4  sałatki najlepsze dla serca. Jedz je, gdy jest ci duszono i gorąco!
Sałatka dobra dla serca – z burakami, malinami i szpinakiem.
Fot. 123RF

4 sałatki najlepsze dla serca. Jedz je, gdy jest ci duszono i gorąco!

W upał serce bije szybciej. By go nie obciążać, jedzmy lekkie sałatki, które nawadniają organizm i zawierają składniki wspomagające układ krążenia. Są idealne nie tylko dla sercowców i ludzi starszych, ale także dla młodych osób, które prowadzą aktywny tryb życia.

 

W czasie upałów serce pracuje intensywniej, dlatego warto wspomóc układ krążenia odpowiednią dietą. W gorące dni zamiast ciężkich dań sprawdzą się lekkie sałatki. Powinny zawierać warzywa i owoce bogate w potas i magnez, które wspomagają regularną pracę serca i jego dotlenienie, czyli maliny, pomidory, ziemniaki, buraki,  paprykę czy brokuł. Ważne jest także nawodnienie. Zapewnią je arbuz, ogórek, bakłażan, cukinia, maliny, seler naciowy, jabłka. Do sałatek idealnych na upalne dni warto dodać też orzeźwiające zioła, takie jak mięta, bazylia, melisa czy szałwia.

Sałatka dobra dla serca – z bakłażanem, ziemniakami, cukinią i papryką

 -
Dzięki bakłażanowi, ziemniakom i cukinii sałatka ta ma wyjątkowo dużo potasu i magnezu,
cukinia dobrze nawodni, a mięta zapewni orzeźwienie.
123RF

Składniki:

  • bakłażan 
  • 5 rzodkiewek
  • papryka czerwona 
  • papryka zielona 
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • cukinia 
  • 2 łyżki musztardy
  • oliwa
  • 5 liści mięty
  • łyżka miodu

Przygotowania:

  1. Bakłażan, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą. Skrapiamy oliwą. Pieczemy 15 minut w 180 st.  
  2. Mieszamy z pokrojonymi paprykami i rzodkiewkami oraz posiekaną miętą. Doprawiamy musztardą i miodem. 

 Sałatka dobra dla serca – z arbuzem i pomidorami 

 -
Dzięki pomidorom sałatka doskonale dostarczy potasu i magnezu, arbuz nawodni,
a melisa zapewni orzeźwienie i nada przyjemną, cytrynową nutę.
123RF

Składniki:

  • 50 dag arbuza
  • pieprz
  • 2 pomidory malinowe 
  • 10 dag żółtych pomidorków cherry 
  • garść liści melisy 
  • garść liści rukoli
  • czerwona cebula 
  • ogórek zielony 
  • 3 łyżki oliwy 
  • plaster sera feta 
  • łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Arbuz oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
  2. Pomidory, ogórek, cebulę i ser kroimy w kostkę, rukolę i melisę siekamy. Pomidorki cherry kroimy na pół.
  3. Mieszamy składniki z oliwą i sosem. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Sałatka dobra dla serca – z brokułem i selerem

 -
Dzięki brokułom sałatka ma dużo potasu i magnezu, seler zapewni dobre nawodnienie,
jabłko i szałwia - orzeźwią i obniżą odczuwalną temperaturę naszego ciała. 
123RF

Składniki:

  • brokuł 
  • jabłko 
  • 4 gałązki selera naciowego
  • garść żurawiny
  • garść liści szałwii
  • szklanka jogurtu
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • marchewka

Przygotowanie:

  1.  Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo.
  2.  Żurawinę moczymy w jogurcie i soku przez 20 minut.
  3.  Jabłko i seler naciowy kroimy na małe kawałki.
  4. Marchewkę obieramy i ścieramy.
  5. Szałwię myjemy, osuszamy i siekamy.
  6. Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 Sałatka dobra dla serca – z burakami, malinami i szpinakiem

 -
Dzięki burakom sałatka dostarczy potrzebnego do prawidłowej pracy serca magnezu i potasu,
maliny nawodnią, a bazylia orzeźwi.
123RF

Składniki:

  • 3 buraki
  • 10 dag malin 
  • garść szpinaku 
  • garść bazylii 
  • plaster sera mozzarella 
  • garść orzechów włoskich
  • sól 
  • pieprz 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1.  Buraki gotujemy do miękkości. Kroimy w plasterki. 
  2.  Dodajemy maliny, posiekany szpinak, pokrojony ser, posiekane bazylię i orzechy.
  3. Mieszamy z oliwą i sokiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Czytaj więcej