Oryginalne pomysły na obiad: roladki z combra z królika i kotleciki jagnięce
25.06.2021 11:59
Mięso jagnięce i królicze jest zdrowe i smaczne. Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Wypróbuj roladki z combra z królika i kotleciki jagnięce.
Roladki z combra z królika
Składniki na 4 porcje:
60 dag combra z królika
3 łyżki rodzynek
2 płaskie łyżki suszonej żurawiny
1 twarde jabłko
2 marchewki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżeczki startego chrzanu
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka świeżych igiełek rozmarynu
2 łyżeczki sosu sojowego
mielony czarny pieprz
1/2 szklanki bulionu
1 kiwi pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Rodzynki i żurawinę posiekaj, zalej 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw na 30 minut. Odcedź, wodę zachowaj. Jabłko i marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Wymieszaj z bakaliami.
Mięso umyj, osusz. Pokrój na plastry, lekko je rozbij i skrop sosem sojowym. Chrzan wymieszaj z jogurtem, drobno pokrojonymi igiełkami rozmarynu, posiekaną natką i dużą szczyptą pieprzu. Mieszanką posmaruj po jednej stronie królicze kotleciki.
Na każdy plaster mięsa połóż (po stronie z przyprawami) po porcji jabłkowego nadzienia. Zwiń ściśle i owiń roladki grubą bawełnianą nitką. Przełóż do brytfanki, podlej wodą z moczenia rodzynek i przykryj. Duś, aż wyparuje woda. Podlej bulionem i duś przez kolejne 15 minut.
Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody. Zahartuj ciepłym bulionem i wlej do roladek. Ew. dopraw je solą i pieprzem. Podawaj przełożone plasterkami kiwi, np. na warzywach ugotowanych na parze i posypanych zieleniną.
Pyszny sos paprykowy:
Jedną czerwoną paprykę oczyść, pokrój, piecz 15 min w 200 st. Zdejmij skórkę, zmiksuj z sosem z duszenia roladek.
Kotleciki jagnięce
Składniki na 6 porcji:
6 kotletów jagnięcych bez kości (ew. grubszych sznycelków z indyka albo polędwiczek z piersi kurczaka)
100 ml wytrawnego białego wina
2 łyżeczki soku z cytryny lub jasnego octu balsamicznego
1/2 łyżki miodu,
2 ząbki czosnku,
2 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy,
2 listki laurowe
sól
mielony pieprz
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem i obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj oberwane listki tymianku i gałązki pokrojone na 3–4 części.
Umyte i osuszone kotleciki delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj małą szczyptą soli i pieprzu. Zalej marynatą tak, by pokryła dokładnie mięso. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. Zeskrob marynatę i obsmaż bitki na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.
Wino podgrzej z gorczycą i listkami laurowymi. Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej winem. Przykryj i duś przez ok. 30 minut, podlewając winem. Zapiecz bez przykrycia przez 2–3 minuty w 200 st., z włączonym termoobiegiem.
Gotowe kotleciki oczyść z przypraw. Ułóż je np. na listkach różnorodnych sałat wymieszanych z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Danie ew. posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Musztardowy winegret:
Wzmocni smak kotlecików. Do miseczki wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj po łyżeczce musztardy i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.