Placek agrestowy z kruszonką. Szybkie ciasto, którego smak Cię zaskoczy
09.09.2021 15:24
Delikatne ciasto z agrestem jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słodka, maślana kruszonka idealnie łączy się z kwaskowym agrestem. Wypróbuj koniecznie!
To ciasto przypomina nieco zebrę. Pierwsza masa z dodatkiem białej i druga z dodatkiem ciemnej czekolady to zgrany duet. Kwaśny agrest pod maślaną kruszonką smakuje wybornie. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.
Placek agrestowy z kruszonką
Liczba porcji: 20 porcji Czas przygotowania: 35 minut+50-60 minut Kaloryczność: 375 kcal
po 1 tabliczce czekolady białej i gorzkiej
3 łyżeczki kakao
50 dag agrestu
30 dag masła
4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki śmietany
3 szklanki + 2 łyżeczki mąki
1 szklanki cukru
Kruszonka:
po 5 dag masła i cukru
ok. 10 dag mąki
Przygotowanie
Czekoladę białą i gorzką osobno stop. Masło utrzyj z cukrem. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę (3 szkl.) przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślaną. Dołóż śmietanę. Utrzyj.
Ciasto rozdziel. Do jednej części dodaj gorzką czekoladę i kakao, do drugiej – białą czekoladę i 2 łyżeczki mąki.
Składniki kruszonki zagnieć. Agrest oczyść, umyj, osusz ściereczką. Na spodzie blachy wyłożonej pergaminem rozsmaruj jasne ciasto. Posyp agrestem. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Przykryj warstwą czekoladowego ciasta i posyp kruszonką. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Agrest na problemy trawienne
Agrest zawiera kwasy - jabłkowy i cytrynowy - oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Cierpisz na zaparcia, wzdęcia lub inne dolegliwości trawienne? Jedz agrest! Co ważne, jego drugi ważny składnik to błonnik. On z kolei ułatwia pracę przewodu pokarmowego i odpowiada za uczucie sytości.