Pomysły na lekki obiad - pyszne dania z drobiu w 4 odsłonach
12.03.2024 14:26
Szukasz pomysłu na aromatyczny lekki obiad z drobiu? Mamy dla Ciebie aż 4 propozycje z indyka i kurczaka. Chude mięso z drobiu przyprawione ziołami i nadziewane warzywami to doskonała propozycja na lekki obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Wypróbuj nasze przepisy - gwarantujemy, że Cię zachwycą!
Przygotuj nadzienie z warzyw, ziół, pesto czy rozpływającego się w ustach sera i zaskocz rodzinę oryginalnymi przysmakami z drobiu. Świetnie sprawdzą się na wiosenny obiad z rodziną i przyjaciółmi.
Jak przyprawić dania z drobiu?
Jak nadać drobiowym daniom wiosenny aromat? Najważniejsze są przyprawy i marynata. Odpowiedni dobór ziół i przypraw sprawi, że dania z indyka czy kurczaka będą lekkie, świeże i aromatyczne. Do marynaty dodawaj wyraziste przyprawy: czosnek, rozmaryn, tymianek, oregano i chili. Apetyczny wygląd i smak zapewnią: bazylia, natka, szczypior i koperek dodane do farszu.
Pierś kurczaka jest chuda, a przez to łatwo się przesusza. By tego uniknąć, na kilka godzin przed przyrządzaniem zamarynuj ją w maślance lub jogurcie naturalnym. Jeśli chcesz, do zalewy dodaj czosnek, sól, pieprz oraz ulubione zioła.
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami
Składniki:
3/4 kg filetu z indyka
4 ząbki czosnku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
1 cytryna
1 op. mrożonej fasolki szparagowej
masło
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz i osusz, pokrój na 6 kotletów, rozbij na cienkie płaty. 3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pomidory osącz, pokrój na kawałki. Sparz i wyszoruj cytrynę. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Sok połącz z czosnkiem oraz 3-4 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i solą.
Płaty indyka posmaruj marynatą. Odłóż na 2 godz. Oprósz skórką cytrynową, obłóż pomidorami. Zwiń roladki. Obsmaż je na 2 łyżkach masła. Posyp resztą skórki z cytryny. Piecz w 180°C ok. 40 min.
Fasolkę ugotuj z solą al dente, odlej. Przesmaż na 2 łyżkach masła z ząbkiem czosnku. Podaj do mięsa.
Roladki z indyka z wiosennym pesto
Składniki:
6 filetów z indyka
1 pęczek marchewki
pestki słonecznika
czosnek
1/2 kalafiora
1 puszka groszku
oliwa, sól, pieprz
30 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Mięso oczyść, rozbij na płaty. Oprósz je z dwóch stron solą oraz pieprzem. Nać z marchewek opłucz i osusz, odetnij końcówki. Resztę grubo poszatkuj. Zblenduj z 2 ząbkami czosnku, 4 łyżkami oliwy i 3-4 łyżkami pestek słonecznika. Powstały sos pesto dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz ze startym parmezanem.
Marchewki oczyść, pokrój na większe kawałki. Wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 5 minut. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Dodaj do marchewki. Gotuj kolejne 5 minut. Warzywa odlej na sicie. Ostudź.
Płaty mięsa posmaruj grubo marchewkowym pesto, zroluj. Obwiąż lub zepnij, obsmaż z każdej strony na 2 łyżkach oliwy. Ugotowane warzywa wymieszaj z osączonym groszkiem i pozostałym pesto. Rozłóż w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na warzywach umieść roladki. Skrop wodą. Piecz w 190°C 30-40 minut.
Pierś z kurczaka faszerowana warzywami
Składniki:
4 duże piersi kurczaka
1 cebula
kilka różyczek brokułów
50 g żółtego sera
olej
1/2 czerwonej papryki
4 suszone pomidory
sól, pieprz
chili, oregano
Sposób przygotowania:
Piersi opłucz, osusz i rozetnij, tak by powstały duże płaty. Lekko je rozbij, natrzyj solą, pieprzem, chili oraz oregano. Odłóż na 2 godz. do lodówki. Brokuły zblanszuj, odlej. Posiekaj obraną cebulę, przesmaż ją na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, smaż razem 5 minut, ostudź.
Wymieszaj brokuły, paprykę z cebulą, starty żółty ser oraz posiekane suszone pomidory. Farsz dopraw solą i pierzem, rozłóż na mięsie. Płaty zroluj, zepnij, obsmaż na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 40 min w 190°C. Pokrój.
Drobiowe kotlety mielone z papryką i serem feta
Składniki:
po 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki
olej
1 cebula
1-2 łyżki masła
50 g sera feta
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
1 czerstwa kajzerka
mleko
1 jajko
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Papryki umyj, osusz, pozbaw nasion. Posiekaj w kosteczkę. Obierz, drobno poszatkuj cebulę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę. Dodaj kolorowe papryki. Smaż, mieszając, 3-5 min. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z rozdrobnionym serem feta. Dopraw do smaku pieprzem.
Mięso przełóż do miski. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wyrób masę. Dopraw ją solą i pieprzem. Porcje masy układaj na dłoni, rozpłaszczaj. Pośrodku układaj po łyżeczce farszu. Formuj kotlety. Smaż na oleju na złoto.