Pomysły na szybki obiad z drobiu. Wystarczą tylko 4 składniki!
Potrawka z indyka.
Fot. 123RF

Pomysły na szybki obiad z drobiu. Wystarczą tylko 4 składniki!

Drobiowe kąski z kurczaka lub indyka w sosie ze świeżymi ziołami będą idealnym pomysłem na obiad. Na ich przygotowanie potrzebujesz niewiele czasu. Dania są też bardzo tanie, bo składają się tylko z 4 składników. Dopraw je świeżymi ziołami, które podkreślą smak dania.

Kurczak w pomidorach po gruzińsku

Zxcvbn m
Kurczak w pomidorach po gruzińsku.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 sprawiony kurczak
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili

Przyprawy i dodatki:

  • 1 pęczek różnych ziół (natki, bazylii, kolendry, koperku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka opłucz, osusz, wytnij kości. Mięso pokrój na małe porcje. Czosnek i cebule obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobno pokrój.

W garnku albo na dużej patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim kawałeczki kurczaka. Oprósz je solą i pieprzem. Dodaj czosnek i cebulę, smaż dalej, aż staną się szkliste. Wtedy dodaj pomidory, chili i mieloną kolendrę. Ponownie przypraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze 20-25 minut, często mieszając.

Zioła opłucz, osusz, oderwij listki, grubo je posiekaj. Gotowe danie posyp ziołami, lekko przemieszaj i od razu podawaj.

Indycze sznycelki w potrawce

zsdxfcgvbnm
Indycze sznycelki w potrawce.

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag fileta z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 puszka drobnej fasoli
  • 4 ziemniaki

Przyprawy i dodatki:

  • 1 pęczek posiekanej natki,
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • 3 łyżki oleju

Filet potnij na 8 kawałków, rozbij je lekko. Warzywa obierz, czosnek i cebulę posiekaj, marchewki i ziemniaki pokrój na kawałki. Mięso obsmaż na oleju. Dodaj cebule, czosnek
i marchewkę. Wlej około 3 szklanki wrzątku. Duś 20 minut.

W połowie duszenia dodaj ziemniaki i osączoną fasolę. Na koniec dołóż koncentrat i przyprawy. Posyp natką.

Dobre rady kucharza:

  • Świeże zioła posyp przed siekaniem grubą solą. Dzięki temu listki nie będą rozpadały
    się na boki.
  • Kurczaka w całości możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 dni. Mięso szczelnie zapakuj, by odseparować je od innych produktów.
  • By uzyskać więcej aromatu ze świeżych ziół, rozetrzyj je lekko w moździerzu.

 

Czytaj więcej