Sałatka dobra dla serca – z burakami, malinami i szpinakiem.
Fot. 123RF
Przekąski
4 sałatki najlepsze dla serca. Jedz je, gdy jest ci duszono i gorąco!
Marta Barczyńska
28.07.2023 10:22
W upał serce bije szybciej. By go nie obciążać, jedzmy lekkie sałatki, które nawadniają organizm i zawierają składniki wspomagające układ krążenia. Są idealne nie tylko dla sercowców i ludzi starszych, ale także dla młodych osób, które prowadzą aktywny tryb życia.
W czasie upałów serce pracuje intensywniej, dlatego warto wspomóc układ krążenia odpowiednią dietą. W gorące dni zamiast ciężkich dań sprawdzą się lekkie sałatki. Powinny zawierać warzywa i owoce bogate w potas i magnez, które wspomagają regularną pracę serca i jego dotlenienie, czyli maliny, pomidory, ziemniaki, buraki, paprykę czy brokuł. Ważne jest także nawodnienie. Zapewnią je arbuz, ogórek, bakłażan, cukinia, maliny, seler naciowy, jabłka. Do sałatek idealnych na upalne dni warto dodać też orzeźwiające zioła, takie jak mięta, bazylia, melisa czy szałwia.
Sałatka dobra dla serca – z bakłażanem, ziemniakami, cukinią i papryką
Składniki:
bakłażan
5 rzodkiewek
papryka czerwona
papryka zielona
3 ziemniaki
sól
cukinia
2 łyżki musztardy
oliwa
5 liści mięty
łyżka miodu
Przygotowania:
Bakłażan, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą. Skrapiamy oliwą. Pieczemy 15 minut w 180 st.
Mieszamy z pokrojonymi paprykami i rzodkiewkami oraz posiekaną miętą. Doprawiamy musztardą i miodem.
Sałatka dobra dla serca – z arbuzem i pomidorami
Składniki:
50 dag arbuza
pieprz
2 pomidory malinowe
10 dag żółtych pomidorków cherry
garść liści melisy
garść liści rukoli
czerwona cebula
ogórek zielony
3 łyżki oliwy
plaster sera feta
łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Arbuz oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
Pomidory, ogórek, cebulę i ser kroimy w kostkę, rukolę i melisę siekamy. Pomidorki cherry kroimy na pół.
Mieszamy składniki z oliwą i sosem. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Sałatka dobra dla serca – z brokułem i selerem
Składniki:
brokuł
jabłko
4 gałązki selera naciowego
garść żurawiny
garść liści szałwii
szklanka jogurtu
sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
marchewka
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo.
Żurawinę moczymy w jogurcie i soku przez 20 minut.
Jabłko i seler naciowy kroimy na małe kawałki.
Marchewkę obieramy i ścieramy.
Szałwię myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka dobra dla serca – z burakami, malinami i szpinakiem
Składniki:
3 buraki
10 dag malin
garść szpinaku
garść bazylii
plaster sera mozzarella
garść orzechów włoskich
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości. Kroimy w plasterki.
Dodajemy maliny, posiekany szpinak, pokrojony ser, posiekane bazylię i orzechy.
Mieszamy z oliwą i sokiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.