Filety z kurczaka w 4 odsłonach. Pyszne, proste i tanie pomysły na obiad
26.04.2021 16:57
Filety z kurczaka to łatwy, szybki i sprawdzony pomysł na obiad. Jak je przygotować w oryginalny sposób? My proponujemy 4 niebanalne przepisy na dania, które zawsze będą smakować wyśmienicie. Medaliony kukurydziane z kurczaka, łagodne kąski w jogurcie, kurczak z czipsami z boczku, filety z kurczaka z papryką – którą wersję dziś wybierzesz? Wszystkie są przepyszne!
Mięso z kurczaka to najpopularniejszy składnik obiadu. Nic dziwnego - ma łagodny smak, łatwo i szybko się go przygotowuje i zawsze wychodzi pyszny. Filet z kurczaka można gotować, piec, smażyć, dusić na wiele sposobów. Znudziły Ci się banalne obiady z kurczakiem w roli głównej? Możesz urozmaicić swoje domowe menu. Wypróbuj nasze 4 oryginalne i smaczne propozycje z filetu z kurczaka.
Medaliony kukurydziane z kurczaka
Składniki:
4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
szczypta suszonego mielonego czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta cukru
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Pomidory z zalewą przełóż do garnuszka, wsyp oregano, ostrą paprykę, czosnek i cukier. Wlej ocet, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.
Mięso umyj i osusz. Każdą pierś przekrój wzdłuż na pół. W jednej szerokiej i dość płaskiej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą (możesz ją zastąpić mielonymi płatkami kukurydzianymi), słodką paprykę, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu. W drugiej misce roztrzep widelcem jajko, ewentualnie dodając 1-2 łyżki zimnej wody.
Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżeczką oleju. Mięso zanurz z obu stron w jajku, a następnie obtocz je w mące z przyprawami. Smaż na rumiano, po 2–3 minuty z każdej strony. Sos mocno podgrzej, ew. dopraw go solą i pieprzem. Mięso zdejmij z patelni, polej sosem.
Kąski z piersi kurczaka w jogurtowym sosie
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 łyżki rodzynek
8 śliwek suszonych
2 łyżeczki suszonej żurawiny
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu balsamicznego
po szczypcie rozmarynu i granulowanego czosnku
sól
pieprz
olej
Sos:
1/2 l bulionu
200 ml jogurtu naturalnego
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
po szczypcie suszonego lubczyku i cukru
Przygotowanie:
Każdą pierś przekrój na pół, umyj, oczyść z błonek i rozbij na kotlet. Natrzyj szczyptą soli i pieprzu. Rodzynki, śliwki i żurawinę podlej łyżką wody, dodaj masło, duś 5 minut. Dodaj ocet, rozmaryn i czosnek. Zmiksuj na gładką masę. Rozsmaruj na każdym kotlecie.
Mięso zawiń w ciasne roladki i obwiąż nitką. Gotuj na parze przez kilkanaście minut. Osusz i włóż na rozgrzany olej. Podsmaż do delikatnego zrumienienia. Zdejmij niteczki i przełóż roladki do żaroodpornego naczynia. Przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika.
Bulion podgrzej. Żółtko rozmieszaj z jogurtem. Wlewaj wąską strużką do ciepłego bulionu. Wlej sok z cytryny, wsyp lubczyk. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, ok. 5 minut. Zraziki pokrój na plastry i podawaj polane sosem. Serwuj np. z sałatą w sosie winegret.
Kurczak z czipsami z boczku
Składniki:
60 dag mięsa z piersi kurczaka
2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paseczki
1/4 cytryny
1 łyżka przyprawy „suszone pomidory”
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta mielonego kminku
sól
mielony pieprz
olej
1/2 szklanki bulionu;
Czipsy:
4 cieniutkie plasterki chudego wędzonego boczku
2 marchewki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta suszonej papryczki chili
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz, pokrój na plastry. Każdy przykryj kawałkiem folii spożywczej i lekko rozbij. Przyprawę „suszone pomidory” wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim, kminkiem, odrobiną soli i pieprzu. Mieszankę przypraw rozmieszaj z sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami oleju (lub oliwy). Marynatą posmaruj mięso i schowaj do lodówki na 30 minut
Przygotuj czipsy: marchewki wyszoruj ostrą ściereczką pod bieżącą wodą. Obieraczką do warzyw potnij je wzdłuż na cienkie plasterki. Plasterki boczku poprzekrawaj na 3–4 kawałki. Wymieszaj z marchewką, przyprawami i oliwą. Oprósz solą i pieprzem.
Marchewki i boczek rozłóż w jednej warstwie na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 20 minut, mieszając kilka razy. Trzymaj w wyłączonym piekarniku.
Mięso usmaż na patelni, np. grillowej, nie dodając tłuszczu. Podlej bulionem, dołóż pomidory suszone i duś ok. 5 minut. Podaj z czipsami z marchewki oraz boczku.
Roladki z kurczaka z papryką
Składniki:
8 kotlecików z piersi kurczaka
po 2 czerwone i żółte papryki
1/2 pęczka grubego szczypiorku
1 łyżka bułki tartej
po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i czosnku granulowanego
po szczypcie oregano i kurkumy
3 łyżki paprykowo-pomidorowej pasty ajwar lub pasty pomidorowej
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
szczypta cukru
olej
Przygotowanie:
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na długie paseczki. Szczypior umyj, odłóż 4 najdłuższe gałązki. Mięso delikatnie rozbij (najlepiej przez kawałek folii spożywczej). Bułkę wymieszaj z papryką, czosnkiem, oregano i kurkumą. Posyp kotleciki. Na każdym ułóż po kilka pasków papryki, posyp pokrojonym szczypiorem, zawiń i zepnij wykałaczkami. Zraziki podsmaż na łyżce oleju, by się delikatnie zrumieniły.
Ajwar lub pastę pomidorową rozmieszaj z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Dolej szklankę wody i zalej zraziki. Wrzuć resztę papryki, listki i ziele, duś na patelni pod przykryciem ok. 30 minut.
Zraziki wyjmij i zawiąż na każdym kokardkę z połowy gałązki szczypioru. Sos wymieszaj z jogurtem. Polej mięso. Podawaj z ryżem na sypko lub z razową bułką.