Produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy, jeśli jego producent gwarantuje, że zawiera on poniżej 20 ppm glutenu (20 miligramów na kilogram). Na opakowaniu może go wówczas opisać jako produkt bezglutenowy (gluten free) oraz oznaczyć międzynarodowym licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa lub innym symbolem oznaczającym produkt bezglutenowy. Zobacz listę produktów, po które możesz śmiało sięgać, gdy masz objawy nadwrażliwości na gluten lub cierpisz na celiakię.
Dieta bezglutenowa to konieczność dla osób, które cierpią na celiakię i reagują stanem zapalnym jelita cienkiego na kontakt z obecnym w zbożach białkiem, czyli glutenem. Coraz częściej na wykluczenie z diety glutenu decydują się również osoby, które nie chorują na celiakię, ale podejrzewają u siebie są nadwrażliwość na gluten i gorzej się po nim czują.
Aby mieć pewność co do zawartości glutenu w kupowanym produkcie, zawsze zapoznaj się z jego składem. Jeśli producent użyje surowca zawierającego gluten, musi taką informację podać na etykiecie gotowego wyrobu. Osoby z nadwrażliwością na glutenu, a tym bardziej chorujące na celiakię, nie powinny wybierać produktów, które zawierają ostrzeżenia o możliwej zawartości glutenu. Na początku dieta może wydawać się trudna a wybór składników bardzo ograniczony. Na szczęście dzisiaj w sklepach spożywczych i na bazarach dostępne są naturalne, zdrowe produkty bezglutenowe, po które śmiało można sięgać i komponować z nich smaczne posiłki.
Produkty zabronione na diecie bezglutenowej
W diecie bezglutenowej zabronione są następujące zboża oraz wszystkie produkty, które je zawierają:
Owies jest zbożem naturalnie bezglutenowym, ale niestety jest silnie zanieczyszczony glutenem przez samosiejki innych zbóż na polach oraz w procesie przetwarzania, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej. Na rynku dostępny jest jednak certyfikowany owies bezglutenowy, którego spożywanie jest dozwolone. Owies przeznaczony dla osób na diecie bezglutenowej musi być specjalnie wyprodukowany, przygotowany lub przetworzony - tak, aby oczyścić go z zanieczyszczenia pszenicą, żytem, jęczmieniem lub ich odmianami krzyżowymi, a zawartość glutenu w takim owsie nie może przekraczać 20 mg/kg).
Aby uniknąć dolegliwości, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten powinny całkowicie wykluczyć go z jadłospisu. Zalecane jest spożywanie czterech- pięciu posiłków dziennie przygotowanych z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, bądź z wykorzystaniem zamienników produktów zbożowych, np. bezglutenowego pieczywa, makaronów. Taka dieta, choć wyklucza gluten, może być zbilansowana i smaczna. Na początku warto korzystać z przepisów przygotowanych przez dietetyka, które z czasem mogą stać się inspiracją do stworzenia własnej książki kucharskiej z ulubionymi daniami i przekąskami przygotowanymi na bazie produktów bezglutenowych.
Lista produktów bezglutenowych - źródło: celiakia.pl