzącą właściwość, dlatego podczas picia soku z pokrzywy, nie poparzymy się.
Zebrane pokrzywy, jeszcze lekko wilgotne, układamy w naczyniu na ręczniku papierowym. Szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Tak przechowywane rośliny zachowają swoją świeżość jeszcze przez minimum tydzień.
Liście pokrzywy na sok można również zamrażać.
Na sok z pokrzywy potrzebujemy około kilograma pokrzyw. Myjemy je pod bieżącą wodą, osączamy i siekamy. Sok wyciskamy w sokowirówce, wyciskarce do soków, możemy też liście zblendować. Sok z pokrzywy możemy przecedzić (ale niekoniecznie).
Sok z pokrzywy wlewamy do szklanej butelki, nigdy nie używamy ponownie plastkiwoych butelek typu PET.
Aby sok z pokrzywy był smaczniejszy, możemy dodać do niego owoce, wedle własnego smaku. Bardzo dobrze sok z pokrzyw komponuje się z gruszką, pomarańczami, jabłkiem i szpinakiem.
Pokrzywę kroimy, zalewamy niewielką ilością gotowanej wody. Gdy przestygnie, blendujemy. Następnie zalewamy już zmiksowaną pokrzywę odrobiną wody i odstawiamy na dobę. Roślina musi się zmacerować. Po tym czasie sok z pokrzyw przecedzamy i przelewamy do butelki.
Świeży sok z pokrzywy możemy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni. Sok powinien być przechowywany w zamkniętej i szczelnej, ciemnej butelce. Można również sok zamrozić, tak jak kostki lodu.
Pokrzywa wzmacnia włosy i dodaje im blasku, stąd między innymi jest często składnikiem szamponów i odżywek. Sok z pokrzywy wskazany jest do stosowania na włosy osłabione, cienkie i matowe. Dobrze wpływa też na włosy przetłuszczające lub o łamliwych końcówkach. Pokrzywa wspiera walkę ze świądem skóry głowy i likwiduje zaczerwienienia.
Przygotowanie soku z pokrzywy do stosowania na włosy
Zalewamy 3 łyżki liści pokrzywy około pół litra gorącej wody. Po wystygnięciu naparu blendujemy go. Spłukujemy włosy sokiem z pokrzywy pod sam koniec mycia, po szamponie, ale przed odżywką.
Stosując kurację sokiem z pokrzywy trzeba zachować umiar. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 20 ml soku lub 30 ml, gdy mamy problemy z anemią.
Kuracji sokiem z pokrzywy nie powinny stosować osoby z cukrzycą i chorobami nerek. Niewskazana jest również w wypadku chemioterapii w chorobach nowotworowych. Kolejnymi przeciwwskazaniami są także mięśniaki, choroby narządów rodnych, stosowanie leków moczopędnych, przyjmowanie leków rozrzedzających krew.