Pieczony schab nacierany grubą solą jest pyszny i soczysty
Fot. 123rf.com
Obiady
Pomysł na niedzielny obiad. Soczysta pieczeń z rumianą skórką – 4 sprawdzone przepisy
Dorota Sychowiec
24.06.2021 10:52
Pyszna soczysta pieczeń z karkówki, szynki lub schabu to świetny pomysł na obiad, który doskonale łączy się z sosem pieczeniowym, kluskami śląskimi i puree. Znakomicie smakować będzie również z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Co więcej, takie danie doskonale sprawdzi się także na zimno jako domowej roboty wędlina do chleba. Wypróbuj nasze cztery propozycje na smaczną pieczeń.
Pieczony schab nacierany grubą solą
Wartość kaloryczna 1 porcji: 410 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + 4 godziny + 85 minut pieczenia
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
2 kg wieprzowego schabu ze skórką
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 suszonych liści laurowych
gruba sól morska
4 gałązki tymianku
4 cebule
2 ząbki czosnku
1 kg małych ziemniaków
8 małych marchewek
olej do polania warzyw
przyprawa ziołowa do pieczonych ziemniaków
Sposób przygotowania:
Ziarenka ziela i pieprzu wsyp do moździerza. Dodaj pokruszone listki laurowe. Przyprawy utrzyj na proszek. Cebulę obierz, pokrój na połówki albo w grube plastry.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z listkami tymianku oraz utłuczonymi przyprawami. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj czosnkiem i przyprawami.
Przyprawione mięso posyp grubą solą – zwłaszcza skórkę. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem ułóż w brytfance. Podlej 1/2 szklanki wody. Piecz przez 85 minut w 180°C.
Ziemniaki i marchewki obierz. Dołóż cebulę, posyp przyprawą i skrop olejem. Wszystkie warzywa dodaj je mięsa w połowie pieczenia. Podawaj razem z pieczenią.
Karkówka po azjatycku
Wartość kaloryczna 1 porcji: 585 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny + 90 minut pieczenia
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
2 kg karkówki
3 łyżki cukru
1/2 szklanki soku z ananasów (zalewa z puszki lub sok świeżo wyciskany)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
sól
chili w proszku
sos sojowy
mielony anyż
Sposób przygotowania:
Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą. Cukier wymieszaj z sokiem z ananasów, przecierem pomidorowym i octem. Przypraw chili, anyżem oraz odrobiną sosu sojowego.
Mięso posmaruj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny. Potem wyjmij, marynatę zachowaj. Karkówkę włóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 1 godziny i 30 minut. W czasie pieczenia mięso kilka razy posmaruj pozostałą marynatą.
Podawaj z puree selerowym: ugotuj po 50 dag selera i ziemniaków. Utrzyj z 2-3 łyżkami np. masła. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Domieszaj 3-4 łyżki mielonych włoskich orzechów.
Pieczona szynka glazurowana
Wartość kaloryczna 1 porcji: 380 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
2 kg surowej szynki ze skórą
2 łyżki smalcu
2 łyżki miodu
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
4 łyżki marmolady morelowej
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szynkę opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż ją mocną nitką, formując owalną pieczeń. Rozmaryn opłucz, oderwij igiełki. Posyp nimi mięso. W brytfance rozgrzej smalec. Szybko obsmaż na nim mięso. Następnie wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 1 godz. i 45 minut. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. W trakcie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki.
Miód wymieszaj z olejem, marmoladą i sosem sojowym. Posmaruj szynkę i piecz 15 minut.
Gotową szynkę podawaj np. z francuskimi kluseczkami: utrzyj 3 łyżki masła z 3 żółtkami. Dodaj 4 łyżki mąki i pianę ubitą z 2 białek. Wymieszaj. Nabieraj łyżką ciasto, kładź na posolony wrzątek. Gotuj, aż kluseczki wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Filet z indyka w ziołach i karmelu
Wartość kaloryczna 1 porcji: 330 kcal
Czas przygotowania: 25 minut + marynowanie + 60 minut
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
1 i 1/2 kg fileta z indyka
1 cytryna
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
2-3 gałązki rozmarynu
6-8 goździków
1 szklanka białego wina
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cytrynę sparz. Połowę pokrój w plasterki, z reszty zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Rozmaryn porwij na kawałki. Sok z cytryny wymieszaj ze skórką, miodem i cukrem. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Obłóż rozmarynem i plasterkami cytryny. Obwiąż sznureczkiem. Wbij w mięso goździki. Posmaruj mieszanką soku, miodu i cukru. Ułóż w brytfance. Podlej winem. Piecz ok. 1 godziny temp. 200°C.
Serwuj np. z pilawem z bakaliami: na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć 1 i 1/2 szkl. ryżu. Smaż, aż zrobi się on szklisty. Dolej 3 szkl. bulionu. Kiedy ziarenka wchłoną płyn, dodaj po 5 dag rodzynek, pokrojonych suszonych moreli, daktyli i migdałów. Przypraw curry oraz solą. Duś dalej pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.