Pikantne rollsy z ciasta francuskiego z serem, szynką i pieczarkami.
Fot. 123RF
Przekąski
Przekąski z ciasta francuskiego na słono. Najlepsze na imprezę! [Wideo]
09.02.2024 08:30
Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na każdej imprezie. Apetycznie wyglądają i wprost rozpływają się w ustach. Wypróbuj nasze przepisy na smakowite rollsy, sakiewki, ślimaczki – przygotujesz je ekspresowo.
Przekąski z ciasta francuskiego są wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia. Lubimy je, ponieważ niewielkim nakładem pracy osiągamy świetny efekt! Szykujesz przyjęcie lub po prostu masz ochotę na przegryzienie czegoś słonego? Spróbuj lekko pikantnych rollsów z ciasta francuskiego z serem, szynką i pieczarkami, ślimaczków z ciasta francuskiego z żurawiną i serem lub sakiewek z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Oto najlepsze przepisy.
Szybkie i tanie przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to idealna baza do wielu potraw. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono. Możemy przygotować z niego wytrawne rollsy, ślimaki, ciasteczka czy paluszki. Ma neutralny smak, dlatego pasują do niego niemal każde dodatki. Największą zaletą tych przekąsek jest, że przygotowuje się je zaledwie kilkanaście minut, podobnie z pieczeniem.
Pikantne rollsy z ciasta francuskiego z serem, szynką i pieczarkami
Przygotowanie: ok. 40 minut Kaloryczność: ok. 110 kcal Kosz: ok. 0,80 zł/sztuka Ilość: 60 sztuk
Składniki
1 ciasto francuskie (275 g)
200-250 g cienko pokrojonej wędzonej szynki wieprzowej lub drobiowej
300 g żółtego sera w plastrach
2-3 ząbki czosnku
100 g rukoli
300 g pieczarek
2 łyżki masła
spora szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach
sól i pieprz
Przygotowanie
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i bardzo drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć na stolnicy i przekroić na pół. Na jednej części rozłożyć pieczarki, ser i zrolować. Drugi kawałek ciasta posypać papryką, obłożyć szynką, serem i ciasno zwinąć.
Roladki pokroić na 2-centymetrowe plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12-14 min w 200°C i podać z umytą rukolą.
Ślimaki z ciasta francuskiego z żurawiną i serem
Przygotowanie: ok. 25 minut Kosz: ok. 21 zł Ilość: dla 6-8 osób
Składniki
1 mrożone ciasto francuskie
1/2 szklanki żurawiny ze słoika (115 g)
200 g gotowanej piersi indyka
80 g sera feta
2 łyżki płatków migdałowych lub sezam
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Pierś indyka pokrój na kawałki. Ciasto francuskie rozmroź i rozwiń. Wytnij z niego talarki np. kieliszkiem.
Każdy talarek posmaruj 1 łyżeczką żurawiny, połóż na nim kawałek indyka i pokruszoną fetę.
Wierzch udekoruj płatkami migdałów lub sezamem. Piecz ok. 20 minut, przed podaniem udekoruj przekąski świeżymi listkami ziół.
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Przygotowanie: ok. 30 minut Kosz: ok. 25 zł Ilość: dla 6-8 osób
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g młodego szpinaku
150 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
orzechy włoskie, najlepiej połówki
mleko
kilka łyżek sezamu
Przygotowanie
Ciasto pokroić na kwadraty o bokach 10 x 10 cm. Szpinak umyć, sparzyć wrzątkiem i zostawić do ocieknięcia. Ser pokroić.
Na każdym kawałku ciasta położyć po łyżce szpinaku, na nim ser, rogi zagiąć do góry i przycisnąć połówką orzecha.
Wierzch ciastek posmarować mlekiem i ułożyć na blasze. Na koniec posypać sezamem. Piec 10-13 min w 210°C.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, wędliną i kukurydzą