Drobiowe sznycle w parmezanie to doskonała propozycja na szybki, a jednocześnie pyszny obiad. Dodatek aromatycznego sera do panierki wystarczy, by zwykłe kotleciki smakowały inaczej niż zwykle.
Sznycle w parmezanie zaskakują wyjątkowo dobrym smakiem, a na dodatek pięknie prezentują się na talerzu, co tylko pobudza nasz apetyt.
Składniki na 4 porcje
- 600 g filetu z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- ok. 1/2 szklanki tartej bułki
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie: ok. 30 minut
- Mięso umyj i osusz. Wytnij 4 sznycle. Lekko je rozbij przez folię. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki na 15 minut.
- Na jednym talerzu widelcem wymieszaj jajka z mlekiem. Na drugi talerz przesiej mąkę. Na trzecim wymieszaj bułkę tartą z parmezanem.
- Sznycle najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach z mlekiem. Panieruj w parmezanowej bułce.
- Na patelni rozgrzej klarowane masło. Włóż sznycle. Smaż je na średnim płomieniu po 4-5 minut z każdej strony.
Sznycle możesz podać z ziemniakami z wody, frytkami lub z pieczywem. Dodatkiem może być zielona sałata i pomidory, które świetnie pasują do dania z serową nutką.