Przedstawiamy od A do Z spis najbardziej popularnych przypraw, które warto mieć w kuchni. Sprawdź, do jakich potraw ich używać, a także przy jakich dolegliwościach je stosować. Podpowiadamy też, jak przechowywać przyprawy i kiedy je dodawać do dań, by nie straciły swych cennych właściwości zdrowotnych.
Przyprawy są w kuchni niezastąpione – nadają potrawom smak i aromat, ale mają też dobroczynny wpływ na zdrowie. Odpowiednio zastosowane często wspomagają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, a także przyspieszają przemianę materii, co ułatwia schudnięcie. Przyprawy mogą również leczyć:
Ta roślina pochodzi z Azji Południowej. Do Europy przywędrowała w XVI wieku. Anyż ma charakterystyczny zapach podobny nieco do zapachu kminku, ale ostrzejszy i bardziej słodki, oraz ostry, gorzkawy smak. Anyż pobudza apetyt, reguluje pracę żołądka i zapobiega wzdęciom.
Anyż najlepiej stosować do:
Ta pochodząca z Ameryki Południowej przyprawa jest bardzo ostra. Stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, węgierskiej oraz chińskiej. Chili to roślina bogata w witaminę C. Ma również właściwości antyrakowe, antymiażdżycowe i przyspieszające proces przemiany materii.
Chili doskonale pasuje do:
Jest mieszanką wielu przypraw. W jej skład może wchodzić ponad dwadzieścia ziół i dodatków, m.in.: kurkuma, kolendra, czarny i biały pieprz, kmin azjatycki, chili, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa. Przyprawa ta ułatwia trawienie i działa żółciopędnie. Curry szczególnie często używa się do barwienia ryżu, któremu nadaje ładny żółty kolor, ale nie tylko.
Curry stosuje się do:
Przyprawa ta pochodzi z Cejlonu, a uzyskiwana jest z wysuszonej kory cynamonowców. Cynamon ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Ponadto wspomaga trawienie, reguluje perystaltykę jelit.
Cynamon charakteryzuje się słodkawym, korzennym smakiem.
Cynamon najczęściej stosuje się do:
Cząber ma silnie korzenny zapach, a w smaku przypomina nieco pieprz. Cząber działa wiatropędnie, pomaga też w przyswajaniu i trawieniu tłustych potraw. Ponadto ma działanie antybakteryjne i przeciwgnilne.
Cząber dodaje się do:
Czosnek zawiera m.in. białko, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Ze względu na wysoką zawartość wapnia odznacza się też właściwościami odkwaszającymi. Przyprawa ta ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Należy pamiętać, że smak czosnku łagodnieje pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego do potraw gotowanych trzeba dodawać go nieco więcej niż do potraw podawanych na zimno.
Czosnek dodaje się do:
Estragon ma aromatyczny korzenny zapach oraz pikantny, lekko gorzkawy smak. Estragon ma działanie wzmacniające i moczopędne. Ponadto wspomaga trawienie i pobudza apetyt.
Estragon dodaje się do:
Przyprawa ta uzyskiwana jest z nasion drzewa muszkatołowca. Gałka muszkatołowa wpływa pozytywnie na procesy trawienne i zapobiega wzdęciom. Przeciwdziała też bezsenności i łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Gałkę muszkatołową stosuje się do przyprawiania:
Jej nazwa związana jest z charakterystycznym gorzkim smakiem nasion. Gorczyca pobudza wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego. Ponadto ułatwia trawienie i obniża ciśnienie krwi.
Mieloną gorczycę dodajemy do:
Całe ziarna gorczycy są nieocenionym składnikiem marynat.
Goździki są bardzo silną przyprawą o korzennym, nieco palącym smaku i należy je stosować z umiarem, by nie zdominowały smaku potrawy. Zawierają one substancje antyrakowe, mają działanie przeciwbólowe i są pomocne w leczeniu podrażnionego żołądka.
Goździki dodaje się do:
Imbir ma przyjemny, lekko cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Imbir działa moczopędnie, zapobiega gromadzeniu się gazów w jelitach, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych i wspomaga pracę serca.
Imbir dodaje się do:
Owoce jałowca regulują pracę nerek, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Pomagają w leczeniu depresji, reumatyzmu i zatruć. Dobrze się komponują z tymiankiem, liściem laurowym, czosnkiem i czerwonym winem.
Jałowiec dodaje się do:
To bardzo aromatyczna przyprawa, nie należy jej więc używać w dużych ilościach. Kardamon wspomaga trawienie i niweluje nieprzyjemny zapach z ust (np. po zjedzeniu szczypiorku lub czosnku). Bywa także używany jako afrodyzjak.
Kardamon dodaje się m.in. do:
Kminek wspomaga trawienie, poprawia krążenie krwi, pobudza apetyt, działa rozkurczowo i dobroczynnie wpływa na serce. Warto pamiętać, że kminku nie powinno się łączyć z innymi przyprawami, bo wtedy traci swoje właściwości.
Kminkiem przyprawia się:
Kolendra pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. Ma aromatyczny słodkawy pomarańczowo-lawendowy zapach. Kolendra ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, działa przeciwskurczowo, likwiduje wzdęcia i leczy biegunkę.
Kolendrą przyprawia się:
Kurkuma ma dobroczynny wpływ na wątrobę, układ nerwowy oraz serce. Działa także rozkurczowo i antybakteryjnie.
Mielonej kurkumy używa się do:
Liście laurowe pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. Nie powinny ich jednak stosować osoby cierpiące na nadciśnienie. Warto pamiętać, że przyprawę tę należy dodawać na początku gotowania. Dobrze też wiedzieć, że liście laurowe można przechowywać tylko rok, bo potem tracą swoje właściwości.
Liści laurowych używa się do;
Majeranek poprawia trawienie, działa wiatropędnie i przeciwskurczowo. Łagodzi też dolegliwości żołądkowe, wspomaga pracę woreczka żółciowego.
Majeranku używa się do:
Oregano działa przeciwzapalnie i odkażająco. Ponadto zapobiega wzdęciom i ułatwia trawienie.
Oregano dodaje się do:
Papryka ma wiele odmian, ale najprościej podzielić je na ostre i słodkie. Papryka ostra bywa nazywana także pieprzem tureckim. Ma ona intensywnie czerwony kolor i bardzo ostry smak. Przyprawa ta zaostrza apetyt, wspomaga krążenie i odporność organizmu.
Sproszkowaną papryką przyprawia się:
Papryka słodka ma łagodniejszy smak i mniej intensywny kolor. Dodaje się ją do potraw warzywnych i drobiowych, past serowych i zapiekanek.
Pieprzu mamy trzy rodzaje: czarny, biały i zielony. Czarny to wysuszone na słońcu niedojrzałe owoce. Ma on najostrzejszy smak. Pieprz działa moczopędnie, ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom. Biały powstaje z całkowicie dojrzałych owoców, z których po wysuszeniu ściągana jest zewnętrzna osłonka. Ten rodzaj pieprzu ma delikatniejszy smak i doskonale komponuje się z białym mięsem, rybami i warzywami. Zielony otrzymywany jest z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego, dodaje się go do masła, sosów i farszów.
Pieprz można dodać niemal do każdej potrawy.
Rozmarynsilny zapach i korzenny lekko gorzkawy smak. Służy do przyprawiania mięs, zup, sosów, makaronów oraz ziemniaków. Przyprawa ta nadaje charakterystyczny zapach marynatom, dobrze się komponuje z czosnkiem. Rozmaryn ułatwia trawienie tłuszczów, łagodzi dolegliwości żołądkowe, poprawia pracę wątroby.
Otrzymuje się go z dzikiego krokusa. Ma silny zapach i gorzki smak. Bardzo intensywnie barwi potrawy na żółto, dlatego trzeba go używać oszczędnie. Szafranem przyprawia się ryż, baraninę, jagnięcinę, ryby i niektóre owoce morza, zwłaszcza małże. Bywa on również dodatkiem do ciast i deserów. Szafran wpływa korzystnie na trawienie białek, reguluje pracę wielu enzymów, obniża poziom cholesterolu i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Szałwia zawiera flawonoidy, duże ilości witamin B1 i C oraz witaminę PP. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom, reguluje apetyt. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. W kuchni szałwii używa się w postaci świeżej i suszonej.
Szałwią przyprawia się:
Tymianek ma właściwości bakteriobójcze i konserwujące. Ponadto hamuje rozwój procesów gnilnych w przewodzie pokarmowym. Jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni francuskiej i włoskiej.
Tymianek dodaje się do:
Tymiankiem przyprawia się też różne gatunki mięs i ryb. Ziele to w połączeniu z czosnkiem i cebulą doskonale wzbogaca smak pasztetów i farszów.
Przyprawa ta pochodzi z Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy została sprowadzona w XVI wieku. Ma ona słodki kwiatowy zapach i korzenny smak. Wanilia ma właściwości przeciwgorączkowe. Możemy ją kupić w postaci lasek lub sproszkowaną z dodatkiem cukru (cukier waniliowy). W kuchni znalazła zastosowanie jako przyprawa do potraw słodkich.
Wanilię dodaje się ją do:
Ziele angielskie zapobiega wzdęciom, pobudza apetyt, leczy zaburzenia żołądkowe i przeciwdziała biegunkom. Przyprawa ma intensywny korzenny aromat.
Ziele angielskie dodaje się do:
Zielem angielskim przyprawia się również szpinak. Jest ono też niezbędnym dodatkiem do konserwowania i kiszenia ogórków.