Kruche ciasta z letnimi owocami - 3 przepisy na pyszne sezonowe słodkości
Krucha tarta tutti frutti z masą waniliową łączy w sobie smaki owoców lata
Fot. 123rf.com

Kruche ciasta z letnimi owocami - 3 przepisy na pyszne sezonowe słodkości

Kruche ciasta z dodatkiem letnich owoców to doskonała propozycja na sezonowy deser. Nie jest zbyt słodki dzięki kwaskowatym owocom, więc idealnie nadaje się na upały. Wypróbuj nasze przepisy na kruchą tartę tutti frutti z owocami letnimi, kruche ciasto borówkowe oraz kruche ciasto z malinami i kruszonką. 

W tych wypiekach im więcej pierwszych letnich owoców zerwanych prosto z krzaczka, tym lepiej, bo ich delikatnie wytrawny smak idealnie równoważy słodycz ciasta oraz kremu. Zresztą sami spróbujcie!

Jak zrobić idealne ciasto kruche?

W przygotowaniu ciasta kruchego ważne jest wszystko: dobór składników proces wyrabiania ciasta i jego pieczenie.

Aby ciasto kruche wyszło idealne, powinnaś wykorzystać do jego przygotowania cukier puder. Ciasto dobrze się zagniecie, a w trakcie pieczenia puder łatwo ulegnie rozpuszczeniu. Zwykły cukier kryształ zamiast tego skarmelizuje się w trakcie pieczenia i będzie wyglądał nieestetycznie. Do przygotowania ciasta kruchego wykorzystuj raczej same żółtka. Unikaj białek, bo sprawiają, że ciasto kruche jest twardsze. Do ciasta kruchego warto dodać trochę zimnej wody, mleka lub niewielką ilość kwaśnej śmietany, dzięki czemu szybciej się zwiąże i nie będzie się kruszyć.

Składniki do przygotowania ciasta kruchego (masło, jajko/żółtko, dodatki płynne np. woda) koniecznie muszą być zimne. Nawet ciasto kruche na oleju kokosowym wymaga uprzedniego schłodzenia tłuszczu, a tym samym zamienienia go z formy płynnej w stałą. Dzięki temu składniki będą się lepiej zagniatać. Pamiętaj, że kruche ciasto należy zagniatać bardzo szybko. Podczas długiego wyrabiania uaktywnia się gluten, który powoduje, że ciasto robi się klejące, a po upieczeniu twarde.

Po zagnieceniu ciasto owiń dokładnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po jego wyjęciu i rozwałkowaniu oraz włożeniu do formy chłodzenie należy powtórzyć. Kruche ciasto musi dobrze się schłodzić przed pieczeniem, w przeciwnym razie w jego trakcie zacznie się mocno kurczyć.

Przed samym pieczeniem należy ciasto nakłuć widelcem, żeby się nie odkształcało. Nierówności można uniknąć, jeżeli przez około 10-15 min początkowego czasu pieczenia będzie leżało w piekarniku z obciążeniem. W tym celu połóż na nim arkusz papieru do pieczenia i wysyp dokładnie fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami.

Piekarnik koniecznie trzeba nagrzać do wymaganej temperatury przed włożeniem ciasta, bo w zbyt niskiej tłuszcz zacznie się wytapiać, a ciasto skurczy. 

Tarta tutti frutti z owocami letnimi i masą waniliową

39182100_m
Tarta tutti frutti z owocami letnimi i masą waniliową
Fot. 123rf.com

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki cukru;

Masa i obłożenie:

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80 dag drobnych miękkich owoców: porzeczek białych, czarnych i czerwonych, malin, poziomek;

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier. Dodaj masło, żółtka i wodę. Posiekaj nożem. Gdy powstaną grudki, rękoma zagnieć ciasto. Potem uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą. Włóż ją do lodówki na 30-40 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli, by spód był płaski. Piecz przez 15 min w temp. 175 st. C. Usuń papier oraz fasolę. Spód ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze.
  3. Owoce w zależności od rodzaju umyj, oczyść i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Na kruchym spodzie ułóż 1/3 owoców. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody. Poczekaj, aż spęcznieje i rozpuść, podgrzewając. Jogurt wymieszaj z cukrem oraz rdzeniem wanilii.
  4. Śmietanę ubij, połącz z masą jogurtową oraz żelatyną. Wylej na kruchy spód z owocami. Tartę wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem obłóż resztą owoców.

Kruche ciasto z borówkami

171587461_m
Kruche ciasto z borówkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag zimnego masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 1 jajka, masła i cukru pudru zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Formę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 10 minut.
  3. Borówki opłucz, rozsyp na papierowym ręczniku i pozostaw tak, aż wyschną. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Wsyp go do śmietany, wymieszaj ją z cukrem, 2 jajkami i proszkiem budyniowym. Wylej na podpieczony spód. Posyp owocami. Wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 30 minut. 

Kruche ciasto z malinami i kruszonką

131190721_m
Kruche ciasto z malinami i kruszonką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • sól
  • 20 dag masła
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 3 szklanki malin
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka konfitury malinowej
  • masło i mąka do formy

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Formę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.
  2. Oderwij 1/3 ciasta, ponownie włóż do lodówki. Resztę rozwałkuj. Plackiem wylep formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp mielonymi orzechami.
  3. Maliny i jagody wymieszaj z konfiturą. Rozsmaruj na cieście. Resztę schłodzonego ciasta zetrzyj wprost na owoce. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut.

 

 

Czytaj więcej