Co to jest insulinooporność i jak ją rozpoznać? Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka
Insulinooporność najczęściej pojawia się u osób ze znaczną nadwagą, choć może też rozwinąć się u osoby szczupłej.
Fot. 123rf/picsel

Co to jest insulinooporność i jak ją rozpoznać? Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka

Insulinooporność nie została sklasyfikowana jako odrębna jednostka chorobowa. Uznaje się ją za zaburzenie metaboliczne, które często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2, a ponadto powoduje szereg dolegliwości, takich jak brak energii czy problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka.

Gdy zjesz coś, co zawiera węglowodany, cząsteczki glukozy trafiają do krwi, która transportuje je do komórek. A wraz z nimi insulinę – hormon, produkowany przez trzustkę, kiedy dostanie sygnał o cukrze do strawienia.

Insulina jest rodzajem klucza – otwiera komórkę, by mogła ona przyjąć glukozę, czyli swoje podstawowe paliwo. W zdrowym organizmie ten proces przebiega sprawnie i cukier znika z krwi.

Czym jest insulinooporność?

U osoby z insulinoopornością komórki są mniej wrażliwe na hormon trzustki. W efekcie rośnie poziom glukozy we krwi. Jeśli nic z tym nie zrobisz, schorzenie rozwinie się w cukrzycę typu 2.

Po czym poznać, że cierpisz na insulinooporność?

Niestety, nie daje ona jednoznacznych objawów. Większość chorujących na nią nie ma o tym pojęcia. Orientują się dopiero, gdy już rozwinie się cukrzyca.

Dopóki trzustka wkłada wysiłek we wzmożoną produkcję insuliny, poziom cukru podczas badań krwi może być w normie.

Jest jednak jeden symptom, na który warto zwrócić uwagę. To są zmiany na skórze, zwane rogowaceniem ciemnym. Przebarwione obszary pojawiają się:

  • pod pachami
  • w okolicy krocza 
  • na dłoni
  • na szyi i karku
  • wokół sutków,
  • wokół pępka
  • w dołach łokciowych

Skóra jest też pogrubiona i szorstka.

Insulinooporność – kto jest na nią narażony?

  • Każdy. Choć najczęściej pojawia się u otyłych lub ze znaczną nadwagą, może też rozwinąć się u osoby szczupłej – zwłaszcza, gdy ma tendencję do gromadzenia się tłuszczyku w okolicy brzucha.
  • Często pojawia się u palaczy, osób z nadciśnieniem tętniczym i cierpiących z powodu zaburzeń snu.
  • Czynnikiem ryzyka są również rodzinne skłonności i uwarunkowania genetyczne. Na nie akurat nie masz wpływu, ale jest całkiem sporo innych, o których możesz decydować.

Badania wykazały, że pewne zmiany w trybie życia mogą aż o 60 proc. zredukować ryzyko, że insulinooporność doprowadzi do cukrzycy. 

Insulinooporność – jak sprawdzić, czy ją masz?

  • Samo badanie glukozy we krwi nie wystarczy. Dodatkowo należy sprawdzić stężenie tzw. hemoglobiny glikowanej. Pozwala to oznaczyć średni poziom glukozy na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy.
  • Robi się też doustny test obciążenia glukozą oraz oznacza się stężenie insuliny w surowicy na czczo. Istnieją również specjalistyczne testy na insulinooporność, np. HOMA-IR czy QUICKI.

Insulinooporność – czy jest zagrożeniem dla zdrowia?

Na dłuższą metę może nim być, bo jeśli nie zareagujesz na czas, doprowadzisz do rozwoju cukrzycy. A ta oznacza ryzyko szeregu powikłań: uszkodzenie nerwów, wzroku, nerek, naczyń krwionośnych czy serca. Poza tym przy insulinooporności bardzo trudno jest schudnąć. Dopiero unormowanie gospodarki glukozą pozwala wielu kobietom zgubić nadprogramowe kilogramy.

Insulinooporność – jak jej możesz zapobiec?

  • Regularnie się ruszaj
    Wybierz się na spacer z kijkami, jeźdź rowerem, uprawiaj marsze. Forma ćwiczeń jest mniej istotna, ważna jest regularność: co najmniej pół godziny przynajmniej co drugi dzień. Mięśnie, które są głównymi „spalaczami” cukru, robią się po wysiłku bardziej wrażliwe na insulinę. Już sama aktywność może odwrócić insulinooporność.
  • Zgub oponkę
    Tłuszcz na brzuchu produkuje substancje, które działają przeciwstawnie do insuliny – czyli znoszą jej działanie. Im ich więcej, tym intensywniej musi pracować trzustka, żeby coś osiągnąć.
  • Ogranicz węglowodany
    To oznacza nie tylko odstawienie słodyczy, ale także produktów z białej mąki i gotowych pokarmów, które są dosładzane.

 

Czytaj więcej