Omlet cesarski na słono: przepis na szybki i pożywny posiłek
Puszysty omlet cesarski na słono
Fot. House of Food / Bauer Food Experts KG

Omlet cesarski na słono: przepis na szybki i pożywny posiłek

Omlet cesarski na słono to pełne smaku, lekkostrawne danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Odkryj prosty przepis na omlet cesarki na słono oraz wskazówki, dzięki którym zawsze wyjdzie idealny. 

Omlet cesarski na słono to idealny przykład dania, które jest zarówno szybkie w przygotowaniu, jak i wyjątkowe pod względem smaku. Może być podany na śniadanie, obiad, a nawet kolację.  

To, co wyróżnia ten omlet na tle innych, jest jego puszystość, którą osiąga się dzięki odpowiedniej technice przygotowania. Początkowo nie byłam pewna, jak uzyskać idealną konsystencję, ale z biegiem czasu nauczyłam się kilku trików, które sprawiają, że jest lekki jak puch. 

W omlecie cesarskim zachwyca mnie też jego wszechstronność. Dzięki temu, że można dodać do niego tyle różnych składników – warzywa, mięsa, sery, zioła – za każdym razem może smakować inaczej.

Omlet – pyszne danie, które przygotujesz na mnóstwo sposobów! Wypróbuj przepisy i triki na idealne omlety

Co zrobić, żeby omlet cesarski na słono wyszedł puszysty?

  1. Aby omlet cesarski na słono wyszedł puszysty, istotne jest odpowiednie ubicie białek. Należy ubijać je na najwyższych obrotach miksera, w czystej i idealnie suchej misce. 
  2. W klasycznych omletach mąka nie jest standardowym składnikiem, ale w omlecie cesarskim sprawia, że ciasto staje się bardziej puszyste. Warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej lub pszennej – ma to kluczowe znaczenie dla tekstury dania. Nie dodawaj jej zbyt dużo, wystarczy niewielka ilość, aby nadać mu odpowiednią konsystencję. Można też dodać niewielką ilość proszku do pieczenia, ale jeśli białka są idealnie ubite, jest zbędny. 
  3. Po połączeniu żółtek, mąki i innych składników, należy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek do masy żółtkowej. W tym przypadku najważniejsza jest cierpliwość – nie mieszaj za mocno, aby nie zniszczyć struktury białek. Całą masę powinno się mieszać łagodnymi, okrężnymi ruchami, tak, by ciasto pozostało lekkie i puszyste. Pamiętaj, że nadmierne mieszanie sprawi, że białka opadną i omlet straci swoją lekkość.
  4. Kolejnym sekretem, o którym warto wspomnieć, jest odpowiednia temperatura smażenia. Omlet cesarski powinien być smażony na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że omlet się przypali, a zbyt niska – że nie wyrośnie odpowiednio. Należy go również smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aby nie był zbyt tłusty. Klarowane masło to jeden z moich ulubionych wyborów, ponieważ nadaje delikatny smak i równomiernie się rozprowadza.

Propozycje dodatków do omletu cesarskiego na słono

Omlet cesarski na słono to danie, które można podać na wiele różnych sposobów, w zależności od upodobań i dostępnych składników. Oto kilka moich ulubionych propozycji.

Warzywa sezonowe –  świetnym wyborem są pomidor, cukinia, papryka, brokuł czy szpinak. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj do omletu czosnek lub cebulę. 

Wędliny i mięsa – omlet cesarski świetnie łączy się także z mięsem. Jeśli chcę, aby omlet był bardziej sycący, dodaję do niego pokrojony w kostkę boczek, wędzoną szynkę lub kawałki kurczaka. Czasami dodaję również plasterki kiełbasy lub parówki.

Ser – do omletu cesarskiego można również dodać sery np. ser żółty, ser pleśniowy, mozzarellę lub fetę. Powinny być dodane na sam koniec smażenia, aby zdążyły się lekko roztopić i wtopić w masę jajeczną. 

Zioła i przyprawy – uwielbiam dodawać także świeży szczypiorek, natkę pietruszki, tymianek, bazylię lub oregano. Zioła nie tylko wzbogacają smak omletu, ale również nadają mu piękny, świeży zapach. Można je dodać zarówno do masy jajecznej, jak i posypać nimi omlet tuż przed podaniem.

Orzechy i nasiona – jeśli natomiast chcę nadać omletowi ciekawej tekstury, dodaję do niego pestki dyni, nasiona słonecznika czy orzechy włoskie. 

Omlet z warzywami: pożywne danie pełne witamin na każdą porę dnia. Jak go zrobić?

Omlet cesarski na słono – przepis 

Czas przygotowania: 45 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 1 jajko (rozmiar M),
  • 60 g mąki pszennej (6 łyżek),
  • 90 ml mleka,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 20 g boczku wędzonego,
  • 50 g pora,
  • 40 g marchewki,
  • łyżka pestek dyni,
  • sól,
  • pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • suszona pietruszka,
  • szczypiorek,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka klarowanego masła.

Przygotowanie:

  1. Oczyść marchewki, umyj je i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pora pokrój w krążki.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka wymieszaj z pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie przesiej na sitku mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz mleko i wymieszaj do połączenia się składników. 
  4. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z pietruszką i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wytop boczek, a następnie przełóż go na talerz.
  6. Na tej samej patelni rozgrzej klarowane masło. Dodaj pokrojonego pora, podsmaż, aż zmięknie po czym odstaw do ostudzenia. Odłóż łyżkę boczku i pora na później.
  7. Resztę boczku, pora, startą marchewkę oraz pestki dyni dodaj do ciasta.
  8. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto.
  9. Na rozgrzaną patelnię wlej masę. Smaż na średnim ogniu, aż spód się zarumieni, a następnie podziel ciasto na ćwiartki, obróć je za pomocą łopatki i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Następnie za pomocą dwóch widelców porwij ciasto na kawałki.
  10. Przełóż na talerz i udekoruj boczkiem, porem, pestkami dyni i pieprzem. 
  11. Omlet cesarski na słono podawaj ze śmietaną.

Kalorie: 622 kcal 

Węglowodany: 66.5 g 

Białko: 24.2 g 

Tłuszcze: 31.3 g 

omlet cesarski na słono
Puszysty omlet cesarski na słono
Źródło: House of Food / Bauer Food Experts KG

 

Czytaj więcej