Stosujesz leki przeciwzakrzepowe? Sprawdź, co jeść, a czego unikać przy zakrzepicy
Przy zakrzepicy jedz produkty z małą ilością witaminy K
Fot. 123RF

Stosujesz leki przeciwzakrzepowe? Sprawdź, co jeść, a czego unikać przy zakrzepicy

Dieta przy lekach przeciwzakrzepowych powinna być uboga w składniki działające prozakrzepowo, głównie witaminę K, a bogata w produkty rozrzedzające krew. Zobacz jej zasady oraz co jeść, a czego nie wolno spożywać, jeśli cierpisz na zakrzepicę i musisz brać leki.

Krzepliwość krwi chroni organizm przed nadmierną jej utratą. Jednak przy zakrzepicy - chorobie nadmiernej krzepliwości - dochodzi do powstawania skrzeplin w naczyniach krwionośnych – mogą zostać przeniesione np. do serca, powodując jego niedokrwienie. Stosuje się wówczas leki przeciwzakrzepowe i dietę. Przeczytaj, jak ją stosować i jakich produktów unikać.

Zasady diety przy lekach zakrzepowych

  1. Ogranicz spożywanie zielonych warzyw (źródło witaminy K). 
  2. Wybieraj mąkę zbożową z pełnego ziarna lub mieszaj mąkę jasną z ciemną w proporcji pół na pół. 
  3. Codziennie spożywaj tłuszcze nienasycone, np. oleje roślinne, tłuste ryby morskie, niesolone orzechy. 
  4. Ogranicz spożywanie mięsa do 2 razy w tygodniu. W zastępstwie warto jeść nabiał i nasiona roślin strączkowych – źródła białka.
  5. Posiłki jedz co 3-4 godziny, ostatni 2-3 godziny przed snem.

Produkty zalecane na diecie przy zakrzepicy

  • Białko – chude mleko i twaróg, indyk i kurczak bez skóry, królik, cielęcina, jogurt naturalny, kefir naturalny
  • Węglowodany złożone – kasza gryczana i pęczak, makaron i pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, otręby pszenne i żytnie, płatki gryczane, owsiane i żytnie 
  • Z małą ilością witaminy Kowoce: jabłka, cytrusy, brzoskwinie, maliny, wiśnie, truskawki, morele, arbuz, warzywa: marchew, ziemniaki, dynia, rzodkiewki, papryka, seler korzeniowy, pomidor, buraki, grzyby, soczewica
  • Ryby i tłuszcze – ryby morskie, oliwa, migdały, nasiona, orzechy włoskie 
  • Z witaminą C – papryka, banany, liczi, mandarynki

Produkty niewskazane dla chorych na zakrzepicę

  • Zawierające cukier – ciasta, kremy, biała mąka, biały ryż
  • Zawierające witaminę K – np. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły, kiełki brokułów, śliwki suszone, rabarbar, borówki, rzeżucha, bazylia, olej rzepakowy, botwina, kapusta, brukselka, sałatka, awokado, szczypiorek, groszek, orzechy pistacjowe, kiwi, jeżyny, cykoria, szczaw, granat, winogrona, figi suszone
  • Zawierające kumaryny – działają antagonistycznie do witaminy K, dlatego, że blokują jej działanie. Dzięki temu nie wpływa ona na powstawanie czynników krzepnięcia, a krew staje się rzadsza. Naturalne pochodne kumaryny znajdują się w cynamonie, malinach, owocach cytrusowych, pomidorach, papryce, korze kasztanowca.

Przykładowe dania na diecie przeciwzakrzepowej

Dania w diecie przy zakrzepicy i lekach przeciwzakrzepowych powinny być lekkostrawne, zawierające ryby oraz warzywa i owoce z małą ilością witaminy K, za to bogate w witaminę C. 

Pieczony łosoś

14117469_m
Pieczony łosoś jest dobry dla osób chorujących na zakrzepicę. 
123RF

To danie obniży poziom złego cholesterolu. Łosoś jest źródłem kwasów omega-3 (EPA, DHA), które mają działanie przeciwzakrzepowe i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Nadmiar cholesterolu sprzyja powstawaniu zakrzepów.

Składniki:

  • 2 dzwonka łososia bez skóry ok. 150 g 
  • 1/2 cytryny (50 g),
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (40-60 g) 
  • 1 łyżka oliwy (10 ml)
  • sól i pieprz ziołowy
  • szczypta kurkumy 
  • 3 łyżki ryżu brązowego (45-50 g suchego)

Przygotowanie:

  1. Obierz cytrynę i pokrój w plasterki, z 1 plastra wyciśnij sok. Do jogurtu dodaj sok, kurkumę, sól i pieprz. Odstaw.
  2. Rybę posmaruj oliwą, obłóż cytryną i oprósz przyprawami. Ułóż na blasze, piecz przez ok. 15 minut w 180 st.
  3. Rybę podawaj z sosem jogurtowo-cytrynowanym i ugotowanym ryżem (ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu).

Naleśniki z jabłkiem i gruszką

140970268_m
Naleśniki z jabłkiem i gruszką jedz na diecie przeciwzakrzpowej.
123RF

To danie rozszerzy naczynia krwionośne. Polifenole zawarte w jabłkach i gruszkach mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko ich uszkodzenia. Biorą udział w utrzymaniu równowagi układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Składniki:

Ciasto 

  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (30-40 g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (1,5 g)

Farsz 

  • 1/2 jabłka (70 g) 
  • 1/2 gruszki (70 g) 
  • 1 łyżka ricotty (25 g) 
  • 1 łyżka soku cytrynowego (10 ml)
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto – zamiast mleka możesz użyć wody gazowanej, dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste. Na patelni posmarowanej olejem usmaż cienkie naleśniki.
  2. Naleśniki posmaruj ricottą, rozłóż pokrojone w plasterki owoce, skrop je sokiem cytrynowym, posyp cynamonem, złóż naleśniki w „chusteczkę”. Podawaj od razu.

 

Czytaj więcej