Grecka, brandenburska, węgierska. Poznaj światowe przepisy na zupę rybną
Fot. 123RF

Grecka, brandenburska, węgierska. Poznaj światowe przepisy na zupę rybną

Zupa rybna ma wiele wersji. Przygotuj węgierską Halaszle z karpia, brandenburską z węgorza lub grecką kakavię z rybami morskimi. Sprawdź pyszne przepisy!

Zupa rybna na trzy sposoby

Węgierska Halaszle

  • 1 kg filetów z karpia drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem, odłóż .
  • Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek.
  • Przełóż do rondla ustawionego na małym ogniu, podlej 1/2 szkl. białego wina.
  • Na oliwie podsmaż na silnym ogniu pokrojone w kosteczkę warzywa:
    - 2 marchewki,
    - 4 papryki (czerwone i zielone),
    - 2 duże ziemniaki.
  • Oprósz łyżką słodkiej mielonej papryki i łyżką wędzonej. Wymieszaj.
  • Przełóż do garnka z cebulą, zalej 1,5 l bulionu.
  • Dodaj puszkę krojonych pomidorów. Gotuj 5 minut.
  • Dodaj rybę. Gotuj 15 minut.

Brandenburska z węgorza

  • 50 dag węgorza pokrój na kawałki 3 cm.
  • Zagotuj 2 l wody i włóż do niej 2 posiekane cebule, 2 gałązki koperku, szałwię, 4 łyżki natki, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotuj wszystko 20 min.
  • Do wywaru włóż węgorza, ale już nie gotuj. Wyjmij po 20 min.
  • Oddziel mięso od ości, pokrój. Z 2 łyżek masła i łyżki mąki zrób zasmażkę.
  • Rozprowadź 1 l wywaru i 20 dag śmietany. Zagotuj.
  • Dodaj rybę, 2 łyżki białego wina i łyżkę koperku. Przypraw.

Grecka zupa kakavia

  • W rondlu ułóż pokrojone w kostkę: marchewkę, niedużą cukinię i 3 ziemniaki oraz ćwiartki 3 cebul.
  • Na nich ułóż 3-4 rodzaje świeżych ryb morskich.
  • Zalej szklanką oliwy i sokiem z 5 cytryn. Jeśli nie przykryły składników, dopełnij wodą.
  • Gotuj 20 min na silnym ogniu. Wyjmij ryby, oddziel mięso od ości.
  • Ponownie włóż do zupy. Podaj z pieczywem.

Czytaj więcej