Fit sałatki pełne witamin. Lekkie, szybkie w przygotowaniu, idealne na mały głód
Multiwitamionowa sałatka.
Fot. 123RF

Fit sałatki pełne witamin. Lekkie, szybkie w przygotowaniu, idealne na mały głód

Każda sałatka to najwyższej jakości paliwo dla organizmu. Zawarte w nich wartości odżywcze pomogą szybko się zregenerować i dodadzą energii. Nasze propozycje to: sałatka toskańska z grzankami i sałatka pomarańczowa z ziarnami. Spróbuj koniecznie.

Sałatka toskańska z grzankami

Składniki:

  • 6 razowych tostów
  • 6 pomidorków
  • 1 marchewka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po 3 łyżki octu winnego, posiekanych włoskich orzechów i czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Tosty skrop 1 łyżką oliwy. Piecz 15 minut w 175˚C. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podpieczone tosty natrzyj czosnkiem i porwij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Ogórek pokrój w plasterki. Pomidorki potnij na cząstki. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, potnij w cienkie plasterki. Chleb i warzywa przełóż do salaterki. Wymieszaj: ocet, pozostałą oliwę, pieprz i szczyptę soli. Polej sałatkę. Posyp oliwkami i orzechami.

Ta sałatka ma tylko 265 kcal

asdfghjnmk,
Sałatka toskańska z grzankami.

Wersja sałatki dla cery naczynkowej:

Zamiast marchewki dodaj do sałatki 2 strąki czerwonej papryki oraz natkę pietruszki – są one bogatym źródłem witaminy C. Bierze ona udział w tworzeniu kolagenu, dzięki czemu zapobiega pękaniu naczynek oraz przyspiesza gojenie się ran. Witamina C szybko się utlenia, dlatego sałatkę najlepiej zjeść od razu po przyrządzeniu.

Sałatka pomarańczowa z ziarnami

Składniki:

  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1 op. mieszanki sałat (roszponki, radicchio, rukoli)
  • po 2 łyżki orzechów włoskich oraz pestek dyni i słonecznika
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie, szerokie paski. Włóż je na 2 minuty do posolonego wrzątku. Zblanszowane marchewki wyjmij, osącz, osusz. Listki sałat opłucz, osusz.
Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki. Orzechy oraz pestki słonecznika i dyni lekko upraż. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Ocet winny utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj miód i cienkim strumieniem wlej oliwę. Dołóż imbir. Ubij trzepaczką gęsty sos. Polej nim sałatkę.

Ta sałatka ma tylko 215 kcal.

fghjd
Sałatka pomarańczowa z ziarnami.

Wersja sałatki dla przemęczonych:

Jeśli czujesz się ospała i zmęczona, zadbaj o odpowiednią ilość żelaza w twojej diecie. Jego uzupełnienie nie jest trudne. Wystarczy do sałatki dodać bogate w ten pierwiastek czerwone mięso, np. stek wołowy (ok. 40 dag). Usmaż go na patelni grillowej, pokrój w paski i posyp nimi sałatkę. Po takim posiłku od razu poczujesz przypływ pozytywnej energii.

Czytaj więcej