Chociaż wielu osobom grill kojarzy się głównie z mięsem, równie wielu odkrywa radość z grillowania warzyw. Są nie tylko zdrowsze, ale również niesamowicie smaczne, zwłaszcza kiedy pod wpływem ognia stają się apetycznie skarmelizowane i chrupiące.
Wegetariańskie szaszłyki z grilla
Wegetariańskie szaszłyki z grilla123 RF
Składniki:
16 ugotowanych małych ziemniaków (najlepiej młodych)
3 małe cukinie
16 pomidorków koktajlowych
2 kolby kukurydzy (ugotowane)
po 2 łyżki octu ryżowego, soku z cytryny i sosu sojowego
Cebule obierz, pokrój na cząstki. Pomidorki koktajlowe opłucz i osusz. Cukinię opłucz, osusz, dwie pokrój wzdłuż (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw) na cienkie plastry, trzecią pokrój w półplasterki. Kolby kukurydzy pokrój w plastry o takiej grubości, by zawierały 3-4 rzędy ziaren.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozetrzyj z oliwą, octem ryżowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszaj z tymiankiem, natką i rozmarynem, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Młode ziemniaczki owiń plastrami cukinii, zepnij wykałaczkami. Warzywa włóż do miski, polej marynatą, odstaw na 15 minut do lodówki. Potem nabij na patyczki, formując szaszłyki. Ułóż na mocno rozgrzanej patelni grillowej, smaż 12-15 minut, co kilka minut obracając.
Grillowane roladki z bakłażana
Grillowane roladki z bakłażanaAdobe stock
Składniki:
3 podłużne bakłażany
200 g orzechów włoskich
150 g mielonego twarogu
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu ziołowego
mielona słodka papryka
2 łyżki posiekanej natki kolendry
sól
olej
rukola i pestki z 1 granatu do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy posiekaj i zblenduj je z obranym czosnkiem. Masę wymieszaj z serkiem i kolendrą, przypraw solą, pieprzem i papryką.
Bakłażany umyj, osusz, potnij wzdłuż na cienkie plasterki. Posyp je solą, odstaw na 15-20 minut, po czym opłucz je i wytrzyj. Posmaruj olejem i usmaż na patelni grillowej do zrumienienia. Przestudź.
Każdy plaster bakłażana posmaruj pastą orzechową i zwiń w roladki. Ułóż je na półmisku wyłożonym opłukaną rukolą, posyp pestkami granatu.
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi.123RF
Składniki:
20 dag sera halloumi
1 op. mieszanych sałat
1 czerwona cebula
2 kolorowe papryki
8 małych pomidorków
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy + trochę do posmarowania papryki
suszone oregano
1 ząbek czosnku
szczypta płatków
chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sałaty opłucz, listki dokładnie osusz. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, potnij w paski średniej grubości. Posmaruj je odrobiną oliwy. Ser pokrój w grubsze plasterki (około 1 cm). Rozgrzej grill. Paski papryki oraz ser rozłóż na osobnych tackach do grillownia. Postaw je na rozgrzanym ruszcie. Ser opiekaj przez 4-5 minut. W połowie czasu pieczenia plasterki sera obróć. Papryki piecz, aż pojawią się ciemnobrązowe plamki na skórce (8-10 minut).
Opieczone składniki zdejmij z rusztu, przestudź. W tym czasie cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Pomidorki potnij na połówki. Sok z cytryny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę płatków chili, oregano oraz sól i pieprz. Ubij sos. Plastry sera pokrój w kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do salaterki. Polej sosem, lekko przemieszaj.
Oprócz cypryjskiego sera halloumi do opiekania na ruszcie nadaje się także nasz oscypek, francuski camembert oraz twarde, pełnotłuste żółte sery.
Marynowane warzywa z grilla
Grillowane warzywa.123RF
Składniki:
2 papryki
2 cukinie (żółta i zielona)
2 kolby kukurydzy
po 1 pęczku marchewek i dymek
4 pomidory
8 średnich pieczarek
4 gałązki bazylii
po 2 gałązki rozmarynu i oregano
2/3 szklanki oleju
6 łyżek soku cytrynowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obierz, pozostawiając trochę natki na końcach. Ugotuj je w posolonej wodzie. Kukurydzę oczyść, ugotuj do miękkości w posolonym wrzątku (10-15 minut). Ugotowane składniki wyjmij, kukurydzę pokrój na kawałki. Cukinie i pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Papryki rozetnij, oczyść i potnij na kawałki. Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Dymki oczyść. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Wymieszaj je z olejem i sokiem z cytryny. Marynatą polej wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Dobrze wymieszaj. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Grill mocno rozgrzej. Warzywa (oprócz pomidorów) rozłóż na tackach do grillowania. Postaw na ruszcie i opiekaj 5-7 minut. Na 1-2 minuty przed końcem pieczenia dołóż cząstki pomidorów. Wszystkie składniki oprósz solą oraz pieprzem.
Gotując kolby kukurydzy, uważaj, by nie przekraczać podanego czasu, ponieważ kukurydza stwardnieje. Najlepiej często sprawdzaj ich miękkość widelcem.