Pieczony schab nacierany grubą solą jest pyszny i soczysty
Fot. 123rf.com
Obiady
Pomysł na niedzielny obiad. Soczysta pieczeń z rumianą skórką – 4 sprawdzone przepisy
Dorota Sychowiec
24.06.2021 10:52
Pyszna soczysta pieczeń z karkówki, szynki lub schabu to świetny pomysł na obiad, który doskonale łączy się z sosem pieczeniowym, kluskami śląskimi i puree. Znakomicie smakować będzie również z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Co więcej, takie danie doskonale sprawdzi się także na zimno jako domowej roboty wędlina do chleba. Wypróbuj nasze cztery propozycje na smaczną pieczeń.
Pieczony schab nacierany grubą solą
Wartość kaloryczna 1 porcji: 410 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + 4 godziny + 85 minut pieczenia
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
2 kg wieprzowego schabu ze skórką
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 suszonych liści laurowych
gruba sól morska
4 gałązki tymianku
4 cebule
2 ząbki czosnku
1 kg małych ziemniaków
8 małych marchewek
olej do polania warzyw
przyprawa ziołowa do pieczonych ziemniaków
Sposób przygotowania:
Ziarenka ziela i pieprzu wsyp do moździerza. Dodaj pokruszone listki laurowe. Przyprawy utrzyj na proszek. Cebulę obierz, pokrój na połówki albo w grube plastry.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z listkami tymianku oraz utłuczonymi przyprawami. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj czosnkiem i przyprawami.
Przyprawione mięso posyp grubą solą – zwłaszcza skórkę. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem ułóż w brytfance. Podlej 1/2 szklanki wody. Piecz przez 85 minut w 180°C.
Ziemniaki i marchewki obierz. Dołóż cebulę, posyp przyprawą i skrop olejem. Wszystkie warzywa dodaj je mięsa w połowie pieczenia. Podawaj razem z pieczenią.
Karkówka po azjatycku
Wartość kaloryczna 1 porcji: 585 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny + 90 minut pieczenia
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
2 kg karkówki
3 łyżki cukru
1/2 szklanki soku z ananasów (zalewa z puszki lub sok świeżo wyciskany)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
sól
chili w proszku
sos sojowy
mielony anyż
Sposób przygotowania:
Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą. Cukier wymieszaj z sokiem z ananasów, przecierem pomidorowym i octem. Przypraw chili, anyżem oraz odrobiną sosu sojowego.
Mięso posmaruj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny. Potem wyjmij, marynatę zachowaj. Karkówkę włóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 1 godziny i 30 minut. W czasie pieczenia mięso kilka razy posmaruj pozostałą marynatą.
Podawaj z puree selerowym: ugotuj po 50 dag selera i ziemniaków. Utrzyj z 2-3 łyżkami np. masła. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Domieszaj 3-4 łyżki mielonych włoskich orzechów.
Pieczona szynka glazurowana
Wartość kaloryczna 1 porcji: 380 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
2 kg surowej szynki ze skórą
2 łyżki smalcu
2 łyżki miodu
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
4 łyżki marmolady morelowej
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szynkę opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż ją mocną nitką, formując owalną pieczeń. Rozmaryn opłucz, oderwij igiełki. Posyp nimi mięso. W brytfance rozgrzej smalec. Szybko obsmaż na nim mięso. Następnie wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 1 godz. i 45 minut. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. W trakcie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki.
Miód wymieszaj z olejem, marmoladą i sosem sojowym. Posmaruj szynkę i piecz 15 minut.
Gotową szynkę podawaj np. z francuskimi kluseczkami: utrzyj 3 łyżki masła z 3 żółtkami. Dodaj 4 łyżki mąki i pianę ubitą z 2 białek. Wymieszaj. Nabieraj łyżką ciasto, kładź na posolony wrzątek. Gotuj, aż kluseczki wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Filet z indyka w ziołach i karmelu
Wartość kaloryczna 1 porcji: 330 kcal
Czas przygotowania: 25 minut + marynowanie + 60 minut
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
1 i 1/2 kg fileta z indyka
1 cytryna
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
2-3 gałązki rozmarynu
6-8 goździków
1 szklanka białego wina
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cytrynę sparz. Połowę pokrój w plasterki, z reszty zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Rozmaryn porwij na kawałki. Sok z cytryny wymieszaj ze skórką, miodem i cukrem. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Obłóż rozmarynem i plasterkami cytryny. Obwiąż sznureczkiem. Wbij w mięso goździki. Posmaruj mieszanką soku, miodu i cukru. Ułóż w brytfance. Podlej winem. Piecz ok. 1 godziny temp. 200°C.
Serwuj np. z pilawem z bakaliami: na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć 1 i 1/2 szkl. ryżu. Smaż, aż zrobi się on szklisty. Dolej 3 szkl. bulionu. Kiedy ziarenka wchłoną płyn, dodaj po 5 dag rodzynek, pokrojonych suszonych moreli, daktyli i migdałów. Przypraw curry oraz solą. Duś dalej pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.