Drożdżówki bez glutenu. Przepis na delikatne i wyjątkowo puszyste bułeczki
Drożdżówki bez glutenu
Fot. 123RF

Drożdżówki bez glutenu. Przepis na delikatne i wyjątkowo puszyste bułeczki

Gluten zawarty w mące pszennej sprawia, że ciasto jest sprężyste i ładnie rośnie. Ale jest sposób, aby go wyeliminować i nadal cieszyć się pysznym smakiem drożdżowych bułeczek. Pomoże mieszanka mąk – ryżowa i ziemniaczana. Razem stworzą idealne bezglutenowe drożdżówki.

Mamy idealny przepis dla osób, które z przyczyn zdrowotnych (np. celiakii) nie jedzą glutenu, a tęsknią za smakiem pysznych, świeżych drożdżówek. Będą jeszcze lepsze, jeśli dodasz do nich swoje ulubione nadzienie, np. jagodowe.

Posypka do bułeczek

Przed pieczeniem ciastka posyp makiem, sezamem, posiekanymi migdałami albo bezglutenową kruszonką: do miseczki wrzuć po 5 dag masła, mąki ryżowej i kokosowej oraz cukru. Siekaj albo rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki.

Drożdżówki bez glutenu

36119376_m
Drożdżówki bez glutenu.
123RF

Składniki

  • 25 dag mąki ryżowej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru
  • 1/2 op. suchych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsyp 25 dag mąki ryżowej, 15 dag mąki ziemniaczanej, 5 dag cukru i 1/2 op. suchych drożdży. Dolej 150 ml ciepłego mleka i 3 łyżki oleju. Całość zagnieć. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).
  2. Potem ciasto ponownie wyrób i uformuj drożdżówki. Możesz je wcześniej nadziać owocami. Piecz 15-20 minut w 175 °C. Posyp cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej