Dobieramy odpowiedni sos do rodzaju mięsa. Na co zwrócić uwagę, aby danie wyszło przepyszne?
Sos ma nie tylko urozmaicić smak mięsa, ale też go podkreślić i wydobyć.
Fot. 123RF

Dobieramy odpowiedni sos do rodzaju mięsa. Na co zwrócić uwagę, aby danie wyszło przepyszne?

Jaki sos jest najlepszy do wołowiny i wieprzowiny, a jaki do drobiu czy cielęciny?  Aby wybrać odpowiedni musimy zwrócić uwagę na kolor i rodzaj oraz ilość tłuszczu w mięsie. Rodzaj mięsa ma znaczenie, ponieważ sos ma nie tylko urozmaicić jego smak, ale też go podkreślić i wydobyć. Podajemy przepisy na pyszne sosy.

Aby wybrać najlepszy sos do mięsa należy zwrócić uwagę na jego kolor i rodzaj oraz ilość tłuszczu w mięsie. Do mięs ciemnych, czerwonych takich jak wołowina czy wieprzowina pasują sosy: maderowy czy Roberta Vincota. Do mięs jasnych, takich jak drób czy cielęcina zróbmy: sos supreme, sos Bercy lub sos veloute, który może być też bazą do innych sosów. Podajemy na nie przepisy.

Jaki sos do najlepszy wołowiny czy wieprzowiny?

Mięsa ciemne, czerwone, jak wołowina czy wieprzowina, są w smaku intensywniejsze, dlatego dobrze komponują się z sosami wyraźniejszymi. Ponieważ są to tłustsze mięsa niż białe, warto, by sosy ułatwiały ich trawienie.

Pasują do nich ciemne sosy pieczeniowe jak chrzanowy, myśliwski grzybowy, na bazie czerwonego wina np. maderowy, ziołowe – z rozmarynem, kminkiem, kolendrą, tymiankiem, oregano, majerankiem oraz ostre – z chili, musztardą np. sos Roberta Vincota, czosnkiem, cebulą, z curry lub imbirem i kwaśne np. śliwkowy, aroniowy.

Jaki sos najlepszy do drobiu i cielęciny?

Mięsa białe są delikatniejsze, dlatego pasują do nich sosy jasne

Do drobiu podajemy sosy jogurtowe np. koperkowy, aksamitny, Bercy, słodkie i słodko-kwaśne np. z miodem, z białym winem, z owocami – jak morelowy, jabłkowo-cytrynowy, ananasowo-kokosowy – ze słodkimi i kwaskowymi przyprawami, jak cynamon, papryka, kardamon czy z orzechami lub migdałami. 

Do cielęciny czy pieczonego drobiu pasują także sos pieczeniowy jasny i sos supreme z pieczarkami.

Sos maderowy lub madeira

3432065_m
Sos maderowy lub madeira nadaje się do wołowiny podawanej ze szparagami. 
123RF

Sos maderowy lub madeira powstaje na bazie portugalskiego wina madera, ale możemy zastąpić je innym czerwonym albo wiśniówką. Sos zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych.

Składniki

  • 4 dag masła
  • 2 dag mąki
  • szklanka bulionu
  • 2 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 dag musztardy
  • szklanka czerwonego wina lub wiśniówki
  • sól
  • pieprz
  • cukier 

Przygotowanie

  1. Mąkę rumienimy na maśle. Dodajemy bulion, koncentrat, musztardę. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Dodajemy wino. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sos Bercy

101268547_m
Sos Bercy możemy dodać do kurczaka z kurkami.
123RF

Sos ten pochodzi z francuskiej miejscowości Bercy (czyt. bersi). Białe wino i natka zmniejszają ryzyko zakrzepów.

Składniki

  • 2 szalotki 
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej natki 

Przygotowanie

  1. Szalotki siekamy, gotujemy w winie, aż zmiękną. Wlewamy szklanki bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy powoli mąkę roztrzepaną w drugiej szklanki bulionu. Mieszamy, aż zgęstnieje.
  2. Dodajemy natkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos veloute

88626370_m
Sos veloute nadaje się do drobiu lub jako baza pod inny sos.
123RF

Sos veloute (czyt. welute) z jęz. francuskiego oznacza aksamitny. Stanowi bazę do innych sosów. Jeśli śmietanę zamienimy na gęsty jogurt, sos będzie bardziej lekkostrawny.

Składniki

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Na maśle rozpuszczamy mąkę. Dolewamy bulion, gotujemy do zagotowania. Wlewamy zahartowaną śmietanę. Dodajemy sól, pieprz i gałkę.
  2. Jeśli dodamy do sosu 2 łyżki posiekanego koperku i 2 żółtka, powstanie sos koperkowy, który zmniejsza wzdęcia.

Sos Roberta Vincota

92999259_m
Sos Roberta Vincota pasuje do roladek wołowych z czerwoną cebulką i ogórkiem kiszonym.
123RF

Twórcą sosu był francuski restaurator Robert Vincot. Sos wspomaga pracę serca i krążenia.

Składniki

  • 2 ogórki kiszone
  • 10 dag wędzonego boczku
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szklanki czerwonego wina
  • łyżka musztardy
  • 1/4 łyżeczki majeranku

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy posiekane cebulę i ogórki. Podsmażamy. Dodajemy musztardę i koncentrat. Smażymy minutę.
  2. Dolewamy wino i gotujemy na małym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Dodajemy bulion, wyciśnięty czosnek i majeranek. Gotujemy do zgęstnienia.

Sos supreme

109456595_m
Supreme to delikatny sos do dorbiu, któremu charakteru dodają pieczarki.
123RF

Supreme (czyt. suprim) to delikatny sos, któremu charakteru dodają pieczarki. Wzmacniają one odporność.

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • 2 szklanki bulionu
  • 15 dag pieczarek
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 

Przygotowanie

  1. Mąkę zasmażamy z masłem. Dodajemy 1/2 szklanki zimnego bulionu. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy pod przykryciem w małej ilości wody. Dodajemy resztę bulionu i zasmażkę, mieszając.
  2. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Czytaj więcej