Pomysłowe drobiowe – sznycle w panierce z parmezanem. Obiad gotowy w 30 minut!
Fot. 123RF

Pomysłowe drobiowe – sznycle w panierce z parmezanem. Obiad gotowy w 30 minut!

Drobiowe sznycle w parmezanie to doskonała propozycja na szybki, a jednocześnie pyszny obiad. Dodatek aromatycznego sera do panierki wystarczy, by zwykłe kotleciki smakowały inaczej niż zwykle.

Sznycle w parmezanie zaskakują wyjątkowo dobrym smakiem, a na dodatek pięknie prezentują się na talerzu, co tylko pobudza nasz apetyt.

Składniki na 4 porcje

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • ok. 1/2 szklanki tartej bułki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Przygotowanie: ok. 30 minut

  1. Mięso umyj i osusz. Wytnij 4 sznycle. Lekko je rozbij przez folię. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki na 15 minut.
  2. Na jednym talerzu widelcem wymieszaj jajka z mlekiem. Na drugi talerz przesiej mąkę. Na trzecim wymieszaj bułkę tartą z parmezanem.
  3. Sznycle najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach z mlekiem. Panieruj w parmezanowej bułce.
  4. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Włóż sznycle. Smaż je na średnim płomieniu po 4-5 minut z każdej strony.

Sznycle możesz podać z ziemniakami z wody, frytkami lub z pieczywem. Dodatkiem może być zielona sałata i pomidory, które świetnie pasują do dania z serową nutką. 

Czytaj więcej