Ciastka z ciasta francuskiego z ananasem – zrobisz je w kilka minut
Ciastka z ciasta francuskiego z ananasem.
Fot. 123RF

Ciastka z ciasta francuskiego z ananasem – zrobisz je w kilka minut

Ciasteczka z ciasta francuskiego są bardzo łatwe do zrobienia. Gotowe ciasto francuskie sprawia, że możemy w kilka chwil wyczarować fantastyczny deser. Niestety, zniknie on ze stołu jeszcze szybciej, niż się na nim pojawił... Dziś proponujemy coś, co idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska, czyli ciasteczka z ciasta francuskiego z ananasem. 

 

Ciasteczka z ciasta francuskiego z ananasem przygotujesz dosłownie w parę minut. Wystarczy tylko połączyć ze sobą gotowe ciasto i owoce z puszki. Nic prostszego, zatem do dzieła!

Ciastka z ciasta francuskiego z ananasem

71932191_m
Ciastka z ciasta francuskiego z ananasem.
123RF

Przygotowanie: ok. 30 minut
Kaloryczność: ok. 190 kcal
Kosz: ok. 2,20 zł/sztuka
Ilość: 8-10 sztuk

Składniki

Ciasto

  • 450 g gotowego (świeżego lub mrożonego) ciasta francuskiego, najlepiej z masłem, a nie z tłuszczem roślinnym

Nadzienie

  • puszka ananasa w syropie

Dekoracja

  • cukier puder (zwykły lub waniliowy)
  • listki mięty lub melisy

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz mrożonego ciasta, wyjmij je z zamrażalnika i włóż do lodówki na noc. Nagrzej piekarnik do 200°C. Ciasto wyjmij z lodówki, żeby lekko zmiękło. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Każdy plasterek ananasa dokładnie odsącz z syropu, a następnie osusz papierowym ręcznikiem (inaczej ciasto pod nim rozmięknie).
  3. Ciasto lekko rozwałkuj i pokrój na 12 kwadratów o boku o 1-1,5 cm większym niż średnica plasterków ananasa. Na każdym z sześciu kwadratów ułóż po jednym z pozostałych sześciu. 
  4. Na środku ciastek poukładaj plasterki owoców, przełóż na blachę i piecz ok. 15 minut, po czym wystudź i udekoruj. Rogi ciasta możesz też zawinąć do środka.

Ananasy z puszki – czy są tak zdrowe jak świeże?

Wbrew pozorom owoce z puszki są znacznie świeższe niż te, które są dostępne zimą w sklepach. A to dlatego, że czas między zbiorami a zakonserwowaniem produktu w puszce jest krótszy niż czas potrzebny do przywiezienia go z odległych krajów. Nie są też tak napakowane konserwantami, dzięki którym owoce mogą przetrwać transport.

Owoce w puszce tracą niewiele wartości odżywczych. Dzięki odpowietrzaniu witaminy i minerały zostają wewnątrz. To dobra alternatywa, kiedy nie możemy sobie pozwolić na kupno sezonowych owoców.

 

Czytaj więcej