Jaki sos jest najlepszy do wołowiny i wieprzowiny, a jaki do drobiu czy cielęciny? Aby wybrać odpowiedni musimy zwrócić uwagę na kolor i rodzaj oraz ilość tłuszczu w mięsie. Rodzaj mięsa ma znaczenie, ponieważ sos ma nie tylko urozmaicić jego smak, ale też go podkreślić i wydobyć. Podajemy przepisy na pyszne sosy.
Aby wybrać najlepszy sos do mięsa należy zwrócić uwagę na jego kolor i rodzaj oraz ilość tłuszczu w mięsie. Do mięs ciemnych, czerwonych takich jak wołowina czy wieprzowina pasują sosy: maderowy czy Roberta Vincota. Do mięs jasnych, takich jak drób czy cielęcina zróbmy: sos supreme, sos Bercy lub sos veloute, który może być też bazą do innych sosów. Podajemy na nie przepisy.
Mięsa ciemne, czerwone, jak wołowina czy wieprzowina, są w smaku intensywniejsze, dlatego dobrze komponują się z sosami wyraźniejszymi. Ponieważ są to tłustsze mięsa niż białe, warto, by sosy ułatwiały ich trawienie.
Pasują do nich ciemne sosy pieczeniowe jak chrzanowy, myśliwski grzybowy, na bazie czerwonego wina np. maderowy, ziołowe – z rozmarynem, kminkiem, kolendrą, tymiankiem, oregano, majerankiem oraz ostre – z chili, musztardą np. sos Roberta Vincota, czosnkiem, cebulą, z curry lub imbirem i kwaśne np. śliwkowy, aroniowy.
Mięsa białe są delikatniejsze, dlatego pasują do nich sosy jasne.
Do drobiu podajemy sosy jogurtowe np. koperkowy, aksamitny, Bercy, słodkie i słodko-kwaśne np. z miodem, z białym winem, z owocami – jak morelowy, jabłkowo-cytrynowy, ananasowo-kokosowy – ze słodkimi i kwaskowymi przyprawami, jak cynamon, papryka, kardamon czy z orzechami lub migdałami.
Do cielęciny czy pieczonego drobiu pasują także sos pieczeniowy jasny i sos supreme z pieczarkami.
Sos maderowy lub madeira powstaje na bazie portugalskiego wina madera, ale możemy zastąpić je innym czerwonym albo wiśniówką. Sos zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych.
Składniki
Przygotowanie
Sos ten pochodzi z francuskiej miejscowości Bercy (czyt. bersi). Białe wino i natka zmniejszają ryzyko zakrzepów.
Składniki
Przygotowanie
Sos veloute (czyt. welute) z jęz. francuskiego oznacza aksamitny. Stanowi bazę do innych sosów. Jeśli śmietanę zamienimy na gęsty jogurt, sos będzie bardziej lekkostrawny.
Składniki
Przygotowanie
Twórcą sosu był francuski restaurator Robert Vincot. Sos wspomaga pracę serca i krążenia.
Składniki
Przygotowanie
Supreme (czyt. suprim) to delikatny sos, któremu charakteru dodają pieczarki. Wzmacniają one odporność.
Składniki
Przygotowanie