Tzatziki z koperkiem lub miętą. Jeden sos, a ile możliwości!
Sos tzatziki z koperkiem lub miętą to wspaniały dodatek do letnich dań.
Fot. 123RF

Tzatziki z koperkiem lub miętą. Jeden sos, a ile możliwości!

Tzatziki to popularny grecki dip. Możemy go podawać oddzielanie lub jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych albo z zapieczonym pieczywem. W każdym przypadku smakuje rewelacyjnie.

Sos tzatziki z koperkiem lub miętą

tzaziki
Sos tzatziki z koperkiem lub miętą.
123RF

Składniki

  • 4-5 ogórków gruntowych lub 1 szklarniowy
  • 400 g gęstego jogurtu 3% tłuszczu 
  • ząbek czosnku
  •  łyżka posiekanego koperku lub mięty
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • oliwki

Przygotowanie

  1. Obrany ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, możesz lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i ocet oraz jogurt, przypraw odrobiną soli i pieprzem, wymieszaj.
  3. Przed podaniem skrop oliwą i udekoruj oliwkami. Taki sos jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs.

 

Czytaj więcej