Rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym świetnie sprawdzi się do kawy
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Biszkoptowe ciasta na majowe przyjęcia. 5 wyjątkowych przepisów z owocową nutą
26.04.2023 11:39
Jakie ciasto najlepiej sprawdzi się na wiosennym przyjęciu? Tort z kremem truskawkowym, puszysta babka z rabarbarem, cytrynowy piegusek, rolada z dżemem truskawkowym czy krajanka z galaretką truskawkową uświetnią każdą imprezę. Są pyszne i mają orzeźwiającą, wiosenną i owocową nutę. Wypróbuj 5 przepisów na doskonałe wypieki.
Wiosenne ciasta są lekkie, orzeźwiające i obowiązkowo mają w składzie owoce! Takie wypieki doskonale sprawdzą się na rodzinne przyjęcie lub kawę z przyjaciółką. Wybór masz dość duży - wszystkie nasze propozycje zachwycają smakiem.
Co zrobić, aby biszkopt nie opadł po upieczeniu?
Aby znajdujące się w cieście powietrze równo się rozeszło, a biszkopt nie zapadł się w środku, wykorzystaj nasz patent. Formę z gorącym ciastem wyjmij z piekarnika i... upuść na stół lub podłogę z wysokości ok. 30 cm.
Domowy dżem błyskawiczny do ciast
Użyj go do rolady lub do przełożenia blatów. Przygotuj 1/2 kg truskawek (lub innych drobnych owoców), oczyść je i zblenduj. Dodaj 150 g cukru. Smaż w rondlu, mieszając, ok. 20 minut.
Tort truskawkowy z ciemnym biszkoptem
Składniki:
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
6 jajek
1 szklanka herbaty z łyżką cukru
300 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki kremówki 30 proc.
125 g ricotty
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w miseczce mąkę z naturalnym gorzkim kakao. Całe jajka wbij do większej miski. Wsyp drobny cukier do wypieków. Miksuj na puszystą pianę około 10 minut. Wlej 5 łyżek zimnej wody, miksuj kilka sekund.
Do piany partiami dodawaj mąkę z kakao (po 2 łyżki). Mieszaj ciasto drewnianą szpatułką do połączenia składników. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż pergaminem. Boków nie natłuszczaj! Przełóż ciasto. Piecz 45-50 min w temp. 165°C (górna i dolna grzałka). Wyjmij i ostudź.
Żelatynę zalej 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Truskawki oczyść, rozmiksuj. Połącz z serkiem ricotta. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Połącz delikatnie z masą truskawkową. Cienkim strumieniem wlewaj żelatynę, wymieszaj.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz je posłodzonym naparem herbaty, przełóż połową przygotowanego kremu. Resztą pokryj wierzch i boki tortu. Dowolnie udekoruj.
Ciasto piegusek z makiem i lukrem
Składniki:
po 1/2 szklanki maku i mleka
5 białek
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia
4 łyżki cukru
cytryna
Sposób przygotowania:
Suchy mak zalej podgrzanym mlekiem. Wymieszaj i odstaw. W misce wymieszaj obie mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok ze sparzonej i wyszorowanej cytryny.
Białka ubij na pianę. Dalej ubijając, dosypuj cukier. Zmniejsz obroty. Dodawaj partiami mak z mlekiem, sok i skórkę z cytryny oraz mieszankę mąk.
Gdy składniki się połączą, przelej ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki. Piecz 30 min w 175°C. Ostudź, polukruj.
Rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym
Składniki:
4 duże jajka
100 g cukru
100 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik dżemu truskawkowego
500 g kremówki 30 proc.
5 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Blachę do pieczenia (z piekarnika) wyłóż papierem. Całe jajka wbij do miski, wsyp 70 g cukru. Ubijaj na puch 5-7 minut. Partiami dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę. Piecz 11 min.
Wyjmij biszkopt i ułóż na czystej ściereczce (papierem do góry). Odczekaj 5 min, usuń papier. Zroluj ciasto ze ściereczką, odłóż do ostudzenia.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru. 2-3 łyżki zmiksuj z rozpuszczoną przestudzoną żelatyną. Połącz z pozostałą ubitą kremówką. Biszkopt rozwiń. Posmaruj dżemem, nałóż bitą śmietanę. Ponownie zroluj.
Babka biszkoptowa z rabarbarem
Składniki:
2-3 łodygi rabarbaru
300 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
po 100 g mąki tortowej i mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka
tarta do formy
1 opakowanie lukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar oczyść, pokrój w plasterki. Zasyp 50 g cukru, odstaw. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wbij do miski. Ubijając, wlewaj 6 łyżek gorącej wody. Następnie partiami wsypuj pozostały cukier. Ubijaj dalej, aż piana zgęstnieje.
Do piany przesiej mąki z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki szpatułką. Dodaj osączony rabarbar, delikatnie przemieszaj. Przygotuj formę do baby z kominem. Natłuść ją i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C. Po ostudzeniu udekoruj lukrem.
Ciasto truskawkowe z mascarpone i galaretką
Składniki:
7 jajek
po 1 szklance cukru i mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 250 g mascarpone i kremówki 36 proc.
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
3/4 kg truskawek
1/2 cytryny
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Blaszkę wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj cukier, a potem żółtka. Na koniec, w 3 partiach, dosyp mieszankę mąk, kakao i proszku. Wymieszaj szpatułką. Przelej ciasto do blaszki. Piecz 30 min. Ostudź.
Zmiksuj kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Biszkopt przekrój na 2 blaty, przełóż kremem. Włóż do blaszki. Resztą kremu posmaruj wierzch. Obłóż owocami, zalej galaretką. Zastudź i dowolnie ozdób.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.