Malinowe słodkości do kawy lub na przyjęcie. 3 wyśmienite desery
torcik malinowy z dwoma masami jest pyszny i efektowny - świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcie
Fot. 123rf.com

Malinowe słodkości do kawy lub na przyjęcie. 3 wyśmienite desery

Maliny to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Są słodkie i doskonale sprawdzą się do deserów i ciast. Można z nich przygotować niemal wszystko! My proponujemy ci doskonałe ciasta na letnie przyjęcie: torcik malinowy z dwoma masami oraz puszyste kukurydziane ciasto z malinami oraz wyśmienity deser - waniliową panna cottę z musem malinowym. Zapewniamy, że skradną twoje serce!

Desery z malinami należą do tych najlepszych, które możemy zjeść w sezonie letnim. Te pyszne owoce doskonale sprawdzą się do przygotowania rozmaitych ciast, deserów, sosów, musów, lodów, sorbetów i innych słodkości. 

My proponujemy ci wykonanie prostych, a zarazem pysznych i efektownych ciast oraz deseru z malinami w roli głównej: torcika malinowego z dwoma masami, puszystego kukurydzianego ciasta z malinami i waniliową panna cottę z musem malinowym. Jak je zrobić, by były najlepsze? 

Kucharz podpowiada, że do ubijania najlepiej nadaje się śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc. Do deserów możesz użyć śmietany zawierającej 36 proc. tłuszczu. Ubija się ona szybciej, ale też łatwiej się warzy podczas miksowania.

Ciasta bardzo szybko chłoną obce zapachy. Dlatego przed włożeniem ich do lodówki formę szczelnie owiń folią spożywczą, albo włóż do zamykanego pojemnika.

Torcik malinowy z dwoma masami

164901979_m
Torcik malinowy z dwoma masami
Fot. 123rf.com

Składniki:

Blaty:

  • 6 jajek
  • po 6 łyżek mąki pszennej i cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Przełożenie:

  • 50 dag malin
  • 20 dag jeżyn
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 40 dag mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Pianę z białek połącz z żółtkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz ok. 35 minut w 180 st. Owoce opłucz, osusz na papierowym ręczniku.
  3. Śmietanę ubij z serkiem, cukrem i sokiem z cytryny.. Odłóż trochę owoców, resztę miksuj. Wystudzony biszkopt rozetnij na 3 blaty.
  4. Ok. 1/3 kremu połącz z musem z owoców. Blaty przełóż kremem z owocami i jasnym kremem. Chłodź 3 godz. Udekoruj resztą owoców.

Puszysty placek kukurydziany z malinami

150811402_m
Puszysty placek kukurydziany z malinami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (najlepiej o bardzo drobnych kryształkach)
  •  skórka starta oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 80 dag malin
  • trochę cukru pudru do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Potem połącz z mąką ziemniaczaną.
  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny na puszystą, jasnokremową masę.
  3. Białka ubij. Masę żółtkową połącz z sypkimi składnikami oraz pianą z białek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto.
  4. Maliny opłucz, osusz. Owoce ułóż na cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Waniliowa panna cotta z musem malinowym

129976299_m
Waniliowa panna cotta z sosem malinowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki białego rumu albo likieru migdałowego;

Na mus owocowy:

  • 50 dag malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki białego rumu;

Dodatkowo:

  • świeże maliny oraz listki melisy cytrynowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej 2-3 łyżkami zimnej wody, odstaw na 5-10 minut, by spęczniała. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. maliny opłucz, osusz.
  2. Do garnka wlej śmietanę i mleko. Dodaj cukier, laskę oraz rdzeń wanilii. Mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Następnie płyn doprowadź prawie do zagotowania.
  3. Do mleka ze śmietaną dolej rum. W gorącym płynie rozpuść żelatynę. Rozlej do 4 miseczek (po 125 ml) Wystudź. Miseczki przykryj folią i wstaw do lodówki na 6 godzin.
  4. Maliny zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z cukrem pudrem i rumem. Gotowy deser wybij na talerzyki. Podawaj polaną musem z malin. Udekoruj świeżymi malinami i melisą.

 

 

Czytaj więcej