Dieta przy stłuszczonej wątrobie opiera się na lekkostrawnych produktach
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Co jeść przy stłuszczonej wątrobie? Lista produktów polecanych i zakazanych plus przepisy na zdrowe dania
10.08.2021 17:26
Stłuszczenie wątroby nie jest groźną chorobą, ale nieleczone prowadzi do niebezpiecznych powikłań. Dlatego konieczne jest wprowadzenie zdrowej diety. Powinna odciążać wątrobę, ale też odżywiać ją, aby powoli mogła się oczyszczać z przerostu tkanki tłuszczowej i wrócić do dawnej formy. Co można jeść, a czego należy unikać? Przepisy na lekkostrawne dania.
Stłuszczenie wątroby polega na odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby. Główne przyczyny choroby to nadużywanie alkoholu, nadwaga i otyłość. Jej pojawieniu sprzyjają ponadto leki hormonalne, cukrzyca i zaburzenia gospodarki lipidowej. Stłuszczenie występuje również przy stanach zapalnych wątroby. Nieleczone schorzenie prowadzi do włóknienia i marskości wątroby, co z kolei może doprowadzić do nowotworu tego organu.
Leczenie stłuszczenia polega przede wszystkim na stosowaniu odpowiedniej diety. W takim planie żywieniowym powinny znaleźć się substancje lipotropowe, które uwalniają nadmiar tłuszczy z wątroby. Są to cholina, betaina, metionina, foliany, witaminy B, A, E, C, inozytol, flawonoidy, bakterie probiotyczne, koenzym Q10, magnez, cynk, siarka, chlorofil.
Jedz regularnie 5 niedużych posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach. Nie pomijaj żadnego i nie podjadaj pomiędzy nimi.
Wybieraj produkty chude, np. jogurt grecki zastąp naturalnym, a tłusty twaróg chudym. W każdym posiłku powinna znaleźć się porcja warzyw lub owoców (porcja to twoja zaciśnięta pięść). Stawiaj na warzywa surowe lub lekko duszone. Jedz węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz ziemniaki, biały ryż i białe pieczywo. Nie smaż, jedz potrawy gotowane, duszone i pieczone bez obsmażania.
Nawadniaj organizm, pij minimum 1,5 litra płynów dziennie, zwłaszcza w upalne dni.
Co jeść przy stłuszczonej wątrobie?
Dieta dla wątroby oparta jest na lekkostrawnych produktach wspomagających pracę tego narządu. Dozwolone są niemal wszystkie warzywa, chude mięso i wędliny oraz pełnoziarniste pieczywo oraz razowy makaron.
Produkty zalecane:
Kasza gryczana,
amarantus,
komosa ryżowa,
ryż brązowy,
pieczywo żytnie
indyk i kurczak bez skóry,
wołowina
Brokuły,
kalafior,
marchew,
seler,
dynia,
szpinak,
rukola,
kapusta,
cukinia,
bakłażan,
kapary,
botwina,
kiełki,
szparagi
napój sojowy i orkiszowy,
chude mleko i twaróg,
jogurt,
kefir,
zsiadłe mleko
Oliwa,
olej lniany,
olej z czarnuszki
Suszone owoce,
truskawki,
maliny,
jagody,
cytryny,
aronia,
porzeczki,
wiśnie
natka pietruszki,
kolendra,
koper,
bazylia,
oregano,
tymianek,
liść laurowy
Czego nie jeść przy stłuszczonej wątrobie?
Przy stłuszczeniu wątroby konieczna jest dieta lekkostrawna. Wykluczone jest spożywanie alkoholu i bardzo tłustych i wysoko przetworzonych potraw. Unikać należy też słodyczy i fast foodów.
Produkty niewskazane:
Masło,
margaryny twarde,
smalec,
słonina,
boczek,
salceson,
pasztet,
mięso marynowane,
wędzone wędliny
pikantne i tłuste mięso i rosół
Cukier,
słodycze,
czekolada mleczna
marynowane warzywa
lane ciasto,
ciasto francuskie,
jasne pieczywo i makaron,
zasmażka
solone orzeszki,
chipsy,
paluszki
hamburgery,
pizza,
zapiekanki
sosy i zupy w proszku
tłuste mleko i sery,
śmietana
sól powyżej 5 g dziennie (łyżeczka)
Czosnek w diecie dla wątroby
Czosnek jest źródłem siarki, allicyny, selenu i glutationu. Związki te aktywizują enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn i ubocznych produktów przemiany materii z organizmu. Takie działanie odciąża wątrobę i ogranicza magazynowanie w niej toksyn. Związki te przyczyniają się też do zwiększenia produkcji kwasów żółciowych. Dzięki temu szybciej i łatwiej trawimy pokarm, a żółć nie zalega w woreczku żółciowym i nie wywołuje stanów zapalnych.
Przepisy na lekkostrawne dania przy stłuszczonej wątrobie
Roladki z indyka ze szpinakiem i kaszą owsianą
Szpinak jest źródłem chlorofilu, który pełni funkcję ochronną dla wątroby i przyspiesza jej detoksykację. Zaś kasza owsiana ma niski indeks glikemiczny.
Składniki:
mięso indyka, 100 g
2 garście szpinaku, 50 g
łyżka oliwy
cebula dymka
plaster odtłuszczonego sera żółtego, 10 g
łyżka szczypiorku
1 małe jajko
łyżka płatków owsianych, 10 g
po szczypcie soli ziołowej, pieprzu, imbiru
1/3 łyżeczki oregano
3 łyżki suchej kaszy owsianej, 45 g
Sposób przygotowania:
Szpinak duś na patelni, aż zwiędnie. Przełóż szpinak do miski, dodaj jajko, płatki, pokrojoną cebulę, szczypior i ser, przyprawy, zioła i wymieszaj.
Mięso rozbij, nałóż nadzienie, zwiń, zepnij wykałaczką i posmaruj oliwą.
Piecz w 180 st. przez 30 min. Podawaj z ugotowana kaszą.
Pieczony dorsz z batatem, cukinią i kurkumą
Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, zaś batat i cukinia bogate są w witaminy i flawonoidy, które poprawiają funkcje wątroby.
Składniki:
filet z dorsza, 150 g
2 łyżeczki oliwy
1/2 batata, 100 g
łyżka natki pietruszki
1/2 cukinii, 150 g
po szczypcie pieprzu, kurkumy
łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Batat pokrój w słupki, a cukinię w kostkę. Skrop je oliwą i piecz przez 20 minut w 200 st.
Rybę natrzyj sokiem z cytryny, kurkumą, pieprzem, natką pietruszki i piecz 15 minut w 200 st. Upieczone warzywa podawaj z rybą.
Kotlety z soczewicy z sosem jogurtowym
Żółtko i soczewica zawierają cholinę, która jest podstawowym budulcem błony komórkowej komórek wątroby. Wpływa ona również na prawidłowy metabolizm tłuszczów.
Składniki:
Kotleciki:
1/2 szklanki suchej soczewicy, 90 g
jajko
2 łyżki razowej bułki tartej, 20 g
łyżeczka oliwy
po szczypcie soli ziołowej, pieprzu, majeranku
łyżka natki pietruszki
3 łyżki suchej komosy ryżowej, 45 g
Sos jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g
łyżeczka koperku
łyżeczka soku cytrynowego
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj w wodzie (15-20 min). Odsącz i wystudź soczewicę, a następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki, majeranek, pieprz, sól i wymieszaj.
Z masy uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. przez 15-20 min.
Składniki sosu zmiksuj. Upieczone kotleciki podawaj z ugotowaną komosą i sosem jogurtowym.
Komosa z awokado, serem białym i pomidorami
Awokado i pomidory zawierają glutation, który pomaga organizmowi pozbyć się metali ciężkich. A komosa to dobre źródło białka.
Składniki:
3 łyżki suchej komosy ryżowej, 35 g
1/2 awokado 70 g
2 pomidory, 240 g
ząbek czosnku
2 plastry chudego sera białego, 50 g
2 łyżeczki oliwy
po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano
po szczypcie soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę w osolonej wodzie.
Pomidory, czosnek i awokado pokrój i podduś z dodatkiem oliwy, pieprzu, soli, oregano i bazylii. Pod koniec duszenia do warzyw dodaj ugotowaną komosę, wymieszaj i lekko podgrzej.
Na talerz wyłóż komosę z warzywami i posyp pokruszonym serem.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.