Frittata z brokułem i oliwkami to doskonała propozycja na wegetariański obiad
Fot. 123rf.com
Śniadania
Frittata, czyli włoski omlet. 4 przepisy doskonałe na wegetariańskie śniadanie
06.06.2022 16:43
Włoska frittata to doskonała propozycja na śniadanie i ciekawa odmiana od tradycyjnego omletu. Czym jest frittata i czym się różni od omletu? Wypróbuj też nasze cztery propozycje na wegetariańską frittatę: z brokułami i oliwkami, z papryką i żółtym serem, cukiniowa z serem feta oraz z ziemniakami, cukinią i serem kozim.
Z włoskiej kuchni zaczerpnęliśmy już całkiem sporo - pizzę, makarony czy frutti di mare. Nieco mniej znanym u nas daniem jest frittata, czyli włoska odmiana omletu. Wciąż zyskuje jednak na popularności, więc może wkrótce również go wyprzedzi?
Frittata - co to takiego?
Frittata to włoskie danie na bazie jajek, będące niejako połączeniem omletu i francuskiej quiche, wzbogacone dodatkowymi składnikami, takimi jak wędliny, sery lub warzywa. Słowo frittata pochodzi od włoskiego słowa friggere i z grubsza oznacza „smażony”. Pierwotnie było to ogólne określenie na smażenie jajek na patelni, od jajka sadzonego, przez konwencjonalny omlet, po włoską wersję hiszpańskiego omleta przyrządzanego ze smażonych ziemniaków.
Poza Włochami frittata była postrzegana jako odpowiednik „omletu” przynajmniej do połowy lat pięćdziesiątych. Jednakże istnieją cztery kluczowe różnice pomiędzy frittatą a tradycyjnym omletem:
Chociaż we frittacie mogą istnieć dodatkowe składniki, są one łączone z ubitą mieszanką jajeczną gdy jaja są jeszcze surowe. Natomiast w omlecie układamy składniki na już usmażone jajka, tuż przed złożeniem omletu.
Jajka we frittacie można energicznie ubijać, aby dodać do niej więcej powietrza niż w tradycyjnych omletach.
Frittatę smaży się na bardzo małym ogniu, wolniej niż omlet, przez co najmniej pięć minut, zwykle 15, aż spód się zetnie, ale wierzch jest nadal rzadki.
Częściowo usmażona frittata nie jest składana jak omlet, ale zamiast tego jest albo odwracana w całości, albo krótko grillowana, lub pieczona przez około pięć minut.
Frittata z brokułem i oliwkami
Składniki:
6 jajek
zalewa z 2 puszek ciecierzycy
1/2 łyżeczki octu winnego
po 6 łyżek mąki jaglanej i owsianej
zwykła sól czarna
sól kala namak
2 łyżki zielonych oliwek
1 brokuł
1 papryka
garść listków szpinaku
olej
Sposób przygotowania:
Brokuł umyj, podziel na różyczki. Wrzuć do posolonej wrzącej wody. Gotuj 5 minut. Wyjmij, osącz, osusz. Oliwki potnij w plasterki. Szpinak umyj, osusz. Paprykę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Jajka ubij.
Zalewę pozostałą po osączeniu ciecierzycy przelej do wysokiego naczynia. Dolej ocet i ubij mikserem tak, jak białka jajek – na sztywno. Domieszaj obie mąki oraz sól kala namak (3-4 szczypty).
Przygotowane wcześniej warzywa i masę omletową rozdziel. Na dwóch jednakowych patelniach rozgrzej po 1 łyżeczce oleju. Nalej po połowie masy omletowej. Wrzuć po połowie warzyw.
Smaż, delikatnie podważając brzegi łopatką, tak by masa omletowa spływała pod spód (ok. 15 minut). Gotowe omlety kolejno zsuń na pokrywkę garnka i przełóż na talerze.
Nasza rada:
Czarną sól kala namak dozuj oszczędnie. Jej aromat imituje zapach jajek, ale dodana w nadmiarze może popsuć smak frittaty.
Frittata z papryką i żółtym serem
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki startego żółtego sera
po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
1 marchewka
sól
2 łyżki masła i posiekanej natki
kurkuma
pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz, umyj, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie (około 20 minut od momentu, gdy woda zawrze). Wyjmij.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 2100C. Papryki oczyść z pestek i białych błonek. Opłucz, osusz, pokrój w niewielką kostkę. Marchewkę potnij w plasterki.
Na żeliwnej patelni rozgrzej masło. Jajka ubij. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Obie mąki dodaj do jajek małymi porcjami na przemian z mlekiem. Dosyp starty żółty ser oraz natkę. Dodaj warzywa.
Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Przelej na patelnię z masłem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, aż ciasto ładnie urośnie i wierzch lekko się zrumieni.
Nasza rada:
Masę jajeczną na frittatę mocno ubij trzepaczką. Dobrze napowietrzona masa sprawi, że danie będzie odpowiednio puszyste.
Frittata z cukinii z serem feta
Składniki:
8 jajek
1 łyżka śmietany (36 proc.)
2 małe cukinie
20 dag sera feta
1 mała cebulka
2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku
sól
biały pieprz
masło do smażenia i do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Przełóż na sitko, odciśnij i dobrze osącz. Fetę wyjmij z zalewy, pokrój w kostkę. Jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę. Roztrzep widelcem. Wsyp sól i biały pieprz (do smaku).
Cebulkę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć cebulkę. Mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż cukinię, smaż, aż wyparuje woda. Wtedy zdejmij cukinię z patelni, przestudź. W razie konieczności zlej nadmiar wody.
Przestudzoną cukinię wymieszaj z jajkami oraz serem. feta. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem i suszonym tymiankiem. Całość przelej do formy posmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180°C. Piecz przez 20-25 minut.
Nasza rada:
Jeśli uważasz, że ser feta jest zbyt słony, opłucz go pod bieżącą, zimną wodą. Następnie włóż do miseczki, zalej mlekiem i pozostaw na 2–4 godzin.
Frittata po hiszpańsku z ziemniakami, papryką i serem kozim
Składniki:
1 średnia cukinia
2 małe ziemniaki
2 małe kolorowe papryki
5 jajek
1/4 szklanki mleka sojowego
3 łyżki kremowego sera koziego
3 dymki
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Cukinię oczyść, pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, oczyść, opłucz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój na kawałki. Ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w plastry.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz włóż paprykę i smaż ją przez 1-2 minuty, mieszając. Potem dołóż ziemniaki oraz cukinię i dymki. Warzywa posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Jajka wbij do miseczki, roztrzep je z mlekiem oraz serkiem kozim. Posól do smaku. Masą jajeczną zalej podsmażone składniki na patelni. Smaż, aż spód dobrze się zetnie (5-6 minut). Potem patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Frittatę piecz ok. 15 minut.
Nasza rada:
Frittatę smaż na patelni z odpinaną rączką (lub przystosowaną do używania w piekarniku). Jeśli rączka twojej patelni jest plastikowa, owiń ją folią aluminiową.