Śliwki i cynamon to pyszne i niebanalne połączenie. Muffiny z takimi dodatkami przypadną do gustu każdemu. Przepis jest prosty, dlatego łatwo i szybko można go wykonać. Przekonaj się sama!
Często łączymy z cynamonem jabłka, ale warto wiedzieć, że ta przyprawa świetnie pasuje także do śliwek. Wzmocni ich smak i aromat oraz podkreśli jesiennych charakter muffinek. Miękkie, słodkie i pachnące ciasteczka ze śliwką w środku posmakują każdemu.
Babeczki (ang. cupcakes) uważane są często za polski odpowiednik muffinek, ale to nieprawda. Babeczki i muffiny różnią się przede wszystkim składnikami. Babeczki przygotowuje się wg przepisu na klasyczną babkę. Uciera się masło z jajami i cukrem, później dodaje mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko lub śmietanę. Babeczki są zazwyczaj bardzo ładnie zdobione na wierzchu.
Muffiny możemy przygotować na słodko lub na słono. Masło można zastąpić olejem, a mąkę pszenną – pełnoziarnistą, żytnią lub orkiszową. Do muffinek można również dodawać różnorodne składniki. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować nasz przepis na muffinki ze śliwkami.
Składniki
Przygotowanie