Dieta przy stłuszczonej wątrobie opiera się na lekkostrawnych produktach
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Co jeść przy stłuszczonej wątrobie? Lista produktów polecanych i zakazanych plus przepisy na zdrowe dania
11.06.2025 11:26
Stłuszczenie wątroby nie jest groźną chorobą, ale nieleczone prowadzi do niebezpiecznych powikłań. Dlatego konieczne jest wprowadzenie zdrowej diety. Powinna odciążać wątrobę, ale też odżywiać ją, aby powoli mogła się oczyszczać z przerostu tkanki tłuszczowej i wrócić do dawnej formy. Co można jeść, a czego należy unikać? Przepisy na lekkostrawne dania.
Stłuszczenie wątroby polega na odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby. Główne przyczyny choroby to nadużywanie alkoholu, nadwaga i otyłość. Jej pojawieniu sprzyjają ponadto leki hormonalne, cukrzyca i zaburzenia gospodarki lipidowej. Stłuszczenie występuje również przy stanach zapalnych wątroby. Nieleczone schorzenie prowadzi do włóknienia i marskości wątroby, co z kolei może doprowadzić do nowotworu tego organu.
Leczenie stłuszczenia polega przede wszystkim na stosowaniu odpowiedniej diety. W takim planie żywieniowym powinny znaleźć się substancje lipotropowe, które uwalniają nadmiar tłuszczy z wątroby. Są to cholina, betaina, metionina, foliany, witaminy B, A, E, C, inozytol, flawonoidy, bakterie probiotyczne, koenzym Q10, magnez, cynk, siarka, chlorofil.
Jedz regularnie 5 niedużych posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach. Nie pomijaj żadnego i nie podjadaj pomiędzy nimi.
Wybieraj produkty chude, np. jogurt grecki zastąp naturalnym, a tłusty twaróg chudym. W każdym posiłku powinna znaleźć się porcja warzyw lub owoców (porcja to twoja zaciśnięta pięść). Stawiaj na warzywa surowe lub lekko duszone. Jedz węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz ziemniaki, biały ryż i białe pieczywo. Nie smaż, jedz potrawy gotowane, duszone i pieczone bez obsmażania.
Nawadniaj organizm, pij minimum 1,5 litra płynów dziennie, zwłaszcza w upalne dni.
Co jeść przy stłuszczonej wątrobie?
W diecie przy stłuszczonej wątrobie możesz jeść prawie wszystkie warzywa i większość owocówFot. 123rf.com
Dieta dla wątroby oparta jest na lekkostrawnych produktach wspomagających pracę tego narządu. Dozwolone są niemal wszystkie warzywa, chude mięso i wędliny oraz pełnoziarniste pieczywo oraz razowy makaron.
Produkty zalecane:
Kasza gryczana,
amarantus,
komosa ryżowa,
ryż brązowy,
pieczywo żytnie
indyk i kurczak bez skóry,
wołowina
Brokuły,
kalafior,
marchew,
seler,
dynia,
szpinak,
rukola,
kapusta,
cukinia,
bakłażan,
kapary,
botwina,
kiełki,
szparagi
napój sojowy i orkiszowy,
chude mleko i twaróg,
jogurt,
kefir,
zsiadłe mleko
Oliwa,
olej lniany,
olej z czarnuszki
Suszone owoce,
truskawki,
maliny,
jagody,
cytryny,
aronia,
porzeczki,
wiśnie
natka pietruszki,
kolendra,
koper,
bazylia,
oregano,
tymianek,
liść laurowy
Czego nie jeść przy stłuszczonej wątrobie?
Przy stłuszczonej wątrobie zapomnij o fast foodach i niezdrowych przekąskachFot. 123rf.com
Przy stłuszczeniu wątroby konieczna jest dieta lekkostrawna. Wykluczone jest spożywanie alkoholu i bardzo tłustych i wysoko przetworzonych potraw. Unikać należy też słodyczy i fast foodów.
Produkty niewskazane:
Masło,
margaryny twarde,
smalec,
słonina,
boczek,
salceson,
pasztet,
mięso marynowane,
wędzone wędliny
pikantne i tłuste mięso i rosół
Cukier,
słodycze,
czekolada mleczna
marynowane warzywa
lane ciasto,
ciasto francuskie,
jasne pieczywo i makaron,
zasmażka
solone orzeszki,
chipsy,
paluszki
hamburgery,
pizza,
zapiekanki
sosy i zupy w proszku
tłuste mleko i sery,
śmietana
sól powyżej 5 g dziennie (łyżeczka)
Czosnek w diecie dla wątroby
Czosnek jest źródłem siarki, allicyny, selenu i glutationu. Związki te aktywizują enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn i ubocznych produktów przemiany materii z organizmu. Takie działanie odciąża wątrobę i ogranicza magazynowanie w niej toksyn. Związki te przyczyniają się też do zwiększenia produkcji kwasów żółciowych. Dzięki temu szybciej i łatwiej trawimy pokarm, a żółć nie zalega w woreczku żółciowym i nie wywołuje stanów zapalnych.
Przepisy na lekkostrawne dania przy stłuszczonej wątrobie
Roladki z indyka ze szpinakiem i kaszą owsianą
Szpinak jest źródłem chlorofilu, który pełni funkcję ochronną dla wątroby i przyspiesza jej detoksykację. Zaś kasza owsiana ma niski indeks glikemiczny.
Składniki:
mięso indyka, 100 g
2 garście szpinaku, 50 g
łyżka oliwy
cebula dymka
plaster odtłuszczonego sera żółtego, 10 g
łyżka szczypiorku
1 małe jajko
łyżka płatków owsianych, 10 g
po szczypcie soli ziołowej, pieprzu, imbiru
1/3 łyżeczki oregano
3 łyżki suchej kaszy owsianej, 45 g
Sposób przygotowania:
Szpinak duś na patelni, aż zwiędnie. Przełóż szpinak do miski, dodaj jajko, płatki, pokrojoną cebulę, szczypior i ser, przyprawy, zioła i wymieszaj.
Mięso rozbij, nałóż nadzienie, zwiń, zepnij wykałaczką i posmaruj oliwą.
Piecz w 180 st. przez 30 min. Podawaj z ugotowana kaszą.
Pieczony dorsz z batatem, cukinią i kurkumą
Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, zaś batat i cukinia bogate są w witaminy i flawonoidy, które poprawiają funkcje wątroby.
Składniki:
filet z dorsza, 150 g
2 łyżeczki oliwy
1/2 batata, 100 g
łyżka natki pietruszki
1/2 cukinii, 150 g
po szczypcie pieprzu, kurkumy
łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Batat pokrój w słupki, a cukinię w kostkę. Skrop je oliwą i piecz przez 20 minut w 200 st.
Rybę natrzyj sokiem z cytryny, kurkumą, pieprzem, natką pietruszki i piecz 15 minut w 200 st. Upieczone warzywa podawaj z rybą.
Kotlety z soczewicy z sosem jogurtowym
Żółtko i soczewica zawierają cholinę, która jest podstawowym budulcem błony komórkowej komórek wątroby. Wpływa ona również na prawidłowy metabolizm tłuszczów.
Składniki:
Kotleciki:
1/2 szklanki suchej soczewicy, 90 g
jajko
2 łyżki razowej bułki tartej, 20 g
łyżeczka oliwy
po szczypcie soli ziołowej, pieprzu, majeranku
łyżka natki pietruszki
3 łyżki suchej komosy ryżowej, 45 g
Sos jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g
łyżeczka koperku
łyżeczka soku cytrynowego
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj w wodzie (15-20 min). Odsącz i wystudź soczewicę, a następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki, majeranek, pieprz, sól i wymieszaj.
Z masy uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. przez 15-20 min.
Składniki sosu zmiksuj. Upieczone kotleciki podawaj z ugotowaną komosą i sosem jogurtowym.
Komosa z awokado, serem białym i pomidorami
Awokado i pomidory zawierają glutation, który pomaga organizmowi pozbyć się metali ciężkich. A komosa to dobre źródło białka.
Składniki:
3 łyżki suchej komosy ryżowej, 35 g
1/2 awokado 70 g
2 pomidory, 240 g
ząbek czosnku
2 plastry chudego sera białego, 50 g
2 łyżeczki oliwy
po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano
po szczypcie soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę w osolonej wodzie.
Pomidory, czosnek i awokado pokrój i podduś z dodatkiem oliwy, pieprzu, soli, oregano i bazylii. Pod koniec duszenia do warzyw dodaj ugotowaną komosę, wymieszaj i lekko podgrzej.
Na talerz wyłóż komosę z warzywami i posyp pokruszonym serem.