W sezonie na jeżyny obowiązkowo powinnyśmy wykorzystywać te cenne owoce w kuchni! Są bardzo zdrowe, a do tego smaczne. Co można z nich zrobić? Wypróbuj nasze przepisy na dżem jeżynowy, tartaletki z jeżynami oraz domowe lody jeżynowe. Są proste, a jednocześnie wyśmienite!
Jeżyny należą do najbardziej popularnych owoców sezonowych. Paradoksalnie, rzadko przyrządza się z nich desery. W polskich kuchniach przygotowuje się częściej przetwory z jeżyn: dżemy, soki, kompoty, a także nalewki oraz wina. Warto to zmienić i częściej sięgać po te owoce, bo są bardzo zdrowe.
Jeżyna to genetyczna siostra uwielbianej przez nas maliny. Należą do tego samego rodzaju, ale jeżyna jest znacznie mniej popularna i mniej doceniana od maliny. Rośnie dziko w lasach, ale też jest dość często uprawiana w domowych ogródkach, szczególnie odmiana bezkolcowa. W medycynie naturalnej wykorzystuje się niemal całą roślinę: owoce, liście, młode pędy, płatki kwiatów, łodygi i korzenie jeżyny. Mają one działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Najpopularniejsze są oczywiście owoce, które zawierają witaminy, m.in.: A, B, C i E. Są bogate w pektyny, sole mineralne potasu, wapnia oraz magnezu i flawonoidy.
Dzięki temu owoce jeżyny pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ponadto, ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet. Soku z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na dolegliwości skórne, jak np. wypryski i liszaje.
Oprócz popularnych przetworów możesz i powinnaś wykorzystywać także świeże owoce. Możesz je jeść na surowo, ale też przygotować z nich pyszne desery, a nawet dania.
Owoce jeżyny, w zależności od odmiany, mogą być kwasowe do słodkich. Jeśli chcemy je zebrać lub kupić, wybierajmy te mocno dojrzałe owoce - będą najsłodsze i najlepsze.
Z owocami jeżyny można przygotować wiele deserów i ciast - świetnie sprawdzą się do wypieków na kruchym cieście. Można tez je dodawać w formie musu do ciężkich ciast z kremami - zrównoważą ich mocno słodki smak delikatną kwasowością, dzięki temu deser lekki, orzeźwiający i nie tak mdły. Jeżyny sprawdzą się też do tart, tartaletek i muffinek. Możemy z nich przygotować zdrowe smoothie, sorbety lub pyszne domowe lody. Jeżyny można tez podawać w pierogach, jako owocowe nadzienie. Przed nałożeniem owoców na ciasto trzeba jednak usunąć twardy środek i dodać cukru, by pierogi nie był zbyt kwaśne. Jeżyny możemy też dodawać do wielu sałatek - nie tylko owocowych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: