Oryginalne pomysły na obiad: roladki z combra z królika i kotleciki jagnięce
25.06.2021 11:59
Mięso jagnięce i królicze jest zdrowe i smaczne. Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Wypróbuj roladki z combra z królika i kotleciki jagnięce.
Roladki z combra z królika
Składniki na 4 porcje:
60 dag combra z królika
3 łyżki rodzynek
2 płaskie łyżki suszonej żurawiny
1 twarde jabłko
2 marchewki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżeczki startego chrzanu
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka świeżych igiełek rozmarynu
2 łyżeczki sosu sojowego
mielony czarny pieprz
1/2 szklanki bulionu
1 kiwi pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Rodzynki i żurawinę posiekaj, zalej 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw na 30 minut. Odcedź, wodę zachowaj. Jabłko i marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Wymieszaj z bakaliami.
Mięso umyj, osusz. Pokrój na plastry, lekko je rozbij i skrop sosem sojowym. Chrzan wymieszaj z jogurtem, drobno pokrojonymi igiełkami rozmarynu, posiekaną natką i dużą szczyptą pieprzu. Mieszanką posmaruj po jednej stronie królicze kotleciki.
Na każdy plaster mięsa połóż (po stronie z przyprawami) po porcji jabłkowego nadzienia. Zwiń ściśle i owiń roladki grubą bawełnianą nitką. Przełóż do brytfanki, podlej wodą z moczenia rodzynek i przykryj. Duś, aż wyparuje woda. Podlej bulionem i duś przez kolejne 15 minut.
Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody. Zahartuj ciepłym bulionem i wlej do roladek. Ew. dopraw je solą i pieprzem. Podawaj przełożone plasterkami kiwi, np. na warzywach ugotowanych na parze i posypanych zieleniną.
Pyszny sos paprykowy:
Jedną czerwoną paprykę oczyść, pokrój, piecz 15 min w 200 st. Zdejmij skórkę, zmiksuj z sosem z duszenia roladek.
Kotleciki jagnięce
Składniki na 6 porcji:
6 kotletów jagnięcych bez kości (ew. grubszych sznycelków z indyka albo polędwiczek z piersi kurczaka)
100 ml wytrawnego białego wina
2 łyżeczki soku z cytryny lub jasnego octu balsamicznego
1/2 łyżki miodu,
2 ząbki czosnku,
2 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy,
2 listki laurowe
sól
mielony pieprz
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem i obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj oberwane listki tymianku i gałązki pokrojone na 3–4 części.
Umyte i osuszone kotleciki delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj małą szczyptą soli i pieprzu. Zalej marynatą tak, by pokryła dokładnie mięso. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. Zeskrob marynatę i obsmaż bitki na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.
Wino podgrzej z gorczycą i listkami laurowymi. Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej winem. Przykryj i duś przez ok. 30 minut, podlewając winem. Zapiecz bez przykrycia przez 2–3 minuty w 200 st., z włączonym termoobiegiem.
Gotowe kotleciki oczyść z przypraw. Ułóż je np. na listkach różnorodnych sałat wymieszanych z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Danie ew. posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Musztardowy winegret:
Wzmocni smak kotlecików. Do miseczki wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj po łyżeczce musztardy i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.