Rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym świetnie sprawdzi się do kawy
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Biszkoptowe ciasta na majowe przyjęcia. 5 wyjątkowych przepisów z owocową nutą
26.04.2024 11:39
Ciasto biszkoptowe to idealny deser na wiosenne przyjęcie. Nasze propozycje to: tort biszkoptowy z kremem truskawkowym, puszysta biszkoptowa babka z rabarbarem, biszkoptowe ciasto z cytrynową nutą, rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym czy biszkoptowa krajanka z galaretką truskawkową. Wypróbuj 5 przepisów na doskonałe ciasta biszkoptowe, które uświetnią każdą imprezę!
Biszkoptowe ciasta w wiosennym wydaniu są lekkie, orzeźwiające i obowiązkowo mają w składzie owoce! Takie wypieki doskonale sprawdzą się na rodzinne przyjęcie lub kawę z przyjaciółką. Wybór masz dość duży - wszystkie nasze propozycje zachwycają smakiem.
Idealne ciasto biszkoptowe
Co zrobić, by biszkopt był puszysty, rozpływał się w ustach, a przede wszystkim nie opadł? Oto kilka sprawdzonych wskazówek.
Zacznij od nagrzania piekarnika. Biszkopt należy wstawić do niego tuż po ubiciu.
Do wypieku użyj tylko mąki, dobrych, wiejskich jajek i cukru. Biszkopt nie potrzebuje proszku do pieczenia, puszystość zawdzięcza dobrze ubitej pianie z białek. Na jedną formę potrzebujesz: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, szklanki mąki pszennej tortowej oraz 3 łyżek mąki ziemniaczanej
Starannie oddziel białka od żółtek, inaczej piana może nie wyjść. Do czystego naczynia przelej białka, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż masa będzie sztywna i sprężysta. Kolejne składniki dodawaj stopniowo – cukier po łyżce, a żółtka po jednym. Po każdej dodanej porcji ubijaj masę około 30 sekund.
Mąkę dodawaj partiami, przesiewając i mieszając drewnianą łyżką. Rób to delikatnie, aby nie zepsuć białkowej piany.
Jeśli używasz papieru do pieczenia, pamiętaj, aby go wyłożyć tylko na dnie tortownicy. Gdy przykryjesz nim także brzegi formy, biszkopt najprawdopodobniej opadnie.
Pieczesz biszkopt na tort? Po wystudzeniu przetnij go na 2-3 blaty i nasącz syropem (z cukru i wody z dodatkiem aromatu) albo ponczem (z osłodzonego naparu herbaty), aby tort był delikatny i wilgotny. Po przełożeniu kremem warstwy tortu układaj tak, aby dolny biszkoptowy blat znalazł się u góry – dzięki temu wierzch będzie równy.
Aby mieć pewność, że biszkopt nie połamie się podczas zwijania w roladę, oprócz składników z przepisu dodaj do ciasta 2-3 łyżki oleju – stanie się bardziej elastyczne. Upieczony biszkopt ułóż na ściereczce posypanej cukrem, zroluj i w takiej formie odstaw do wystudzenia.
Przesuszony biszkopt nakłuj w kilku miejscach widelcem i równomiernie skrop kieliszkiem soku pomarańczowego. Albo skrop ciasto odrobiną mleka i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ten sam sposób możesz zastosować, aby odświeżyć czerstwy biszkopt.
Aby znajdujące się w cieście powietrze równo się rozeszło, a biszkopt nie zapadł się w środku, wykorzystaj nasz patent. Formę z gorącym ciastem wyjmij z piekarnika i... upuść na stół lub podłogę z wysokości ok. 30 cm.
Biszkoptowy tort truskawkowy
Składniki:
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
6 jajek
1 szklanka herbaty z łyżką cukru
300 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki kremówki 30 proc.
125 g ricotty
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w miseczce mąkę z naturalnym gorzkim kakao. Całe jajka wbij do większej miski. Wsyp drobny cukier do wypieków. Miksuj na puszystą pianę około 10 minut. Wlej 5 łyżek zimnej wody, miksuj kilka sekund.
Do piany partiami dodawaj mąkę z kakao (po 2 łyżki). Mieszaj ciasto drewnianą szpatułką do połączenia składników. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż pergaminem. Boków nie natłuszczaj! Przełóż ciasto. Piecz 45-50 min w temp. 165°C (górna i dolna grzałka). Wyjmij i ostudź.
Żelatynę zalej 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Truskawki oczyść, rozmiksuj. Połącz z serkiem ricotta. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Połącz delikatnie z masą truskawkową. Cienkim strumieniem wlewaj żelatynę, wymieszaj.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz je posłodzonym naparem herbaty, przełóż połową przygotowanego kremu. Resztą pokryj wierzch i boki tortu. Dowolnie udekoruj.
Biszkoptowe ciasto z cytrynową nutą
Składniki:
po 1/2 szklanki maku i mleka
5 białek
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia
4 łyżki cukru
cytryna
Sposób przygotowania:
Suchy mak zalej podgrzanym mlekiem. Wymieszaj i odstaw. W misce wymieszaj obie mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok ze sparzonej i wyszorowanej cytryny.
Białka ubij na pianę. Dalej ubijając, dosypuj cukier. Zmniejsz obroty. Dodawaj partiami mak z mlekiem, sok i skórkę z cytryny oraz mieszankę mąk.
Gdy składniki się połączą, przelej ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki. Piecz 30 min w 175°C. Ostudź, polukruj.
Rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym
Składniki:
4 duże jajka
100 g cukru
100 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik dżemu truskawkowego
500 g kremówki 30 proc.
5 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Blachę do pieczenia (z piekarnika) wyłóż papierem. Całe jajka wbij do miski, wsyp 70 g cukru. Ubijaj na puch 5-7 minut. Partiami dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę. Piecz 11 min.
Wyjmij biszkopt i ułóż na czystej ściereczce (papierem do góry). Odczekaj 5 min, usuń papier. Zroluj ciasto ze ściereczką, odłóż do ostudzenia.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru. 2-3 łyżki zmiksuj z rozpuszczoną przestudzoną żelatyną. Połącz z pozostałą ubitą kremówką. Biszkopt rozwiń. Posmaruj dżemem, nałóż bitą śmietanę. Ponownie zroluj.
Babka biszkoptowa z rabarbarem
Składniki:
2-3 łodygi rabarbaru
300 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
po 100 g mąki tortowej i mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka
tarta do formy
1 opakowanie lukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar oczyść, pokrój w plasterki. Zasyp 50 g cukru, odstaw. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wbij do miski. Ubijając, wlewaj 6 łyżek gorącej wody. Następnie partiami wsypuj pozostały cukier. Ubijaj dalej, aż piana zgęstnieje.
Do piany przesiej mąki z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki szpatułką. Dodaj osączony rabarbar, delikatnie przemieszaj. Przygotuj formę do baby z kominem. Natłuść ją i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C. Po ostudzeniu udekoruj lukrem.
Biszkoptowe ciasto truskawkowe z mascarpone i galaretką
Składniki:
7 jajek
po 1 szklance cukru i mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 250 g mascarpone i kremówki 36 proc.
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
3/4 kg truskawek
1/2 cytryny
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Blaszkę wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj cukier, a potem żółtka. Na koniec, w 3 partiach, dosyp mieszankę mąk, kakao i proszku. Wymieszaj szpatułką. Przelej ciasto do blaszki. Piecz 30 min. Ostudź.
Zmiksuj kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Biszkopt przekrój na 2 blaty, przełóż kremem. Włóż do blaszki. Resztą kremu posmaruj wierzch. Obłóż owocami, zalej galaretką. Ostudź i dowolnie ozdób.