Sprawdzone pomysły na sylwestrowe ciepłe przekąski – goście będą zachwyceni!
Parówki w boczku to idealna przekąska na ciepło na sylwestra
Fot. 123RF

Sprawdzone pomysły na sylwestrowe ciepłe przekąski – goście będą zachwyceni!

Sylwestrowe ciepłe przekąski na jeden kęs to hit każdej domowej imprezy! Wyglądają wyjątkowo apetycznie, są pyszne, a ich przygotowanie wcale nie wymaga długiego stania w kuchni. Co więcej, wszystkie składniki do przekąsek, które proponujemy, są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Zobacz, jak m.in. z parówek, mielonego mięsa i ciasta francuskiego wyczarować znakomite ciepłe przekąski. 

Nowy Rok możesz powitać w gronie najbliższej rodziny lub przyjaciół. Jeśli urządzasz domówkę, koniecznie przygotuj kilka pysznych i sprawdzonych przekąsek na sylwestra na ciepło. Możesz je zrobić już dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać. Faszerowane pieczarki, chrupiące parówki z dipem, sajgonki z warzywami, miniburgery, zawijasy z ciasta francuskiego, indyjskie pierożki samosa to nasze propozycje ciepłych sylwestrowych przekąsek. Pamiętaj jednak, by nie podawać wszystkich dań jednocześnie.

Jak serwować przekąski na sylwestra na ciepło?

Gdy goście już się zgromadzą, oprócz sałatek i półmiska z wędlinami zaproponuj 1-2 ciepłe dania. Takie przekąski zaspokoją pierwszy głód i będą świetnym wstępem do wesołej zabawy. Kolejne potrawy podaj tuż po północy. Nowy Rok często witamy na dworze, a więc goście z pewnością zechcą się rozgrzać. Serwowane razem z barszczykiem pierożki czy specjały z ciasta francuskiego będą doskonałym rozwiązaniem. Ostatnią turę przekąsek na sylwestra na ciepło postaw na stole nad ranem. 

Sylwestrowe przekąski na jeden kęs

Podczas tanecznej imprezy najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs. Można po nie sięgać, nie zasiadając do stołu. Dlatego przekąski na sylwestra na ciepło serwuj w formie bufetu. Zadbaj, by nie zabrakło małych talerzyków, sztućców lub wykałaczek oraz jednorazowych serwetek.

Pieczarki faszerowane boczkiem i serem

pieczarki
Faszerowane pieczarki
123RF

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 8 pieczarek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 20 g masła
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • natka  

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym (pozostaw ze skórką). Wytnij nóżki, drobno je poszatkuj.
  2. Wędzony boczek drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć boczek, zrumień go na wytapiającym się tłuszczu. Dorzuć cebulę, przesmaż. Dodaj posiekane nóżki pieczarek, chwilę smaż razem. Zdejmij z ognia, ostudź.
  3. Przygotowany farsz wymieszaj z 1-2 łyżkami posiekanej natki, dopraw solą i pieprzem. Napełnij kapelusze pieczarek. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, obłóż wiórkami zimnego masła. Posyp startym żółtym serem. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C.

Chrupiące parówki w boczku z dipem

parowki_w_ciescie
Chrupiące parówki z dipem
123RF

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 24 małe parówki
  • 12 plasterków surowego boczku
  • kilka łyżek musztardy
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • chili

Przygotowanie:

  1. Parówki (drobiowe, cielęce lub z szynki) pozbaw ewentualnych osłonek, posmaruj cienką warstwą musztardy i oprósz chili (możesz też użyć większych, pokrojonych na 3-4 kawałki parówek).
  2. Cienkie plasterki surowego boczku przekrój wzdłuż na połówki. Poowijaj parówki. Jeśli chcesz, końcówki zepnij wykałaczkami. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż parówki. Piecz na złoty kolor 15-20 minut.
  3. Gęstą kwaśną śmietanę utrzyj w miseczce razem z drobno pokruszonym serem z niebieską pleśnią oraz z majonezem. Dip dopraw solą, pieprzem i chili. Podawaj do gorących parówek.

Domowe mini burgery i mini hot-dogi

159467030_s
Domowe miniburgery
123RF

Liczba porcji: 16

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • po 1 łyżeczce cukru i drożdży instant
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • kajzerka
  • 400 g mięsa mielonego
  • kilka miniparówek
  • ser żółty
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i łyżeczkę soli. Dodaj mleko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz 1 jajko. Wyrób elastyczne ciasto, odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Odrywaj porcje ciasta i formuj małe bułeczki. Lekko je spłaszcz, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 15 min w temp. 160°C.
  3. Wyrób mięso z drugim jajkiem oraz namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dopraw masę do smaku solą oraz pieprzem. Usmaż na oleju małe kotleciki. Upieczone bułeczki rozkrój, przekładaj kotletami i serem lub ciepłymi parówkami z musztardą.

Sajgonki na ciepło z warzywami

sajgonki
Sajgonki z warzywami
123RF

Liczba porcji: 15

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 15 arkuszy papieru ryżowego do sajgonek
  • masło
  • olej do głębokiego smażenia
  • imbir i chili w proszku
  • jasny sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć rozmrożoną mieszankę chińską oraz oczyszczone i posiekane pieczarki. Smaż, mieszając, 10 minut.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane dymki ze szczypiorkiem. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, sproszkowanym imbirem, chili oraz sosem sojowym.
  3. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Krążki papieru zanurzaj na kilkanaście sekund w wodzie. Nakładaj farsz, zwijaj jak krokiety. Smaż sajgonki na złoty kolor.

Indyjskie pierożki samosa na ciepło

29029417_s
Indyjskie pierożki samosa
123RF

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

  • 24 dag mąki
  • olej
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 duża cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 7 ziemniaków
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 zielone papryczki chili
  • sok z cytryny
  • garam masala
  • sól

Przygotowanie:

  1. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto z mąki, łyżeczki soli, 7 łyżek oleju oraz 6-7 łyżek zimnej wody. Uformuj kulę, schładzaj 60 min.
  2. W rondlu rozgrzej 4 łyżki oleju. Wsyp nasiona kolendry. Gdy zaczną wydzielać aromat, wrzuć posiekaną cebulę i starty obrany imbir. Smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj drobno pokrojone obrane ziemniaki, rozmrożony groszek i posiekane chili. Dopraw całość łyżeczką przyprawy garam masala oraz solą. Składniki zalej wodą do połowy wysokości. Duś na małym ogniu do miękkości. Dopraw cytryną.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wykrawaj półkola. Zrób z nich stożki (bez dna), napełniaj farszem. Zlepiaj brzegi. Smaż w głębokim oleju na złoto.

Zawijasy z ciasta francuskiego z boczkiem na ciepło

173112623_s
Zawijasy z ciasta francuskiego.
123RF

Liczba porcji: 20

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 10 długich plasterków wędzonego boczku, bekonu lub szynki
  • 20 zielonych oliwek bez pestek
  • majonez
  • keczup

Przygotowanie:

  1. Gotowy rulon ciasta włóż na 15 min do zamrażalnika, aby się dobrze schłodził. Po tym czasie wyjmij z opakowania, ułóż na desce. Pokrój na 20 pasków o szerokości około 1 cm.
  2. Plasterki boczku, bekonu lub szynki przekrój wzdłuż na połówki. Potrzebujesz 20 pasków o wielkości zbliżonej do pasków ciasta. Namocz w zimnej wodzie 10 drewnianych patyczków do szaszłyków.
  3. Paski wędliny układaj na paskach ciasta. Składaj je w dłoniach, formując choinki. Nadziewaj na zwilżone patyczki. Ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Piecz w temp. 200°C na złoty kolor (ok. 15 minut). Udekoruj oliwkami. Podawaj z majonezem i keczupem.

Czytaj więcej