Kruche ciasto z malinami jest smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne
Fot. 123rf.com
Przepisy
Smaczne i dietetyczne owocowe wypieki na kruchym cieście. Wypróbuj te 3 łatwe przepisy
Elżbieta Bożek
02.07.2021 10:21
Wielbicielkom słodkości dbającym o linię proponujemy dietetyczne wypieki na cieście kruchym z owocami – są pyszne, zdrowe i nietuczące. Cukier zastępujemy w nich zdrowymi zamiennikami, takimi jak ksylitol, erytrol, stewia lub miód. Ciasta zawierają też nietypowe składniki: maliniak przygotowuje się z dodatkiem aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy, a do razowego jabłecznika dodajemy pistacje.
Maliniak na kruchym cieście z aquafabą
Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal
Czas przygotowania: 45 min
Przepis na: 8 porcji
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. zmielonych migdałów lub orzechów
1/3 szkl. ksylitolu zmielonego na puder
3/4 kostki zimnego masła
2 łyżki serka homogenizowanego
szczypta soli;
Krem:
300 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
3 łyżki karobu w proszku (ew. 3 łyżki prawdziwego kakao albo stopiona i ostudzona 1 tabliczka gorzkiej czekolady)
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka likieru malinowego
szczypta soli;
Dekoracja:
15 dag malin
listki mięty lub stewii
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z migdałami, ksylitolem i solą. Dołóż masło, siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj serek i szybko zagnieć ciasto. Od razu rozwałkuj je na kształt foremki. Plackiem wylep jej dno i boki, dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st., piecz ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Krem: wodę z ciecierzycy wlej do do miski, wsyp sól i miksuj przez ok. 5 minut na sztywną pianę. Ubijając, dodawaj po łyżce ksylitolu oraz karobu. Wlej likier. Krem wyłóż na ostudzony spód.
Wierzch udekoruj owocami. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj listkami, ew. posyp posiekanymi orzechami.
Dietetyczny lemon curd
Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal
Czas przygotowania: 70 min
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki kukurydzianej (ew. migdałowej albo kokosowej)
4 łyżki oleju kokosowego
1 żółtko
1 łyżka jogurtu bałkańskiego;
Nadzienie:
4 łyżki oleju kokosowego
8 łyżek erytrolu (ew. ksylitolu albo miodu)
3 cytryny
3 jajka
3 żółtka
Sposób przygotowania:
Ciasto: do mąki dodaj olej kokosowy, jogurt bałkański oraz żółtko. Wyrób ręką gładkie ciasto. Wylep nim spód i brzegi niskiej podłużnej foremki na tartę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i schowaj foremkę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przenieś ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz na złoto, ok. 20 minut. Gotowy spód wystudź.
Cytryny sparz, wytrzyj. Zetrzyj skórkę (tylko żółtą część) na tarce o małych otworkach. Przekrój owoce i wyciśnij z nich sok. W większym garnku zagotuj wodę. Ustaw na nim miskę tak, by jej spód nie dotykał wody.
Do miski włóż olej, dodaj skórkę z cytryn i erytrol. Podgrzewaj do rozpuszczenia słodzika. Energicznie mieszając trzepaczką, wbij jajka, a po chwili dodaj żółtka. Wlej sok z cytryn. Mieszając, doprowadź do zagotowania. Mieszając, gotuj do momentu, aż krem zrobi się gęsty. Wylej na upieczony spód. Schłodź, udekoruj wg upodobania.
Razowy jabłecznik
Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal
Czas przygotowania: 70 min
Przepis na: 8 porcji
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki żytniej razowej
2 łyżki miodu (lub 1 łyżka ksylitolu)
1 żółtko
3 łyżki masła
szczypta soli;
Nadzienie:
3 twarde kwaskowe jabłka
1 i 1/2 szkl. mleka 0,5 proc.
1 jajko
stewia (ilość według upodobania)
laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
kawałek cynamonu
5 goździków
1 łyżka zmielonego na puder ksylitolu
2 łyżki posiekanych pistacji
Sposób przygotowania:
Ciasto: masło mocno schłodź. Pokrój je na kawałeczki, dosyp mąkę i sól. Dodaj żółtko i miód, zagnieć ciasto. Wylep nim podłużną foremkę z niskimi brzegami. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przenieś ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 minut.
Jedną szklankę mleka wlej do rondelka i podgrzej na małym ogniu, posłodź do smaku stewią i dodaj ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż wanilii. Do pozostałego mleka dodaj jajko i mąkę, zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka. Cały czas mieszając, gotuj na bardzo małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przelej go do miski.
Jabłka umyj, poprzekrawaj na połówki. Usuń gniazda nasienne, owoce potnij w plasterki o grubości 1 cm. W garnku zagotuj 1,5 szkl. wody z miodem, goździkami oraz cynamonem. Włóż jabłka, gotuj 5 minut, osącz.
Ciasto ostudź. Wyłóż budyń, nim całkiem ostygnie. Poukładaj jabłka. Schłodź. Posyp słodkim pudrem i pistacjami.