Co można zrobić z jeżyn? Przepisy na dżem, lody i babeczki
Domowe lody jeżynowe są pyszne i bez konserwantów
Fot. 123rf.com

Co można zrobić z jeżyn? Przepisy na dżem, lody i babeczki

W sezonie na jeżyny obowiązkowo powinnyśmy wykorzystywać te cenne owoce w kuchni! Są bardzo zdrowe, a do tego smaczne. Co można z nich zrobić? Wypróbuj nasze przepisy na dżem jeżynowy, tartaletki z jeżynami oraz domowe lody jeżynowe. Są proste, a jednocześnie wyśmienite!

Jeżyny należą do najbardziej popularnych owoców sezonowych. Paradoksalnie, rzadko przyrządza się z nich desery. W polskich kuchniach przygotowuje się częściej przetwory z jeżyn: dżemy, soki, kompoty, a także nalewki oraz wina. Warto to zmienić i częściej sięgać po te owoce, bo są bardzo zdrowe. 

Właściwości zdrowotne jeżyn

Jeżyna to genetyczna siostra uwielbianej przez nas maliny. Należą do tego samego rodzaju, ale jeżyna jest znacznie mniej popularna i mniej doceniana od maliny. Rośnie dziko w lasach, ale też jest dość często uprawiana w domowych ogródkach, szczególnie odmiana bezkolcowa. W medycynie naturalnej wykorzystuje się niemal całą roślinę: owoce, liście, młode pędy, płatki kwiatów, łodygi i korzenie jeżyny. Mają one działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Najpopularniejsze są oczywiście owoce, które zawierają witaminy, m.in.: A, B, C i E. Są bogate w pektyny, sole mineralne potasu, wapnia oraz magnezu i flawonoidy.

Dzięki temu owoce jeżyny pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ponadto, ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet. Soku z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na dolegliwości skórne, jak np.  wypryski i liszaje.

Co zrobić z jeżyn?

Oprócz popularnych przetworów możesz i powinnaś wykorzystywać także świeże owoce. Możesz je jeść na surowo, ale też przygotować z nich pyszne desery, a nawet dania.

Owoce jeżyny, w zależności od odmiany, mogą być kwasowe do słodkich. Jeśli chcemy je zebrać lub kupić, wybierajmy te mocno dojrzałe owoce - będą najsłodsze i najlepsze. 

Z owocami jeżyny można przygotować wiele deserów i ciast - świetnie sprawdzą się do wypieków na kruchym cieście. Można tez je dodawać w formie musu do ciężkich ciast z kremami - zrównoważą ich mocno słodki smak delikatną kwasowością, dzięki temu deser lekki, orzeźwiający i nie tak mdły. Jeżyny sprawdzą się też do tart, tartaletek i muffinek. Możemy z nich przygotować zdrowe smoothie, sorbety lub pyszne domowe lody. Jeżyny można tez podawać w pierogach, jako owocowe nadzienie. Przed nałożeniem owoców na ciasto trzeba jednak usunąć twardy środek i dodać cukru, by pierogi nie był zbyt kwaśne. Jeżyny możemy też dodawać do wielu sałatek - nie tylko owocowych. 

Jeżynowe tartaletki

114743120_m
Jeżynowe tartaletki
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 250 g jeżyn
  • 200 g mąki + 2 łyżki
  • 120 g zimnego masła + 2 łyżki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 120 g kremówki
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zagnieść z masłem, cukrem pudrem, jajkiem i solą. Chłodzić ok. 2 godz. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formy do tartaletek. Spody ponakłuwać widelcem i piec przez 7-10 min w temp. 180°C.
  2. Z pozostałej mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Jeżyny wyłożyć do podpieczonych tartaletek i posypać kruszonką. Zapiekać jeszcze 5-10 min do zrumienienia.
  3. Przed podaniem udekoruj świeżymi jeżynami, porzeczkami, jagodami.

Domowe lody jeżynowe

163870994_m
Domowe lody jeżynowe
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 500 g jeżyn
  • 150 g cukru sok z 1 limonki
  • 100 g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny zagotować z cukrem do rozpuszczenia. Zblendować na gładki mus z sokiem z limonki.
  2. Kremówkę ubić i wmieszać do wystudzonego musu jeżynowego. Przelać do foremek i zamrozić.

Dżem jeżynowy

14511318_m
Dżem jeżynowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 kg jeżyn
  • 600 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 20 g pektyny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny zagotować w garnku z grubym dnem. Gdy delikatnie się rozgotują, można przetrzeć je przez sito, by pozbyć się pestek (nie jest to konieczne). 1 szklankę cukru wymieszać z pektyną (jeżeli jej używamy), odstawić.
  2. Pozostały cukier i sok z cytryny dodać do owoców i gotować ok. 1 godz. Po tym czasie dodać pozostały cukier z pektyną i zagotować. Przełożyć do słoików.

 

 

Czytaj więcej