Insulinooporność, czyli brak wrażliwości organizmu na insulinę, powoduje rozregulowanie gospodarki cukrowej i tłuszczowej. Prowadzi to do szybkiego tycia i trudności ze zrzuceniem kilogramów, a także do wielu chorób. Jak łagodzić objawy i skutki insuliooporności? Pomoże zmiana nawyków żywieniowych. Poznaj zasady diety przy insulinooporności, produkty zalecane i niewskazane oraz wypróbuj te przepisy na dania korzystne dla zdrowia.
Spis treści
Do insulinooporności dochodzi, gdy komórki organizmu przestają być wrażliwe na działanie insuliny i nie są zaopatrywane w glukozę. Cząsteczki cukru krążą nadal we krwi, pobudzając organizm do produkcji kolejnej porcji insuliny. Przejawia się to w ciągłej chęci na słodycze czy tłuste potrawy i produkty jak np. ser żółty. A także braku energii, nadmiernej senności, kompulsywnym jedzeniu, częstym uczuciu zimna czy bólach stawów. Choroba ta ma podłoże genetyczne, ale jej rozwinięciu sprzyjają nadwaga i otyłość.
Stale podwyższony poziom glukozy we krwi sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2. Jak sobie z tym poradzić? Można ją leczyć zmianą trybu życia. By poczuć się lepiej, do diety trzeba włączyć produkty, które uwrażliwią komórki na insulinę. A wykluczyć te, które powodują jej gwałtowne skoki we krwi.
Indeks glikemiczny (IG) jest to uszeregowanie produktów żywnościowych według ich wpływu na poziom glukozy we krwi w czasie 2 godzin od ich spożycia. Odnosi się jedynie do węglowodanów. Im wyższe IG zjadanych produktów, tym wyższy poziom cukru we krwi oraz większe jest wytwarzanie insuliny. Przy produktach o wysokim IG najpierw szybko rośnie poziom cukru we krwi, ale potem gwałtownie spada, co powoduje uczucie głodu.
Najlepsze są produkty, których IG nie przekracza 60. Listę produktów z niskim IG znajdziemy na stronach internetowych lub w książkach poświęconych diecie z niskim IG.
Insulinooporność w dużej mierze spowodowana jest błędami żywieniowymi. Te z kolei często prowadzą do dysbiozy, czyli zaburzeń równowagi mikrobioty w jelitach. Przywrócić ją mogą probiotyki. Z badań (przeprowadzonych m.in. na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu) wynika, że stosowanie wieloszczepowej probiotykoterapii może zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej i insulinooporność oraz złagodzić stan zapalny związany z rozszczelnieniem bariery jelitowej.
Jeśli jednak wolisz zapobiegać niż leczyć przykre konsekwencje insulinooporności, powinnaś na zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Morwa biała i rutwica lekarska zawierają związki, które utrudniają wchłanianie cukrów do krwi i nie podwyższają ich poziomu po posiłku. Dzięki temu nie trzustka nie jest prowokowana do nadprodukcji insuliny. Podobnie działają przyprawy korzenne.
Składniki:
Jak zrobić:
Zioła zmieszaj ze sobą. Zalej szklanką wrzątku. Dodaj cynamon, anyż i imbir. Parz pod przykryciem 15 minut. Odcedź.
Jak stosować:
Pij 3 razy dziennie 20-30 minut przed głównymi posiłkami. Wypijaj zioła świeże (nie rób naparu na zapas).
Awokado zawiera cząsteczkę tłuszczu o nazwie Avocatin B, który zmniejsza wytwarzanie insuliny przez trzustkę. Ser biały zaś ma sporo białka, które podkręca przemianę materii spowolnioną przez insulinooporność. Czarnuszka zmniejsza wchłanianie cukru do krwi.
Składniki:
Jak zrobić:
Miąższ awokado zmiksuj z serem i sokiem. Dodaj zmiażdżony czosnek, bazylię, ostropest i kozieradkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dwie cienkie kromki chleba razowego posmaruj pastą. Połóż gałązki koperku i pokrojone pomidorki. Posyp pestkami dyni oraz czarnuszką.
Jak stosować:
Jedz co drugi dzień na pierwsze lub drugie śniadanie (możesz nawet codziennie).
NASZA RADA! Na kanapkach możesz ułożyć też świeże listki bazylii. Bazylia zmniejsza wchłanianie glukozy do krwi, a co za tym idzie wyrzut insuliny po posiłku.
Berberys zawiera związek berberynę, która powoduje zmniejszone wydzielanie insuliny. Suszone owoce berberysu (12 zł/50 g, kupisz w sklepach z żywnością ekologiczną) możesz zalać wrzątkiem i pić jako herbatkę, dodawać do owsianki, sałatek, omletów, a nawet do duszonego mięsa czy ryżu.
Składniki:
Jak zrobić:
Zioła, szpinak i cebule posiekaj, Dodaj zmiażdżony czosnek. Podsmaż na oleju. Wymieszaj z solą i pieprzem do smaku oraz garścią berberysu. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka. Żółtka utrzyj z proszkiem, kurkumą i jogurtem. Dodaj zioła. Delikatnie wymieszaj z białkami. Wylej na patelnię lub formę wyłożoną pergaminem. Piecz 35 minut w 180°C. Posyp resztą berberysu i orzechami.
Jak stosować:
Frittatę pokrój na 6-7 porcji. Na raz zjedz nie więcej niż 2 porcje. Trzymaj w lodówce do 2 dni. Jest dobra także na zimno.
UWAGA! Berberysu nie wolno jeść dłużej niż 3 tygodnie. Potem trzeba zrobić 3 tygodnie przerwy.