Sos tzatziki z koperkiem lub miętą to wspaniały dodatek do letnich dań.
Fot. 123RF
Przekąski
Tzatziki z koperkiem lub miętą. Jeden sos, a ile możliwości!
07.07.2021 10:17
Tzatziki to popularny grecki dip. Możemy go podawać oddzielanie lub jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych albo z zapieczonym pieczywem. W każdym przypadku smakuje rewelacyjnie.
Sos tzatziki z koperkiem lub miętą
Składniki
4-5 ogórków gruntowych lub 1 szklarniowy
400 g gęstego jogurtu 3% tłuszczu
ząbek czosnku
łyżka posiekanego koperku lub mięty
1-2 łyżeczki octu jabłkowego
łyżka oliwy
sól, pieprz
oliwki
Przygotowanie
Obrany ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, możesz lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i ocet oraz jogurt, przypraw odrobiną soli i pieprzem, wymieszaj.
Przed podaniem skrop oliwą i udekoruj oliwkami. Taki sos jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs.