Drobiowe kąski z kurczaka lub indyka w sosie ze świeżymi ziołami będą idealnym pomysłem na obiad. Na ich przygotowanie potrzebujesz niewiele czasu. Dania są też bardzo tanie, bo składają się tylko z 4 składników. Dopraw je świeżymi ziołami, które podkreślą smak dania.
Składniki na 6 porcji:
Przyprawy i dodatki:
Przygotowanie:
Kurczaka opłucz, osusz, wytnij kości. Mięso pokrój na małe porcje. Czosnek i cebule obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobno pokrój.
W garnku albo na dużej patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim kawałeczki kurczaka. Oprósz je solą i pieprzem. Dodaj czosnek i cebulę, smaż dalej, aż staną się szkliste. Wtedy dodaj pomidory, chili i mieloną kolendrę. Ponownie przypraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze 20-25 minut, często mieszając.
Zioła opłucz, osusz, oderwij listki, grubo je posiekaj. Gotowe danie posyp ziołami, lekko przemieszaj i od razu podawaj.
Składniki na 4 porcje:
Przyprawy i dodatki:
Filet potnij na 8 kawałków, rozbij je lekko. Warzywa obierz, czosnek i cebulę posiekaj, marchewki i ziemniaki pokrój na kawałki. Mięso obsmaż na oleju. Dodaj cebule, czosnek
i marchewkę. Wlej około 3 szklanki wrzątku. Duś 20 minut.
W połowie duszenia dodaj ziemniaki i osączoną fasolę. Na koniec dołóż koncentrat i przyprawy. Posyp natką.
Dobre rady kucharza: