Pieczona perliczka to ciekawa alternatywa do pieczonego kurczaka czy kaczki. Można ją podać na uroczysty obiad czy święta, bo to bardzo wykwintne danie. Zobacz, jak ją przyrządzić, aby wyszła idealnie!
Perliczka zyskała sławę głównie dzięki programom kulinarnym, bo było to w Polsce mało popularne danie. Dzięki naszemu przepisowi z łatwością zrobisz ją we własnym domu. Spróbuj koniecznie!
Perliczka pieczona to wykwintne danie, do którego pasuje każdego rodzaju puree, np. klasyczne z ziemniaków lub z kalafiora albo pietruszki. Koniecznie z masłem.
Perliczka doskonale odnajduje się także w towarzystwie pieczonych warzyw i owoców – ziemniaków, bakłażana, papryki, cukinii i innych. Można skropić je oliwą, posypać ulubionymi ziłami i wrzucić do piernika razem z mięsem. My proponujemy w przepisie jabłko, dynię, ziemniaki, morele i śliwki.
Do pieczonej perliczki doskonale pasują też sezonowe warzywa, np. szparagi. Możesz podawać je ugotowane lub grillowane. Dobrym dodatkiem są też różnego rodzaju surówki, np. z czerwonej kapusty.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 100 minut
Składniki
Przygotowanie