Grecka, brandenburska, węgierska. Poznaj światowe przepisy na zupę rybną
Edyta Maluta-Gęsior
31.03.2021 20:37
Zupa rybna ma wiele wersji. Przygotuj węgierską Halaszle z karpia, brandenburską z węgorza lub grecką kakavię z rybami morskimi. Sprawdź pyszne przepisy!
Zupa rybna na trzy sposoby
Węgierska Halaszle
1 kg filetów z karpia drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem, odłóż .
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek.
Przełóż do rondla ustawionego na małym ogniu, podlej 1/2 szkl. białego wina.
Na oliwie podsmaż na silnym ogniu pokrojone w kosteczkę warzywa: - 2 marchewki, - 4 papryki (czerwone i zielone), - 2 duże ziemniaki.
Oprósz łyżką słodkiej mielonej papryki i łyżką wędzonej. Wymieszaj.
Przełóż do garnka z cebulą, zalej 1,5 l bulionu.
Dodaj puszkę krojonych pomidorów. Gotuj 5 minut.
Dodaj rybę. Gotuj 15 minut.
Brandenburska z węgorza
50 dag węgorza pokrój na kawałki 3 cm.
Zagotuj 2 l wody i włóż do niej 2 posiekane cebule, 2 gałązki koperku, szałwię, 4 łyżki natki, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotuj wszystko 20 min.
Do wywaru włóż węgorza, ale już nie gotuj. Wyjmij po 20 min.
Oddziel mięso od ości, pokrój. Z 2 łyżek masła i łyżki mąki zrób zasmażkę.
Rozprowadź 1 l wywaru i 20 dag śmietany. Zagotuj.
Dodaj rybę, 2 łyżki białego wina i łyżkę koperku. Przypraw.
Grecka zupa kakavia
W rondlu ułóż pokrojone w kostkę: marchewkę, niedużą cukinię i 3 ziemniaki oraz ćwiartki 3 cebul.
Na nich ułóż 3-4 rodzaje świeżych ryb morskich.
Zalej szklanką oliwy i sokiem z 5 cytryn. Jeśli nie przykryły składników, dopełnij wodą.
Gotuj 20 min na silnym ogniu. Wyjmij ryby, oddziel mięso od ości.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.