Pyszne wołowe steki w wyjątkowym wydaniu: z owocową nutą i w sosie grzybowym
Elżbieta Bożek
23.04.2021 10:50
Steki z owocową nutą i wołowe roladki w sosie grzybowym to dwa pomysły na obiad, których musisz spróbować. Smakują obłędnie.
Wołowe roladki w sosie grzybowym
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
4 plastry wołowiny zrazówki, po ok. 15 dag każdy
15 dag boczku wędzonego w kawałku
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka rozmarynu
szczypta mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
olej
Sos:
5 dag suszonych grzybów
15 dag małych pieczarek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso rozbij. Boczek pokrój na paseczki. Musztardę wymieszaj z przyprawami i posmaruj nią kotlety. Na każdym połóż kilka paseczków boczku i po łyżce kukurydzy. Zawiń zrazy, obwiąż nitką bawełnianą i obsmaż na oleju.
Suszone grzyby zalej 1 szklanki wrzątku na 20 min. Wyjmij z zalewy i pokrój na kawałki. Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle, po chwili dodaj grzyby. Podsmażaj 5 minut. Zalej zalewą grzybową, wrzuć pokrojony czosnek i duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Rolki przełóż do brytfanki posmarowanej cienko olejem, zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj w 170 st. przez 20 minut. Podawaj np. z bagietką, posypane natką.
Gotowe zrazy możesz zamrozić, najlepiej każdy w osobnym, ściśle zamkniętym, woreczku foliowym. Odgrzej je w gorącym sosie.
Steki z owocową nutką
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
4 steki z wołowiny
2 łyżki gęstego octu balsamicznego lub 4 łyżki sosu worcestershire
1 łyżeczka octu winnego
2–3 gałązki świeżego majeranku
2 ząbki czosnku
sól
2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
olej
Sos:
1 jabłko
1 dojrzałe mango
1 soczysta gruszka
1 łyżka masła
szczypta mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso: steki umyj i osusz. Lekko je rozbij, np. trzonkiem noża. Ocet balsamiczny wymieszaj z octem winnym, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sporą szczyptą soli. Marynatą dokładnie posmaruj mięso z obu stron i odłóż na godzinę lub na całą noc do lodówki.
Sos: owoce umyj, obierz i oczyść. Pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię i upraż z imbirem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksuj je i przetrzyj przez sitko. Mocno podgrzej, ciągle mieszając, by sos się zredukował. Zdejmij z ognia i doda masło. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i zrumień na łyżce średnio rozgrzanego oleju. Przełóż na talerzyk.
Na tym samym oleju obsmaż mięso – po minucie z każdej strony. Przełóż do garnka, podlej 4 łyżkami wody i 2 łyżkami sosu. Włóż majeranek. Duś do miękkości. Polej sosem, posyp czosnkiem i pieprzem.