Przy zakażeniu Helicobacter pylori warto jeść produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak awokado.
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Dieta przy Helicobacter pylori: co jeść, a czego unikać w czasie leczenia wrzodów żołądka i po kuracji. Łatwe przepisy
11.04.2024 13:44
Dzięki diecie można złagodzić skutki zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która jest główną przyczyną choroby wrzodowej. Dobrą dietą możemy zapobiegać chorobie i wspierać leczenie wrzodów. Co jeść a czego unikać, żeby złagodzić stan zapalny i uniknąć bolesnych nadżerek w śluzówce żołądka?
Helicobacter pylori lubi kolonizować śluzówki przewodu pokarmowego. Ma ją większość z nas (choć nie u każdego pojawiają się wrzody). Wytwarza substancje drażniące, które wzmagają produkcję kwasu solnego. Powstaje zapalenie. Jeśli go nie zwalczymy, przechodzi w stan przewlekły. Tworzą się nadżerki, potem wrzody. Leczy się je antybiotykami i środkiem, który zmniejsza produkcję kwasu w żołądku. Dieta, którą proponujemy, działa zapobiegawczo, ale jest też zalecana podczas leczenia wrzodów i kuracji.
Zasady odżywiania przy chorobie wrzodowej
Jedz do każdego posiłku warzywa lub owoce, które działają bakteriobójczo i zapobiegają przyczepianiu się bakterii do śluzówki żołądka. A picie codziennie szklanki soku z żurawiny hamuje jej namnażanie.
Dwa-trzy razy dziennie jedz produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które likwidują stany zapalne (oleje, awokado, pestki, siemię lniane).
Z umiarem sięgaj po mleko. Wprawdzie zaleca się je wrzodowcom, bo znosi ból, ale pomaga na krótko. Nie wyleczy ono wrzodów ani nadkwasoty. A jeśli mamy nietolerancję laktozy, to objawy mogą się zaostrzyć.
Uwaga na gorące posiłki. Prowadzą do przekrwienia żołądka i dwunastnicy i mogą nasilać problemy. Idealne są dania ciepłe i chłodne.
Ciastka z kremem, dżemy, marmolady, cukierki, czekolady nadziewane
Mocne wywary mięsne i warzywne
Potrawy smażone
Tłuste gatunki mięs i wędlin, podroby
Ciemne pieczywo, surowe warzywa
Ryby marynowane, solone produkty wędzone, peklowane, smażone oraz konserwy mięsne
Kawa i mocna herbata, napoje gazowane, słodzone jogurty
Chili, pieprz, musztarda, majonez, ocet
Miód dla wrzodowców
Naukowcy z Izraela udowodnili, że łyżka miodu dziennie poprawia ukrwienie miejsc zajętych przez wrzody. To ważne zwłaszcza u palaczy. Nikotyna wywołuje u nich bowiem gwałtowny skurcz naczyń i zwiększa produkcję kwasu. Zauważono, że działanie miodu wzmacnia anyżek (pij napar anyżkowy z miodem).
Dania, które mogą pomóc przy wrzodach żołądka
Zielona zupa krem z grzankami i koperkiem
Ciemnozielone warzywa, takie jak brokuły, jarmuż, czy natka pietruszki zawierają dużo polifenoli, które działają na jeden ze szczepów Helicobacter pylori – ten najbardziej oporny na działanie antybiotyku, jakim leczone są wrzody.
Składniki:
cebula, 80 g
2 ząbki czosnku
brokuł
2 pietruszki, 90 g
cukinia, 110 g
fasolka szparagowa, 80 g
bułka
2 łyżki oliwy
po szczypcie kurkumy, kuminu, soli i pieprzu
koperek
1 l bulionu z warzyw
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj i zeszklij w garnku na oliwie.
Cukinię i obraną pietruszkę pokrój na plastry, brokuła podziel.
Dodaj pietruszkę z kurkumą i podsmaż.
Wrzuć fasolkę, wlej bulion.
Po 10 minutach dorzucić cukinię i brokuła.
Z bułki zrób grzanki.
Kiedy warzywa w bulionie zmiękną zmiksuj na krem.
Dopraw kuminem, solą i pieprzem.
Podaj z grzankami i koperkiem.
Pulpeciki drobiowo-warzywne w sosie
Duszone w jogurcie chude mięso jest bardzo odżywcze. Dodatek warzyw sprawia, że danie łatwo się trawi i dostarcza błonnika w najlżejszej postaci.
Składniki:
ok. 500 g mięsa mielonego drobiowego
1/2 kalafiora, 100 g
mała cukinia, 200 g
średnia marchewka, 90 g
mała cebula, 70 g
łyżka oliwy
opakowanie jogurtu naturalnego, 180 g
po szczypcie bazylii i lebiodki
pieprz ziołowy
sól
1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Wyszorowane warzywa pokrój i ugotuj na parze na półtwardo (cebulę też).
Przypraw mięso, dodaj rozdrobione lub zmiksowane warzywa, połowę oliwy i część posiekanego koperku.
Uformuj kulki i podsmaż je na reszcie oliwy.
Podlej wodą i duś ok. 30 minut.
Gdy woda odparuje wlej jogurt, dodaj resztę koperku i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Pieczone mielone na purée z ziemniaków
Przy stanach zapalnych żołądka lepiej jeść warzywa gotowane i rozdrobnione, np. kremowe zupy czy purée, bo działają trochę jak opatrunek.
Składniki:
porcja mielonego mięsa z indyka lub kurczaka, 150 g
ząbek czosnku
jajko
1/2 kajzerki
łyżka masła
łyżka jogurtu naturalnego, 20 g
2 ziemniaki, 200 g
łyżeczka oliwy
łyżka natki pietruszki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz jajkiem.
Uformuj kotlety (możesz lekko obtoczyć w tartej bułce) i włóż do piekarnika. Piecz ok. 40 min w 180 st., czasem obracając.
Ugotuj obrane ziemniaki i ubij je na puch z masłem, jogurtem i szczyptą soli.
Zjedz z porcją kapusty kiszonej lub brokułem gotowanym na parze.
Pieczona ryba z kaszą kuskus
Drobna kasza jest łagodniejsza dla podrażnionego żołądka. Z kolei ryba zawiera bardzo lekkostrawne białko, które wiąże nadmiar kwasu żołądkowego.
Składniki:
filet z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej), 150 g
łyżka oliwy
łyżeczka mąki pszennej, 5 g
łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, 10 g
3 łyżki suchej kaszy kuskus, 60 g
1/2 dowolnej papryki, 50 g
ząbek czosnku, 30 g
sól
pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Rybę umyj, osusz, natrzyj połową oliwy i przypraw, a następnie skrop z sokiem z cytryny i lekko obtocz w mące.
Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. przez około 35 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż wyciśnięty czosnek.
Dodaj wystudzony kuskus, przypraw solą i pieprzem.
Na pięć minut przed końcem pieczenia ryby, dołóż do niej kaszę i pokrojoną na paseczki paprykę.
Gotowe danie posyp zieleniną.
Możesz dorzucić kilka oliwek, które z kuskusem smakują doskonale i służą żołądkowi.