Co jeść przy stłuszczonej wątrobie? Lista produktów polecanych i zakazanych plus przepisy na zdrowe dania
Dieta przy stłuszczonej wątrobie opiera się na lekkostrawnych produktach
Fot. 123rf.com

Co jeść przy stłuszczonej wątrobie? Lista produktów polecanych i zakazanych plus przepisy na zdrowe dania

Stłuszczenie wątroby nie jest groźną chorobą, ale nieleczone prowadzi do niebezpiecznych powikłań. Dlatego konieczne jest wprowadzenie zdrowej diety. Powinna odciążać wątrobę, ale też odżywiać ją, aby powoli mogła się oczyszczać z przerostu tkanki tłuszczowej i wrócić do dawnej formy. Co można jeść, a czego należy unikać? Przepisy na lekkostrawne dania. 

Stłuszczenie wątroby polega na odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby. Główne przyczyny choroby to nadużywanie alkoholu, nadwaga i otyłość. Jej pojawieniu sprzyjają ponadto leki hormonalne, cukrzyca i zaburzenia gospodarki lipidowej. Stłuszczenie występuje również przy stanach zapalnych wątroby. Nieleczone schorzenie prowadzi do włóknienia i marskości wątroby, co z kolei może doprowadzić do nowotworu tego organu. 

Leczenie stłuszczenia polega przede wszystkim na stosowaniu odpowiedniej diety. W takim planie żywieniowym powinny znaleźć się substancje lipotropowe, które uwalniają nadmiar tłuszczy z wątroby. Są to cholina, betaina, metionina, foliany, witaminy B, A, E, C, inozytol, flawonoidy, bakterie probiotyczne, koenzym Q10, magnez, cynk, siarka, chlorofil.

Konieczna jest całkowita abstynencja. 

 

Zasady diety przy stłuszczonej wątrobie

Jedz regularnie 5 niedużych posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach. Nie pomijaj żadnego i nie podjadaj pomiędzy nimi.

Wybieraj produkty chude, np. jogurt grecki zastąp naturalnym, a tłusty twaróg chudym. W każdym posiłku powinna znaleźć się porcja warzyw lub owoców (porcja to twoja zaciśnięta pięść). Stawiaj na warzywa surowe lub lekko duszone. Jedz węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz ziemniaki, biały ryż i białe pieczywo. Nie smaż, jedz potrawy gotowane, duszone i pieczone bez obsmażania.

Nawadniaj organizm, pij minimum 1,5 litra płynów dziennie, zwłaszcza w upalne dni.

Co jeść przy stłuszczonej wątrobie?

61924732_m
W diecie przy stłuszczonej wątrobie możesz jeść prawie wszystkie warzywa i większość owoców
Fot. 123rf.com

Dieta dla wątroby oparta jest na lekkostrawnych produktach wspomagających pracę tego narządu. Dozwolone są niemal wszystkie warzywa, chude mięso i wędliny oraz pełnoziarniste pieczywo oraz razowy makaron. 

Produkty zalecane:

  • Kasza gryczana,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa,
  • ryż brązowy,
  • pieczywo żytnie
  • indyk i kurczak bez skóry,
  • wołowina
  • Brokuły,
  • kalafior,
  • marchew,
  • seler,
  • dynia,
  • szpinak,
  • rukola,
  • kapusta,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • kapary,
  • botwina,
  • kiełki,
  • szparagi
  • napój sojowy i orkiszowy,
  • chude mleko i twaróg,
  • jogurt,
  • kefir,
  • zsiadłe mleko
  • Oliwa,
  • olej lniany,
  • olej z czarnuszki
  • Suszone owoce,
  • truskawki,
  • maliny,
  • jagody,
  • cytryny,
  • aronia,
  • porzeczki,
  • wiśnie
  • natka pietruszki,
  • kolendra,
  • koper,
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • liść laurowy

Czego nie jeść przy stłuszczonej wątrobie?

55283534_m
Przy stłuszczonej wątrobie zapomnij o fast foodach i niezdrowych przekąskach
Fot. 123rf.com

Przy stłuszczeniu wątroby konieczna jest dieta lekkostrawna. Wykluczone jest spożywanie alkoholu i bardzo tłustych i wysoko przetworzonych potraw. Unikać należy też słodyczy i fast foodów. 

Produkty niewskazane:

  • Masło,
  • margaryny twarde,
  • smalec,
  • słonina,
  • boczek,
  • salceson,
  • pasztet,
  • mięso marynowane,
  • wędzone wędliny
  • pikantne i tłuste mięso i rosół
  • Cukier,
  • słodycze,
  • czekolada mleczna
  • marynowane warzywa
  • lane ciasto,
  • ciasto francuskie,
  • jasne pieczywo i makaron,
  • zasmażka
  • solone orzeszki,
  • chipsy,
  • paluszki
  • hamburgery,
  • pizza,
  • zapiekanki
  • sosy i zupy w proszku
  • tłuste mleko i sery,
  • śmietana
  • sól powyżej 5 g dziennie (łyżeczka)

Czosnek w diecie dla wątroby

Czosnek jest źródłem siarki, allicyny, selenu i glutationu. Związki te aktywizują enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn i ubocznych produktów przemiany materii z organizmu. Takie działanie odciąża wątrobę i ogranicza magazynowanie w niej toksyn. Związki te przyczyniają się też do zwiększenia produkcji kwasów żółciowych. Dzięki temu szybciej i łatwiej trawimy pokarm, a żółć nie zalega w woreczku żółciowym i nie wywołuje stanów zapalnych.

 

Przepisy na lekkostrawne dania przy stłuszczonej wątrobie

Roladki z indyka ze szpinakiem i kaszą owsianą

Szpinak jest źródłem chlorofilu, który pełni funkcję ochronną dla wątroby i przyspiesza jej detoksykację. Zaś kasza owsiana ma niski indeks glikemiczny.

Składniki:

  • mięso indyka, 100 g
  • 2 garście szpinaku, 50 g
  • łyżka oliwy
  • cebula dymka
  • plaster odtłuszczonego sera żółtego, 10 g
  • łyżka szczypiorku
  • 1 małe jajko
  • łyżka płatków owsianych, 10 g
  • po szczypcie soli ziołowej, pieprzu, imbiru
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 3 łyżki suchej kaszy owsianej, 45 g

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak duś na patelni, aż zwiędnie. Przełóż szpinak do miski, dodaj jajko, płatki, pokrojoną cebulę, szczypior i ser, przyprawy, zioła i wymieszaj.
  2. Mięso rozbij, nałóż nadzienie, zwiń, zepnij wykałaczką i posmaruj oliwą.
  3. Piecz w 180 st. przez 30 min. Podawaj z ugotowana kaszą.

Pieczony dorsz z batatem, cukinią i kurkumą

Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, zaś batat i cukinia bogate są w witaminy i flawonoidy, które poprawiają funkcje wątroby.

Składniki:

  • filet z dorsza, 150 g
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 batata, 100 g
  • łyżka natki pietruszki
  • 1/2 cukinii, 150 g
  • po szczypcie pieprzu, kurkumy
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Batat pokrój w słupki, a cukinię w kostkę. Skrop je oliwą i piecz przez 20 minut w 200 st.
  2. Rybę natrzyj sokiem z cytryny, kurkumą, pieprzem, natką pietruszki i piecz 15 minut w 200 st. Upieczone warzywa podawaj z rybą.

Kotlety z soczewicy z sosem jogurtowym

Żółtko i soczewica zawierają cholinę, która jest podstawowym budulcem błony komórkowej komórek wątroby. Wpływa ona również na prawidłowy metabolizm tłuszczów.

Składniki:

Kotleciki:

  • 1/2 szklanki suchej soczewicy, 90 g
  • jajko
  • 2 łyżki razowej bułki tartej, 20 g
  • łyżeczka oliwy
  • po szczypcie soli ziołowej, pieprzu, majeranku
  • łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki suchej komosy ryżowej, 45 g

Sos jogurtowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g
  • łyżeczka koperku
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj w wodzie (15-20 min). Odsącz i wystudź soczewicę, a następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki, majeranek, pieprz, sól i wymieszaj.
  2. Z masy uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. przez 15-20 min.
  3. Składniki sosu zmiksuj. Upieczone kotleciki podawaj z ugotowaną komosą i sosem jogurtowym.

Komosa z awokado, serem białym i pomidorami

Awokado i pomidory zawierają glutation, który pomaga organizmowi pozbyć się metali ciężkich. A komosa to dobre źródło białka.

Składniki:

  • 3 łyżki suchej komosy ryżowej, 35 g
  • 1/2 awokado 70 g
  • 2 pomidory, 240 g
  • ząbek czosnku
  • 2 plastry chudego sera białego, 50 g
  • 2 łyżeczki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano
  • po szczypcie soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj komosę w osolonej wodzie.
  2. Pomidory, czosnek i awokado pokrój i podduś z dodatkiem oliwy, pieprzu, soli, oregano i bazylii. Pod koniec duszenia do warzyw dodaj ugotowaną komosę, wymieszaj i lekko podgrzej.
  3. Na talerz wyłóż komosę z warzywami i posyp pokruszonym serem.

 

Czytaj więcej