Roladki z kurczaka zawijane w boczku ze śliwkami. Pyszne na obiad i na imprezę
Roladki z kurczaka zawijane w boczku ze śliwkami.
Fot. 123RF

Roladki z kurczaka zawijane w boczku ze śliwkami. Pyszne na obiad i na imprezę

Drobiowe roladki pieczone w boczku z pyszną śliwką w środku to idealne danie zarówno na codzienny obiad, jako alternatywa dla kotleta, jak i na imprezę. Robi się je bardzo szybko, a smakują wybornie. Spróbuj! 

Na święta, Sylwestra, imieniny, spotkanie towarzyskie, ale też zwykły obiad – roladki z kurczaka to danie uniwersalne. Zobacz koniecznie nasz przepis i przygotuj je dla siebie, rodziny czy przyjaciół!

Jak zwijać roladki z kurczaka?

Przygotowane filety natnij z grubszej strony ostrym, wąskim nożem, tworząc dość głęboką kieszonkę. W kieszonkę włóż ulubione nadzienie, może to być np. dobrze komponujący się smakowo owoc, warzywo albo ser i zepnij wykałaczką.

Jeżeli obwijasz roladki w boczku, to na każdy filet potrzebujesz przynajmniej 4 plasterków, ale warto dodać po 2 więcej, żeby zawinąć je po skosie, dla lepszego efektu wizualnego. Aby się nie rozpadła, możesz roladkę przebić na wylot dwiema wykałaczkami.

Roladki podawaj gorące, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polej sosem, który powstał podczas pieczenia.

Roladki z kurczaka zawijane w boczku ze śliwkami

90611505_m
Roladki z kurczaka zawijane w boczku ze śliwkami.
123RF

Przygotowanie: ok. 50 minut
Kaloryczność: porcja ok. 940 kcal
Koszt porcji: ok. 7 zł
Liczba porcji: przepis na 4 porcje

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 16 mrożonych śliwek
  • 200-250 g wędzonego boczku, pokrojonego maszynowo w cienkie plasterki
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżeczki oliwy
  • natka, do posypania

Przygotowanie

  1. Filety natrzyj mieszanką wędzonej papryki, pieprzu i soli. Natnij każdy z grubszej strony ostrym, wąskim nożem, tworząc dość głęboką kieszonkę. W każdą kieszonkę włóż po 4 rozmrożone wcześniej śliwki.
  2. Każdy filet zawiń w plasterki boczku i ułóż jeden obok drugiego w blaszce do pieczenia. Każdą roladkę skrop łyżeczką oliwy i oprósz papryką, solą i pieprzem. 
  3. Na dno blaszki wlej 6 łyżek wody i dodaj 4 łyżki masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz ok. 25 min.

 

Czytaj więcej