Oryginalne pomysły na obiad: roladki z combra z królika i kotleciki jagnięce
Roladki z combra królika.
Fot. 123RF

Oryginalne pomysły na obiad: roladki z combra z królika i kotleciki jagnięce

Mięso jagnięce i królicze jest zdrowe i smaczne. Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Wypróbuj roladki z combra z królika i kotleciki jagnięce.

Roladki z combra z królika

królicze paluneczki
Roladki z combra z królika.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag combra z królika
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 płaskie łyżki suszonej żurawiny
  • 1 twarde jabłko
  • 2 marchewki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki startego chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka świeżych igiełek rozmarynu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • mielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 kiwi pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

  1. Rodzynki i żurawinę posiekaj, zalej 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw na 30 minut. Odcedź, wodę zachowaj. Jabłko i marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Wymieszaj z bakaliami.
  2. Mięso umyj, osusz. Pokrój na plastry, lekko je rozbij i skrop sosem sojowym. Chrzan wymieszaj z jogurtem, drobno pokrojonymi igiełkami rozmarynu, posiekaną natką i dużą szczyptą pieprzu. Mieszanką posmaruj po jednej stronie królicze kotleciki.
  3. Na każdy plaster mięsa połóż (po stronie z przyprawami) po porcji jabłkowego nadzienia. Zwiń ściśle i owiń roladki grubą bawełnianą nitką. Przełóż do brytfanki, podlej wodą z moczenia rodzynek i przykryj. Duś, aż wyparuje woda. Podlej bulionem i duś przez kolejne 15 minut.
  4. Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody. Zahartuj ciepłym bulionem i wlej do roladek. Ew. dopraw je solą i pieprzem. Podawaj przełożone plasterkami kiwi, np. na warzywach ugotowanych na parze i posypanych zieleniną.

Pyszny sos paprykowy:

Jedną czerwoną paprykę oczyść, pokrój, piecz 15 min w 200 st. Zdejmij skórkę, zmiksuj z sosem z duszenia roladek.

Kotleciki jagnięce

kotl jagniece
Kotleciki jagnięce.
123RF

Składniki na 6 porcji:

  • 6 kotletów jagnięcych bez kości (ew. grubszych sznycelków z indyka albo polędwiczek z piersi kurczaka)
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub jasnego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy,
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem i obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj oberwane listki tymianku i gałązki pokrojone na 3–4 części.
  2. Umyte i osuszone kotleciki delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj małą szczyptą soli i pieprzu. Zalej marynatą tak, by pokryła dokładnie mięso. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. Zeskrob marynatę i obsmaż bitki na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.
  3. Wino podgrzej z gorczycą i listkami laurowymi. Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej winem. Przykryj i duś przez ok. 30 minut, podlewając winem. Zapiecz bez przykrycia przez 2–3 minuty w 200 st., z włączonym termoobiegiem.
  4. Gotowe kotleciki oczyść z przypraw. Ułóż je np. na listkach różnorodnych sałat wymieszanych z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Danie ew. posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Musztardowy winegret:

Wzmocni smak kotlecików. Do miseczki wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj po łyżeczce musztardy i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Czytaj więcej