Pyszne wypieki z cynamonem. Najlepsze przepisy na aromatyczne bułeczki i ciasta
Popularne w Skandynawii cynamonki są przepyszne i łatwe do przygotowania.
Fot. 123RF

Pyszne wypieki z cynamonem. Najlepsze przepisy na aromatyczne bułeczki i ciasta

Te wypieki z cynamonem zachwycają smakiem i aromatem! Proponujemy przepisy na popularne w Skandynawii bułeczki cynamonowe - cynamonki (Cinnamon Rolls), słynny estoński kringel, czyli drożdżowy wieniec z cynamonem, cynamonowe ciasto z jabłkami oraz babkę marmurkową z cynamonem. Palce lizać!

Ciasta i ciasteczka z cynamonem należą do jednych z najbardziej aromatycznych wypieków. Dlatego zachwycają się nimi ludzie na całym świecie. Na przykład popularne w Skandynawii cynamonki zyskały duży rozgłos i stały się popularne nawet w Polsce! Zobacz najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka z cynamonem.

Który cynamon jest lepszy – cejloński czy cassia?

W sklepach czy supermarketach znajdziemy najczęściej odmianę cynamonu zwaną cassia – ma on mocniejszy smak i jest tańszy, dlatego jest tak bardzo popularny. Zawiera on jednak dużo związków zwanych kumarynami, które w dużych dawkach mogą być toksyczne.

Cynamon cejloński, czyli ten "prawdziwy", ma stosunkowo niski poziom kumaryn, dlatego jest zdrowszy i bezpieczniejszy. 

Żaden rodzaj cynamonu nie zaszkodzi, jeśli będzie spożywany w małych ilościach – nie więcej niż 1 łyżeczka dziennie dla dorosłych, a dla dzieci mniej. Większe ilości mogą zaszkodzić. Cynamon spożywany w dużych ilościach może wchodzić w interakcje z lekami przepisywanymi na receptę, w tym lekami na cukrzycę, choroby serca i wątroby. Jeśli zażywasz leki na receptę, cierpisz na istotne schorzenia lub masz inne wątpliwości, porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym. W rzadkich przypadkach, u niektórych osób cynamon może wywołać też reakcję alergiczną. 

Jeśli jednak chodzi o wypieki z cynamonem, to nie ma się czego obawiać. Takie ilości aromatycznej przyprawy nam nie zaszkodzą, bez względu na to, czy użyjemy cynamonu cejlońskiego czy cassia. 

Drożdżowy wieniec z cynamonem (estoński kringel)

95073718_m_balance

Drożdżowy wieniec z cynamonem (estoński kringel).

123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: ok. 120 min.

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży 
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka, sól
  • 150 ml wody 
  • 70 g stopionego masła

Nadzienie cynamonowe

  • 80 g stopionego masła 
  • 1-2 łyżki cynamonu 
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkrusz i rozpuść w 100 ml ciepłego mleka z 2 łyżeczkami cukru. Wsyp 3 łyżki przesianej mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w cieple na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski.
  2. Dodaj resztę cukru, mleka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka, szczyptę soli i ciepłą wodę. Wyrób ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryj i odstaw w cieple, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
  3. Ciasto krótko zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj stopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem. Zwiń w ciasny rulon. Przetnij wzdłuż. Skręć wokół siebie, formując wianek. Włóż go do blaszki wyłożonej pergaminem.
  4. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj resztą masła, posyp cukrem i cynamonem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 minut. Polukruj lub oprósz cukrem pudrem.

Bułeczki cynamonowe - cynamonki (Cinnamon Rolls)

71500905_m_balance

Bułeczki cynamonowe - cynamonki (Cinnamon Rolls). 

123RF

Liczba porcji: 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 120 min.

Składniki 

  • 30 g świeżych drożdży 
  • 50 g cukru, sól
  • 250 ml mleka 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 jajko + 2 żółtka 
  • 70 g masła 
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania

Nadzienie cynamonowe

  • 70 g stopionego masła 
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru 
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkrusz i rozpuść w 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Przykryj i odstaw w cieple do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn, jajko, żółtka i resztę mleka. Wyrób ciasto, pod koniec dodając miękkie masło. Przykryj i odstaw w cieple do wyrośnięcia. 
  3. Ciasto krótko zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Podziel na 2 części i rozwałkuj na placki (30 x 30 cm). Posmaruj je stopionym masłem. Posyp cukrami, cynamonem i skórką cytrynową. Zroluj i pokrój na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm.
  4. Ułóż je na wyłożonej pergaminem dużej blasze, zachowując odstęp. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Oblej lukrem cytrynowym.

Ciasto z jabłkami i cynamonem

16220782_m_balance

Ciasto z jabłkami i cynamonem.

123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: ok. 60 min.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 1,5 łyżki cynamonu 
  • 3 jajka 
  • kardamon 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2-3 jabłka

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem oraz szczyptą kardamonu. W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem i jogurtem. Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj szpatułką. 
  2. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem formy o śr. 24 cm. Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Ułóż na cieście, lekko je wciskając. Piecz ok. 45 minut w 180°C. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i cynamonem

Babka marmurkowa z cynamonem 

18936052_m

Babka marmurkowa z cynamonem.

123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: ok. 65 min.

Składniki

  • 200 g margaryny 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj po 1 jajku. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką. Do 1/4 ciasta wmieszaj cynamon. Dużą keksówkę wyłóż pergaminem.
  2. Wlej do niej 1/3 jasnego ciasta. Na nim rozprowadź 1/2 cynamonowego ciasta. Kolejno wlewaj 1/3 ciasta jasnego, resztę ciasta cynamonowego i pozostałe jasne. Delikatnie przemieszaj długą wykałaczką, tworząc marmurkowy wzorek. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut - do tzw. suchego patyczka. Oblej polewą karmelową, czekoladową lub oprósz cukrem pudrem.

Czytaj więcej