Teraz jest najlepszy moment, by sięgnąć po kapustę kiszoną. Wzmocni jelita, a co za tym idzie poprawi naszą odporność.
Fot. 123RF/Picsel
Zdrowe odżywianie
8 pomysłów na pyszne i zdrowe dania z kiszoną kapustą. Sprawdzone przepisy!
Marta Barczyńska
4 tygodnie temu
Kiszona kapusta to bogactwo witamin i minerałów. Znamy ją szczególnie jako produkt doskonale wpływający na pracę jelit, ale to nie jedyne jej korzystne działanie. Jak przygotowywać i jeść kapustę kiszoną, by była jak najzdrowsza i nie straciła swoich właściwości? Wypróbuj nasze przepisy na 8 zdrowych i oryginalnych dań z kiszoną kapustą w roli głównej.
Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa i warto ją jeść, szczególnie w porze zimowej. Jak ją przygotowywać i jeść, by była jak najzdrowsza?
Czy kapusta kiszona jest zdrowa?
Kapusta kiszona to samo zdrowie! Zimą jedz jej jak najwięcej. Poprawia florę bakteryjną jelit, podnosząc odporność. Zwłaszcza teraz, gdy ciągle atakują nas wirusy, warto jeść ją 3-4 razy w tygodniu. Ponadto kiszona kapusta ma acetylocholinę. Związek ten odpowiada za zapamiętywanie, koncentrację, dobry nastrój, wpływa na stan mięśni i jakość snu. Poza regulacją pracy jelit, kapusta kiszona wspomaga także pracę wątroby i ułatwia oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zmniejsza też ryzyko chorób nowotworowych układu trawiennego. Niszczy bakterie i wirusy m.in. gronkowca złocistego.
Jest pomocna przy samoregulowaniu temperatury ciała np. jeśli jest nam za zimno bo cierpimy na Hashimoto, insulinooporność czy jesteśmy przeziębione. Kiszona kapusta obniża też poziom cholesterolu i cukru oraz uzupełnia niedobory żelaza, dlatego jest tak cennym składnikiem diety.
Jak jeść kapustę kiszoną by była najzdrowsza?
By kapusta zachowała jak najwięcej swoich cennych właściwości np. kwasu masłowego, mlekowego czy bakterii probiotycznych, przed dodaniem do potrawy odciśnij ją lekko z soku, ale nie płucz. Cenne składniki zawarte są głównie w soku więc nie odciskaj go zbyt mocno, a to co odcisnęłaś - możesz wypić. Oczywiście kapusta i dania z niej będą bardziej kwaśna, ale też zdrowsze.
By zmniejszyć kwaśność możesz dodać do kapusty starte jabłko. Nie dodawaj jednak cukru (nawet brzozowego). Cukier sprawia, że lepiej namnażają się bakterie w jelitach ale niestety nie tylko te dobre, ale również złe.
Kapusta kiszona ma dużo sodu. W dniu, gdy ją jesz, używaj oszczędniej soli. Najlepiej sól zastąp ziołami np. lubczykiem.
Jeśli nie masz problemów trawiennych, jedz kapustę kiszoną. Możesz dodać do niej np. pokrojoną czerwoną cebulę, świeżą żurawinę i łyżkę oliwy (dzięki tłuszczowi wchłoną się witaminy z kapusty).
Jeśli masz refluks czy wrzody żołądka, surowa kapusta kiszona może zaostrzać objawy dlatego jedz ją podsmażoną, uduszoną czy upieczoną (patrz poniższe przepisy).
Podsmażona kapusta kiszona z knedelkami
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
200 g mielonego mięsa
200 g wędzonego boczku
3 czerstwe bułki
1 cebula
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
1 jajko
olej
po 3 liście laurowe, ząbki czosnku i jagody jałowca
Przygotowanie:
Bułki posiekaj, zalej mlekiem.
Podsmaż posiekane boczek, cebulę, czosnek i mięso. Wymieszaj z bułkami i jajkiem. Przypraw wg. uznania, uformuj knedelki. Gotuj we wrzątku 15 min, odcedź.
Kapustę podsmaż z jałowcem i liśćmi laurowymi. Dodaj knedelki, smaż 3 minuty.
Duszona kapusta kiszona z czerwonym pieprzem
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
600 g mięsa gulaszowego (najlepiej wołowego)
200 g pieczarek
100 g wędzonych śliwek
2 łyżki smalcu
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
majeranek
kminek
10-15 kulek czerwonego pieprzu (zależy, jak ostre dania lubisz)
ew. sól
Przygotowanie:
Kapustę odciśnij i posiekaj.
Mięso, pieczarki i cebulę pokrój i podsmaż na smalcu. Dodaj do kapusty razem ze śliwkami. Duś ok. 1 godziny (do miękkości mięsa). W razie potrzeby podlej wodą. Kwadrans przed końcem duszenia dodaj przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i pieprz.
Kapusta kiszona smażona w plackach
Składniki:
300 g odciśniętej kapusty kiszonej
5 obranych i startych drobno ziemniaków
200 g mąki pszennej
150 g mleka
1 jajko
olej
kilka ziarenek zielonego pieprzu
1 łyżeczka cząbru
ew. sól
Przygotowanie:
Wymieszaj mleko, mąkę i jajko. Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do ciasta razem z ziemniakami. Wsyp cząber i kilka ziarenek pieprzu do smaku. Posól, jeśli musisz.
Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawaj z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym.
Nasza rada! Do ciasta możesz dodać 100 g pokrojonej w kostkę wędliny czy kiełbasy.
Kapusta kiszona pieczona w karkówce
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
700 g karkówki
5 suszonych grzybów
sól
2 cebule
olej
majeranek
tymianek
pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę pokrój na plastry. Rozbij na cienkie kotlety, posmaruj olejem. Obsyp solą i pieprzem. Wstaw na ok. 1 godz. do lodówki.
Grzyby namocz w 1/2 szklanki wody.
Kapustę odciśnij, posiekaj. Dodaj grzyby z wodą, gotuj przez ok. 20 min, odcedź.
Na patelni podsmaż posiekane cebule. Dodaj kapustę. Dopraw majerankiem, tymiankiem i pieprzem, podsmaż. Farsz rozłóż na mięsie, zwiń roladki. Zepnij wykałaczkami. Ułóż na blaszce na pergaminie. Piecz 1 godz. w 180 st.
Zarzutka z kapusty kiszonej z kabanosami
Składniki:
2 litry rosołu (lub wywaru z gotowania kości czy żeberek)
800 g kiszonej kapusty
3 marchewki
4 ziemniaki
3 kabanosy
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
szczypta papryki wędzonej
ew. sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju. Przełóż do garnka z rosołem. Tłuszcz zostaw na patelni.
warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Włóż do garnka i dodaj również przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk i pieprz. Zagotuj całość.
Odciśnij i poszatkuj kapustę. Podsmaż na patelni po cebuli, często mieszając, do zrumienia. Przełóż kapustę do garnka z warzywami. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Na koniec dodaj do zupy pokrojone kabanosy i paprykę wędzoną. Jeśli jest taka konieczność, dodaj do smaku też soli.
Gulasz z kapusty kiszonej z pomidorami i wołowiną
Składniki:
500 g mięsa wołowego gulaszowego
3 łyżki smalcu
3 marchwie
2 cebule
400 g kiszonej kapusty
1 łyżeczka estragonu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów bez skóry (400 g)
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (tzw. kumin)
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
pieprz
ew. sól
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce smalcu i przełóż do garnka.
Cebule posiekaj i uduś na 1 łyżce na smalcu, przełóż do mięsa.
Marchew obierz, pokrój na grubsze plastry. Podsmaż na reszcie smalcu, posypując estragonem. Przełóż do mięsa.
Do mięsa dodaj mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszaj. Wlej 1 szklankę wody i duś ok. 1 godziny.
Kapustę odciśnij z soku, posiekaj i włóż do mięsa. Dodaj kminek, czosnek i lubczyk. Wlej jeszcze jedną szklankę wody. Duś pod przykryciem ok. 25 minut. Dopraw do smaku pieprzem, ew. solą.
Karkówka pieczona na kapuście kiszonej
Składniki:
8 grubych plastrów karkówki
600 gram kiszonej kapusty
po 1/2 kolorowych papryk np. zielonej, czerwonej i żółtej
olej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki kminku
1/2 czosnku granulowanego
garść natki
1 marchew
pieprz ziołowy
ew. sól
Przygotowanie:
Kapustę dopraw pieprzem i ew. solą. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę posiekaj. Wymieszaj kapustę z marchewką i natką. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż kapustę.
Trzy łyżki oleju wymieszaj z papryką wędzoną, kminkiem i czosnkiem. Marynatą natrzyj plastry karkówki.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. Mięso ułóż naprzemiennie z papryką i zwiąż ciasno sznurkiem. Ułóż na kapuście. Podlej 1 szklanką wody. Przykryj naczynie i piecz 1 i 1/2 godziny w temperaturze 200 st. Zdejmij sznurek. Dopraw do smaku solą.
Hot-dogi z kiszoną kapustą, karmelizowaną cebulką i frankfurterkami
Składniki:
3 bułki do hot-dogów
3 kiełbaski frankfurterki
2 cebule
200 g kapusty kiszonej
3 łyżki musztardy
3 łyżki ketchupu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebule obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na oleju. Dodaj ocet i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a cebulka zbrązowieje. Zdejmij cebulkę. Obsmaż kiełbaski na patelni przez 5 minut. Zdejmij kiełbaski.
Kapustę odciśnij, posiekaj i podsmaż na patelni po kiełbaskach. Podlej 1/2 szklanki wody. Duś 20 minut pod przykryciem (do odparowania wody).
Bułki przekrój. Kapustę wymieszaj z ketchupem i ułóż w bułkach. Nałóż cebulkę. Włóż kiełbaski. Zapiekaj 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.