Drobiowe roladki pieczone w boczku z pyszną śliwką w środku to idealne danie zarówno na codzienny obiad, jako alternatywa dla kotleta, jak i na imprezę. Robi się je bardzo szybko, a smakują wybornie. Spróbuj!
Na święta, Sylwestra, imieniny, spotkanie towarzyskie, ale też zwykły obiad – roladki z kurczaka to danie uniwersalne. Zobacz koniecznie nasz przepis i przygotuj je dla siebie, rodziny czy przyjaciół!
Przygotowane filety natnij z grubszej strony ostrym, wąskim nożem, tworząc dość głęboką kieszonkę. W kieszonkę włóż ulubione nadzienie, może to być np. dobrze komponujący się smakowo owoc, warzywo albo ser i zepnij wykałaczką.
Jeżeli obwijasz roladki w boczku, to na każdy filet potrzebujesz przynajmniej 4 plasterków, ale warto dodać po 2 więcej, żeby zawinąć je po skosie, dla lepszego efektu wizualnego. Aby się nie rozpadła, możesz roladkę przebić na wylot dwiema wykałaczkami.
Roladki podawaj gorące, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polej sosem, który powstał podczas pieczenia.
Przygotowanie: ok. 50 minut
Kaloryczność: porcja ok. 940 kcal
Koszt porcji: ok. 7 zł
Liczba porcji: przepis na 4 porcje
Składniki
Przygotowanie