Crumble ze śliwkami i migdałami. Przepis na błyskawiczny deser z owocami i kruszonką
Crumble ze śliwkami i migdałami.
Fot. 123RF

Crumble ze śliwkami i migdałami. Przepis na błyskawiczny deser z owocami i kruszonką

Wypróbuj koniecznie naszego bardzo prostego, szybkiego i taniego przepisu na deser. Crumble ze śliwkami pod kruszonką z dodatkiem chrupiących migdałów. Smacznego!

Crumble to błyskawiczny i tani deser. Najlepsze są owoce sezonowe, np. śliwki, które królują teraz w polskich sadach.

Co to jest crumble?

Crumble to nic innego, jak owoce pod kruszonką. Crumble wymyślono w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Deser miał udawać prawdziwe ciasto, które było niemożliwe do wykonania ze względu na brak produktów spożywczych w sklepach i ciężką sytuację ekonomiczną ludzi. Brytyjczycy tak polubi to ciasto, że jest popularne do dziś.

Do przygotowania tego deseru nadają się niemal wszystkie owoce, np. jabłka, gruszki, wiśnie, brzoskwinie, truskawki. My proponujemy dziś crumble ze śliwkami.

Crumble ze śliwkami i migdałami

47006686_l
Crumble ze śliwkami i migdałami.
123RF

Składniki

Ciasto – kruszonka:  

  • 15 dag mąki pszennej  
  • 7,5 dag masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 5 dag migdałów w płatkach plus do posypania

Nadzienie:

  • 60 dag śliwek węgierek wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml soku z pomarańczy łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie

  1. Do rondelka włóż śliwki, wsyp cukier, cynamon i wlej sok. Wymieszaj i gotuj 4 minuty. Przełóż do formy do pieczenia. 
  2. Składniki na kruszonkę wyrób palcami, żeby powstały większe i mniejsze grudki. 
  3. Przygotowaną kruszonkę wyłóż na owoce w formie. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piecz 25 minut. Podawaj gorącą z lodami.

 

Czytaj więcej