Pomysły na wiosenny obiad - pyszne dania z drobiu w 4 odsłonach
Roladki z indyka faszerowane suszonymi pomidorami
Fot. 123rf.com

Pomysły na wiosenny obiad - pyszne dania z drobiu w 4 odsłonach

Szukasz pomysłu na aromatyczny wiosenny obiad z drobiu? Mamy dla Ciebie aż 4 propozycje z indyka i kurczaka. Chude mięso z drobiu przyprawione ziołami i nadziewane warzywami to doskonała propozycja na lekki wiosenny obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Wypróbuj nasze przepisy - gwarantujemy, że Cię zachwycą!

Przygotuj nadzienie z warzyw, ziół, pesto czy rozpływającego się w ustach sera i zaskocz rodzinę oryginalnymi przysmakami z drobiu. Świetnie sprawdzą się na wiosenny obiad z rodziną i przyjaciółmi. 

Jak przyprawić dania z drobiu?

Jak nadać drobiowym daniom wiosenny aromat? Najważniejsze są przyprawy i marynata. Odpowiedni dobór ziół i przypraw sprawi, że dania z indyka czy kurczaka będą lekkie, świeże i aromatyczne. Do marynaty dodawaj wyraziste przyprawy: czosnek, rozmaryn, tymianek, oregano i chili. Apetyczny wygląd i smak zapewnią: bazylia, natka, szczypior i koperek dodane do farszu.

Pierś kurczaka jest chuda, a przez to łatwo się przesusza. By tego uniknąć, na kilka godzin przed przyrządzaniem zamarynuj ją w maślance lub jogurcie naturalnym. Jeśli chcesz, do zalewy dodaj czosnek, sól, pieprz oraz ulubione zioła.

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami

76272706_m
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3/4 kg filetu z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cytryna
  • 1 op. mrożonej fasolki szparagowej
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i osusz, pokrój na 6 kotletów, rozbij na cienkie płaty. 3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pomidory osącz, pokrój na kawałki. Sparz i wyszoruj cytrynę. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Sok połącz z czosnkiem oraz 3-4 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i solą.
  2. Płaty indyka posmaruj marynatą. Odłóż na 2 godz. Oprósz skórką cytrynową, obłóż pomidorami. Zwiń roladki. Obsmaż je na 2 łyżkach masła. Posyp resztą skórki z cytryny. Piecz w 180°C ok. 40 min.
  3. Fasolkę ugotuj z solą al dente, odlej. Przesmaż na 2 łyżkach masła z ząbkiem czosnku. Podaj do mięsa.

Roladki z indyka z wiosennym pesto

164685977_m
Roladki z indyka z wiosennym pesto
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 filetów z indyka
  • 1 pęczek marchewki
  • pestki słonecznika
  • czosnek
  • 1/2 kalafiora
  • 1 puszka groszku
  • oliwa, sól, pieprz
  • 30 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść, rozbij na płaty. Oprósz je z dwóch stron solą oraz pieprzem. Nać z marchewek opłucz i osusz, odetnij końcówki. Resztę grubo poszatkuj. Zblenduj z 2 ząbkami czosnku, 4 łyżkami oliwy i 3-4 łyżkami pestek słonecznika. Powstały sos pesto dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz ze startym parmezanem.
  2. Marchewki oczyść, pokrój na większe kawałki. Wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 5 minut. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Dodaj do marchewki. Gotuj kolejne 5 minut. Warzywa odlej na sicie. Ostudź.
  3. Płaty mięsa posmaruj grubo marchewkowym pesto, zroluj. Obwiąż lub zepnij, obsmaż z każdej strony na 2 łyżkach oliwy. Ugotowane warzywa wymieszaj z osączonym groszkiem i pozostałym pesto. Rozłóż w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na warzywach umieść roladki. Skrop wodą. Piecz w 190°C 30-40 minut.

Pierś z kurczaka faszerowana warzywami

97690601_m
Pierś z kurczaka faszerowana warzywami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 duże piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • kilka różyczek brokułów
  • 50 g żółtego sera
  • olej
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 4 suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • chili, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Piersi opłucz, osusz i rozetnij, tak by powstały duże płaty. Lekko je rozbij, natrzyj solą, pieprzem, chili oraz oregano. Odłóż na 2 godz. do lodówki. Brokuły zblanszuj, odlej. Posiekaj obraną cebulę, przesmaż ją na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, smaż razem 5 minut, ostudź. 
  2. Wymieszaj brokuły, paprykę z cebulą, starty żółty ser oraz posiekane suszone pomidory. Farsz dopraw solą i pierzem, rozłóż na mięsie. Płaty zroluj, zepnij, obsmaż na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 40 min w 190°C. Pokrój.

Drobiowe kotlety mielone z papryką i serem feta

17437757_m
Drobiowe kotlety mielone z papryką i serem feta
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki
  • olej
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 50 g sera feta
  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, osusz, pozbaw nasion. Posiekaj w kosteczkę. Obierz, drobno poszatkuj cebulę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę. Dodaj kolorowe papryki. Smaż, mieszając, 3-5 min. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z rozdrobnionym serem feta. Dopraw do smaku pieprzem.
  2. Mięso przełóż do miski. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wyrób masę. Dopraw ją solą i pieprzem. Porcje masy układaj na dłoni, rozpłaszczaj. Pośrodku układaj po łyżeczce farszu. Formuj kotlety. Smaż na oleju na złoto.

 

 

Czytaj więcej