Zakrzepica polega na powstaniu skrzepów w żyłach głębokich. Zaniedbanie choroby prowadzi do zatorów. Można zmniejszyć ryzyko niebezpiecznych powikłań, stosując leki przepisane przez specjalistę, a także dodatkowo wzbogacając dietę w produkty rozrzedzające krew. Co zawiera dieta przeciwzakrzepowa?
Imbir zawiera gingerol, który rozpuszcza skrzepy w naczyniach krwionośnych. Hamuje sklejanie się płytek krwi i rozwój zmian miażdżycowych, reguluje ciśnienie oraz stężenie cholesterolu. Codziennie dodawaj np. do herbaty 1/2 łyżeczki startego imbiru.
Mnóstwo w nim flawonoli – związków zmniejszających ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu. Uwaga: tak działa tylko prawdziwe (nie granulowane, słodzone) kakao. Dodawaj je (1 łyżeczkę) do kubka chudego mleka na dobranoc.
Są bogate w witaminę E, której nie może zabraknąć w diecie przeciwzakrzepowej. Składnik ten uelastycznia żyły, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Idealna porcja to 1 garść całych lub 2 łyżki mielonych orzechów oraz migdałów.
Ze względu na dużą zawartość siarki organicznej i allicyny (enzymu, który wpływa na prawidłową pracę układu krążenia), hamują powstawanie skrzeplin. Efekt można uzyskać, spożywając pokrojoną i sparzoną cebulę oraz świeży posiekany czosnek. Dodawaj je do sałatek lub kanapek.
Ich skórka skrywa resveratrol, który przeciwdziała tworzeniu się skrzepów i zatorów, a tym samym zakrzepicy, miażdżycy oraz chorobom serca. Zalecane jest jedzenie minimum 20 dag ciemnych winogron (ze skórką) dziennie lub wypijanie szklanki soku z tych owoców.
Dzięki organicznym związkom chemicznym owoce te skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne i rozszerzają je, zapobiegają powstawaniu żylaków oraz zatorów. Rodzic może spożywać żurawinę w postaci suszonej, mrożonej (po garści dziennie) lub pić pół szklanki soku.