Najlepsze dania obiadowe z indyka. Rolada z farszem, sznycelki ze szpinakiem, szaszłyki rozmarynowe
Pyszne sznycelki z indyka.
Fot. 123RF

Najlepsze dania obiadowe z indyka. Rolada z farszem, sznycelki ze szpinakiem, szaszłyki rozmarynowe

Mięso z indyka nie dosyć, że jest chude, to jeszcze zawiera mnóstwo związków mineralnych oraz witamin. Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka, a w dodatku nie jest nafaszerowane chemią i antybiotykami. Mamy dzisiaj dla was przepisy na pyszne dania obiadowe z indyka: rolada z indyka z farszem z zielonych warzyw, sznycelki indycze ze szpinakiem i szaszłyczki rozmarynowe z indyka.

Rolada z indyka z farszem z zielonych warzyw

Składniki na 8 porcji:

  • 1 kg piersi indyka
  • po 12 pomidorków koktajlowych i małych wyszorowanych ziemniaków
  • 4 liście jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki różyczek z brokuła
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki posiekanych listków rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Sos sojowy wymieszaj z octem, łyżką oleju i szczyptą pieprzu.Mięso rozkrój, by powstał duży płat. Rozbij go tłuczkiem. Posmaruj z jednej strony sosem z dodatkami. Włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Rozgrzej łyżeczkę oleju. Zeszklij przeciśnięty czosnek i cebulkę. Dodaj seler i jarmuż. Dopraw gałką, szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj z brokułami. Masę rozsmaruj na mięsie. Zwiń w roladę, zwiąż.
  3. Seler i cebulki pokrój w małą kosteczkę. Jarmuż oczyść z łodyżek, drobno posiekaj. Brokuły wrzuć do posolonego wrzątku. Gotuj 2 minuty i od razu przelej je zimną wodą. Czosnek obierz.
  4. Roladę obsmaż na łyżce oleju. Przełóż do rękawa do pieczenia. Dołóż ziemniaki, małe pomidorki oraz rozmaryn. Podlej wszystko 3–4 łyżkami wody. Piecz ok. 60 minut w 180 st. 110 min.
rolada
Rolada z indyka z farszem z zielonych warzyw.
123RF

Sznycelki indycze ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 sznycle z piersi indyka
  • 15 dag szpinaku w liściach
  • 1/2 brokuła
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka masła
  • olej

Sos:

  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 4 pomidory suszone z zalewy
  • 3/4 szklanki sosu z duszenia zrazów
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Sznycle delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Różyczki brokuła zalej wrzątkiem. Czosnek posiekaj i podsmaż na maśle ze szpinakiem i z gałką. Dopraw solą. Dodaj odcedzone różyczki brokuła.
  2. Cebulkę pokrój na plasterki i zeszklij na oleju. Pomidory posiekaj. Na środku każdego sznycla rozłóż po porcji szpinaku i pomidorów. Zawiń w ścisłe roladki. Obwiąż nitką i krótko obsmaż na oleju. Przełóż do rondla, podlej 300 ml wody, wrzuć cebulę i duś 30 minut.
  3. Wyjmij zrazy. Do sosu dodaj koncentrat, pomidory i przyprawy. Zmiksuj. Mąkę rozmieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, wlej do sosu. Gotuj kilka minut. Polej zrazy i podawaj.
  4. Opcjonalnie: Uduszone zrazy posyp wiórkami parmezanu i tuż przed podaniem zapiekaj przez 5 minut w gorącym piekarniku (temp. 180 st.).
sznycelki
Sznycelki indycze ze szpinakiem.
123RF

Szaszłyczki rozmarynowe z indyka

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag piersi z indyka
  • 20 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1/4 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego, np. z kostki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, np. ziołowa
  • mielony kolorowy pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój na 4 plastry, a każdy z nich na 4 części. Umyj je, osusz i delikatnie rozgnieć dłonią (tak by nie przerwać włókien). Uformuj małe kotleciki, oprósz je odrobiną soli i pieprzu. Odłóż na 20 minut w chłodne miejsce.
  2. Migdały podpraż na suchej patelni i posiekaj. Poczekaj, aż ostygną, wymieszaj z serkiem, żółtkiem i 1/2 skórki pomarańczowej. Dopraw rozmarynem. Posmaruj tym kotleciki i zwiń je w roladki. Ponadziewaj po 4 zraziki na 4 patyczki szaszłykowe.
  3. Szaszłyczki obsmaż na oliwie. Zdejmij na talerz. Na patelnię wlej sok, wino i bulion. Wsyp szczyptę pieprzu, zagotuj. Mąkę rozprowadź w 3 łyżkach wody. Wlej na patelnię, podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Włóż szaszłyczki, duś 10–15 minut. Podaj posypane skórką i pieprzem.
szaszlyki
Szaszłyczki rozmarynowe z indyka.
123RF

 

Czytaj więcej