Tarnina pomaga na wzmocnienie odporności oraz problemy z drogami moczowymi.
Fot. 123RF
Domowe kuracje
Tarnina – naturalny lek na wzmocnienie odporności. Pomaga też na kłopoty z nerkami i trawieniem. Przepisy na napary, nalewkę, sok, powidła
09.11.2023 12:30
Na co pomaga tarnina? Cierpkie owoce tarniny o niebieskiej barwie są nie tylko pożywieniem ptaków, ale też cenionym surowcem zielarskim, który stosuje się w chorobach układu moczowego oraz dla wzmocnienia odporności organizmu. Medycyna ludowa wykorzystuje również kwiaty tarniny. Do kuracji zdrowotnych wybierz nalewkę, sok lub herbatkę, a profilaktycznie jedz raz w tygodniu powidła.
Tarnina to ciernisty krzew z gatunku śliw rosnący na obrzeżach lasów. Możemy zbierać jego niebiesko czarne, oszronione owoce. Owoce tarniny nazywane też tarkami, stosowane były już przez lekarzy w starożytnym Rzymie. Zaś św. Hildegarda pisała o tarninie: „Podobna jest do zuchwałości”. Tarninawzmacnia odporność, pomaga na kłopoty z układem moczowym, problemy z żyłami i naczyniami krwionośnymi, a także dolegliwości żołądkowe. Z owoców tarniny warto robić domowe przetwory, które mają lecznicze właściwości.
Właściwości zdrowotne owoców tarniny
Owoce tarniny zawierają flawonoidy, dużą ilość witaminy C i B, beta karoten, wapń, potas, magnez, garbniki i kwasy organiczne.
Dzięki temu:
działają przeciwzapalnie i spowalniają osiadanie płytek miażdżycowych w naczyniach,
poprawiają przepływ krwi w naczyniach, przez co serce jest lepiej odżywione i dotlenione,
przyspieszają regenerację mięśnia sercowego.
Kiedy zbierać tarninę?
Zimą zbieraj oszronionych owoców tarniny a wiosną – jej kwiaty. W zimie krzaki tarniny to ptasia stołówka, ale możliwe, że jeszcze uda ci się nazbierać nieco cennych jagód. A jeśli nie, zarówno owoce (ok. 3 zł/50 g), jak i kwiaty (ok. 7 zł/50 g) kupisz w aptece lub sklepie zielarskim.
Zbieraj nieuszkodzone owoce pokryte białym nalotem. Uwaga! Pestki owoców tarniny zawierają glikozydycyjanogenne, które są trujące. Dlatego nie wolno rozgryzać większej ilości pestek ani robić przetworów z rozłupanymi pestkami. Ale bez obaw, połknięcie kilku pestek jest nieszkodliwe. Tarnina zbierana po pierwszych przymrozkach jest mniej cierpka.
Kuracje z tarniny, które wzmocnią układ odpornościowy i moczowy
Cierpki, kwaśny smak owoców tarniny to zasługa garbników, flawonoidów, antocyjanów i kwasów organicznych. Owoce zawierają też sporo witaminy C. Działanie śliwy tarniny powoduje zwiększenie ogólnej odporności organizmu. Surowcem leczniczym są też kwiaty tarniny – łagodzą stany zapalne nerek, pęcherza moczowego i cewki moczowej. Obecne w owocach i kwiatach tarniny związki (zwłaszcza antocyjany) mają udowodnione działanie redukujące rozwój miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego.
Napar z kwiatów tarniny
Przy skąpomoczu, zapaleniu nerek i dróg moczowych, kamicy moczowej.
Składniki:
4 łyżki kwiatów tarniny
1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
4 łyżki kwiatów zalej 1-2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 20 minut. Przecedź.
Pij 3 do 4 razy dziennie po 150-200 ml.
Herbatka z suszonych owoców tarniny
Tarninowa herbatka pomaga też przy zapaleniu migdałków, krtani oraz bólu gardła.
Składniki:
1 łyżeczka owoców
szklanka wody
Przygotowanie:
1 łyżeczkę owoców zalej szklanką wrzątku i gotuj przez 3 minuty na bardzo małym ogniu. Przykryj, odstaw na 10–15 minut.
Wypijaj 1–2 szklanki dziennie podczas leczenia chorób nerek i pęcherza.
Sok z tarniny
Uzupełni składniki odżywcze i wzmocni odporność.
Składniki:
owoce tarniny (dowolna ilość)
Przygotowanie:
Przebrane i umyte owoce tarniny wyciśnij w sokowirówce. Możesz je lekko dosłodzić. Wypij od razu. Jeśli zrobisz więcej soku, przechowuj go w lodówce do 48 godzin. Kuracja powinna potrwać 5-7 dni.
Kompot z tarniny z cytryną
Gdy bolą cię nerki lub pęcherz.
Składniki:
1 kg owoców tarniny,
750 g cukru,
1 cytrynę,
4-5 goździków,
kawałek cynamonu,
1/2 l wody.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, wsyp wypłukane owoce tarniny i gotuj chwilę. Wyjmij przyprawy, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Owoce przełóż do słoiczków i zalej zalewą, w której się gotowały. Pasteryzuj 15 minut.
Wypijaj 1/2 szklanki kompotu z suszonych owoców.
Nalewka z tarniny i suszonych śliwek na wzmocnienie
Składniki:
2 kg owoców tarniny,
1,5 kg cukru,
30 dag suszonych śliwek,
1,5 l wódki, sok z cytryny,
goździki,
cynamon i wanilia według uznania.
Przygotowanie:
Owoce tarniny i śliwki ułóż warstwowo w słoju, przesypując cukrem. Odstaw. Gdy zaczną fermentować, zalej alkoholem. Jeśli nie, po 2-3 tygodniach zlej sok i dodaj do niego alkohol, ponownie odstawiając na 2 tygodnie. Również do owoców dodaj alkohol i pozostaw je na 2 tygodnie.
Zlej zalewę, odcedzając owoce, i wymieszaj ją z sokiem. Dopraw goździkami, cynamonem, wanilią i sokiem z cytryny.
Pij 25 ml raz dziennie na wzmocnienie po chorobie.
Kuracje z tarniny, które wzmocnią żyły, naczynia krwionośne i poprawią metabolizm
Kwiaty i owoce tarniny wzmacniają naczynia krwionośne i można je dodawać do mieszanek na żylaki, hemoroidy i krążenie. Z czym je łączyć? Wspomagająco na żylaki i pękające naczynia krwionośne należy zmieszać po 50 g:
kwiatu tarniny,
owocu jarzębiny,
owocu głogu,
nasion marchwi,
ziela ruty,
nasion kopru,
ziela miodunki.
Przy bolących i/lub krwawiących hemoroidach mieszamy po 50 g:
kwiatów tarniny,
owoców tarniny,
zmielonych nasion kozieradki,
liści babki,
ziela fiołka.
1 łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku, parzyć 20 min i pić 2 razy dziennie.
Nalewka z tarniny z miodem
Polecana przy stanach zapalnych i wysokim poziomie cholesterolu.
Składniki:
1 kg świeżych owoców tarniny
1 litr alkoholu 40 proc.
3 łyżki miodu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Owoce tarniny umyj i wydrąż pestki z 2/3 ilości owoców. Do słoja wsyp całe i wydrążone owoce, wlej alko- hol, dodaj gałkę muszkatołową i ugniataj nastaw drewnianą łyżką do momentu, aż wszystkie owoce puszczą sok. Zamknij słój i odstaw na 3 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce.
Co drugi dzień poruszaj naczyniem. Po tym czasie przecedź nastaw, dodaj miód, przelej do butelek, zamknij i odstaw na tydzień. Trzymaj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
1 łyżkę nalewki pij 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.
Sok św. Hildegardy z tarniny
Dość pracochłonny, ale zachowuje dużo leczniczych właściwości.
Składniki:
2 kg owoców tarniny
3 szklanki cukru
3 litry wody
1/2 łyżeczki cynamonu (10 g/2,40 zł)
Przygotowanie:
Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na 8 godz. Odcedź sok, zagotuj, ponownie zalej owoce i odstaw na 8 godzin. Cały zabieg powtórz jeszcze 2 razy (w sumie 4 razy zalewaj owoce gorącym sokiem). Do odcedzonego soku dodaj cukier, cynamon i gotuj przez 10 min. Gorący sok rozlej do słoików, zamknij. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Pij 2 łyżki soku dziennie przez 2 tygodnie.
Pikantne powidła z tarniny
W takiej wersji dodatkowo rozgrzewają i poprawiają trawienie.
Owoce tarniny wydryluj, dodaj cukier, goździki i gotuj 20 minut. Dodaj pieprz czarny i cayenne, wymieszaj i gotuj 2 min. Gorące powidła przełóż do słoików i zamknij. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Dodawaj do potrawy 2 łyżki powideł 1-2 razy w tygodniu.
Kuracje z tarniny na dolegliwości żołądkowe
Owoce tarniny, podobnie jak owoce borówki czernicy (czarnej jagody) działają przeciwbiegunkowo. A to wszystko dzięki zawartym w nich garbnikom. Po zetknięciu się z błoną śluzową jelit tworzą nieprzepuszczalną błonkę, chroniącą przed substancjami wywołującymi biegunki. Owoce tarniny zawierają też flawonoidy – przeciwutleniacze hamujące starzenie się komórek, a także witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez.
Owoce tarniny (wysuszone i zmielone) są zalecane w zaburzeniach trawienia, biegunce, nieżycie jelit i żołądka. Zawierają garbniki, które po zetknięciu się z błoną śluzową jelit tworzą nieprzepuszczalną błonkę, chroniącą jelita przed substancjami wywołującymi biegunki, spowalniają ruchy robaczkowe jelit oraz wykazują działanie przeciwzapalne.
Odwar z tarniny
Przeciw dolegliwościom jelitowym, wzdęciom, biegunce.
Składniki:
2 łyżki owoców tarniny
szklanka wody
Przygotowanie:
2 łyżki owoców tarniny zalej szklanką wody, gotuj przez 5 minut. Odstaw na kwadrans i przecedź.
Pij 3–4 razy dziennie (w ostrych stanach co 4 godziny) po 100 ml przez 2 tyg.
Konfitura z tarniny
Przeciw biegunce. Poprawia trawienie.
Składniki:
1 kg owoców tarniny
1/2 kg cukru
Przygotowanie:
Kilogram owoców tarniny umyj i gotuj przez 10 minut. Gdy pestki się oddzielą – wyjmij je. Dosyp 1/2 kg cukru. Mieszając, gotuj na małym ogniu pół godziny. Przełóż do słoiczków.
Jedz po łyżce 3-4 razy dziennie.
Herbatka z tarniny
Łagodna tarninowa herbatka przeczyszczająca. Nie zawiera cukru, dlatego najlepsza jest dla chorych na cukrzycę.
Składniki:
1 łyżka suszonych owoców tarniny
szklanka wody
Przygotowanie:
1 łyżkę suszonych owoców tarniny zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przecedź.
Pij po 1 szklance ciepłego naparu 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.
Kuracje z tarniny pomogą na kłopoty z żołądkiem i złagodzą stres
Syrop z kwiatów tarniny
Składniki:
1/3 odwaru z kwiatów
2/3 syropu z cukru
Przygotowanie:
Wymieszaj w proporcjach 1/3 odwaru z kwiatów z 2/3 syropu z cukru, zagotuj.
Pij kilka razy dziennie po łyżce syropu.
Napar z kwiatów tarniny
Na wyczerpanie nerwowe, lęki, okres przekwitania i przeziębienie.
Składniki:
4 łyżki kwiatów tarniny
1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
4 łyżki kwiatów tarniny zalej 1-2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 20 minut i przecedź.